Έτσι θα μαγειρέψεις το πιο τρυφερό κρέας της ζωής σου!

808

Πολλές φορές έχουμε προσπαθήσει να μαγειρέψουμε το αγαπημένο μας κομμάτι κρέας, αλλά το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που περιμέναμε.

Το κρέας, είτε λόγω ποιότητας του ζώου είτε λόγω μαγειρέματος, θύμιζε.. λάστιχο!

Άραγε, σκεφτήκατε ποτέ ότι έχετε τη λύση μέσα στο σπίτι σας;

Κι όμως!

Ανανάς και ακτινίδιο είναι ίσως τα καλύτερα συστατικά για να μαγειρέψεις το πιο μαλακό κρέας της ζωής σου!

Φρούτα
Τα ωμά φρούτα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να μαλακώσουν το κρέας πριν το μαγείρεμα, διότι περιέχουν ένζυμα που διασπούν τις πρωτεΐνες.

Οι μαρινάδες συνήθως προστίθενται στα κρέατα όπως το μοσχαρίσιο κρέας, το κοτόπουλο ή το χοιρινό πριν το μαγείρεμα. Έχουν δύο βασικούς ρόλους – προσθέτουν γεύση, και μαλακώνουν το κρέας, καθιστώντας το μαλακότερο και λιγότερο λαστιχωτό.

Οι μαρινάδες είναι ένα μείγμα συστατικών που μπορεί να περιλαμβάνουν οξέα (συνήθως ξύδι, χυμό λεμονιού ή κρασί), έλαια, βότανα, μπαχαρικά, γαλακτοκομικά προϊόντα, φρούτα και λαχανικά.

Το κρέας
Το κρέας αποτελείται από μυς και συνδετικούς ιστούς που αποτελούνται από πρωτεΐνες. Οι πρωτεΐνες περιέχουν πολλά αμινοξέα που συνδέονται μεταξύ τους σε αλυσίδες για να φτιάξουν μεγάλα μόρια. Οι ουσίες που μαλακώνουν το κρέας, ουσιαστικά, δρουν διασπώντας τα αμινοξέα. Οι μαρινάδες έχουν σχεδιαστεί για να μαλακώνουν το κρέας και συνήθως περιέχουν οξέα ή ένζυμα.

Τα όξινα συστατικά σε μαρινάδες όπως το ξίδι, το κρασί και ο χυμός λεμονιού θα μαλακώσουν το κρέας, χαλαρώνοντας τη πρωτεΐνη των μυών. Στην πραγματικότητα, αν αφήσετε μια όξινη μαρινάδα σε ένα κομμάτι κρέας για μεγάλο χρονικό διάστημα, τελικά θα σπάσει όλες τις πρωτεΐνες – αφήνοντας το κρέας υπερβολικά μαλακό και ακατάλληλο για μαγείρεμα.

Πρωτεάση
Τα ένζυμα μπορεί να επιταχύνουν την διάσπαση των πρωτεϊνών σε αμινοξέα. Για παράδειγμα, τα φρούτα όπως η παπάγια, τα ακτινίδια, ο ανανάς, τα σύκα και το μάνγκο είναι μια καλή πηγή ενζύμων που μπορούν να διασπάσουν τις πρωτεΐνες του κρέατος. Όλα αυτά τα φρούτα περιέχουν ένα είδος ενζύμου που ονομάζεται πρωτεάση.

Τα ένζυμα στο σώμα μας τείνουν να λειτουργούν καλύτερα γύρω στους 37 ° C. Ωστόσο, τα ένζυμα από φρούτα, όπως την παπάγια ή τον ανανά λειτουργούν καλύτερα μεταξύ 50-70 ° C. Σε υψηλότερη θερμοκρασία ενδέχεται να αδρανοποιηθούν.

Μαρινάδα
Ο τρόπος για να μαλακώσετε το κρέας σας και να το κάνετε τρυφερό είναι απλός. Προσθέστε στην αγαπημένη σας μαρινάδα χυμό ανανά, ή πολτοποιημένα κομμάτια ανανά ή τριμμένο ακτινίδιο (χωρίς τη φλούδα). Αφήστε το κρέας μέσα στη μαρινάδα από 2 ώρες μέχρι 1 ημέρα. Μην φοβηθείτε! Δεν αλλοιώνουν τη γεύση του κρέατος! Προτείνουμε ανανά για τα λευκά κρέατα και ακτινίδιο για τα κόκκινα

Εναλλακτικοί τρόποι
Βέβαια, υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να μαλακώσει το κρέας, όπως ο τεμαχισμός σε μικρά κομμάτια, το άλεσμα ή ακόμα και το κτύπημα του κρέατος με ένα ειδικό σφυρί. Αυτές οι μέθοδοι επίσης σπάνε το μυϊκό και το συνδετικό ιστό, καθιστώντας το κρέας πιο τρυφερό. Εναλλακτικά, το μαγείρεμα του κρέατος αργά για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα το κάνει επίσης πιο μαλακό.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ