16 τρόποι για να ξυπνάς με διάθεση και ενέργεια!

945

Όλοι γνωρίζουμε ότι ξυπνώντας το πρωινό ξύπνημα και η έντονη δραστηριότητα είναι ο καλύτερος τρόπος για να πετύχεις πράγματα στη ζωή σου. Μπορείς να εργαστείς, να σπουδάσεις, να αθληθείς… να κάνεις πράγματα που θα σε πάνε μπροστά.

Κι όμως ξυπνάς και συνήθως αισθάνεσαι χάλια. Πως είναι δυνατό να ξυπνάς και να είσαι έτοιμη για δουλειά? Πως θα καταφέρεις να είσαι στο 100% από τη στιγμή που σηκώνεσαι απ’ το κρεβάτι?

Στο Donna.gr θα βρεις πράγματα που μπορείς να εφαρμόσεις άμεσα αλλά και σε βάθος χρόνου, έτσι ώστε να καταφέρεις ξυπνάς πρωί πρωί, γεμάτη ενέργεια!

Υπάρχουν πράγματα που μπορείς να κάνεις (1) το προηγούμενο βράδυ, (2) κατά τη διάρκεια της νύχτας και (3) το πρωί.

Woman sleeping_relaxing

Η προηγούμενη νύχτα

 1. Απέφυγε καφέ, κόκκινο κρασί και σοκολάτα

Για να ξυπνήσεις φρέσκια το πρωί χρειάζεσαι πρώτα απ’ όλα έναν καλό ύπνο, και ο πιο σίγουρος τρόπος για να τον χαλάσεις είναι να ερεθίσεις το στομάχι σου.

Καφές, κόκκινο κρασί και σοκολάτα έχουν κατηγορηθεί από επιστημονικές έρευνες ότι διαταράσσουν τον ύπνο περισσότερο απ’ όλες τις τροφές. Ερεθίζουν τα έντερα με τέτοιο τρόπο που θα σε ξυπνούν συνεχώς κατά τη διάρκεια της νύχτας ή στην καλύτερη περίπτωση θα έχεις ένα ελαφρύ ύπνο που δεν θα σε ξεκουράσει καθόλου. Απέφυγε αυτή την διατροφική τρόικα μετά το μεσημεριανό σου.

 1. Ξάπλωσε ευτυχισμένη

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να κάνεις έναν άθλιο ύπνο είναι να ξαπλώσεις πριν λύσεις τα προβλήματά σου, ιδιαίτερα με τον σύντροφό σου. Στη σχέση σου δεν πρέπει αφήνεις ποτέ να σουρουπώσει… με καβγά ανοιχτό, ακόμη κι αν πρέπει να συμβιβαστείς και λιγάκι!

Πριν πας για ύπνο σιγουρέψου, όσο το δυνατόν περισσότερο, ότι εσύ κι ο σύντροφός σου είστε χαρούμενοι και έχετε διώξει όλα όσα μπαίνουν ανάμεσά σας.  Αυτό άλλωστε εκτός από τον ύπνο θα βοηθήσει αφάνταστα και τη σχέση με τον καλό σας!

 1. Χαλάρωσε πριν ξαπλώσεις στο κρεβάτι

Όσο κι αν ακούγεται ανέφικτο να συμβαδίσει με τους βάναυσους ρυθμούς της καθημερινότητας σου, να είσαι βέβαιη ότι 30 λεπτά διαλογισμού ή απλά χαλάρωσης θα δράσουν ευεργετικά στον ύπνο σου. Είναι φανταστικό να αφήνεις πίσω τις έννοιες της ημέρας και να ξεχνάς τα θέματα που θα σε απασχολήσουν την επομένη. Το μέλλον δεν θα αλλάξει όσο μένεις ξάγρυπνη, ούτε είναι δυνατό ν’ αλλάξεις όσα ήδη έχουν γίνει… έτσι δεν υπάρχει λόγος να ξενυχτάς μέσα στις σκέψεις σου! Άφησέ τα όλα πίσω… είναι ώρα για χαλάρωση!

 1. Μην τρως βραδινό ακριβώς πριν πάτε για ύπνο

Πολλοί άνθρωποι γυρίζουν τρέχοντας μετά τη δουλειά, μαγειρεύουν βραδινό, τρώνε και μετά… πάνε κατ’ ευθείαν για ύπνο. Πολύ κακή ιδέα! Η διαδικασία της πέψης διαρκεί αρκετή ώρα και δεν είναι σωστό να μας βρει ξαπλωμένες. Προσπαθήστε να αφήσετε λίγες ώρες μεταξύ του δείπνου και του ύπνου, ιδιαίτερα αν το βραδινό σας μπορεί να χαρακτηριστεί και λουκούλλειο. Απολαύστε άμεσα την διαφορά στην ποιότητα του ύπνου.

 1. Οργανώστε τον χώρο σας με βάση το Feng Shui

Για όσες δεν το γνωρίζουν, το Feng Shui είναι μια αρχαία Κινέζικη τέχνη της τοποθέτησης των επίπλων και των αντικειμένων του σπιτιού με τρόπο που ισορροπεί τις ενέργειες και τα vibes.

Η κρεβατοκάμαρα είναι ιδιαίτερα σημαντική και η διαρρύθμιση της με βάση το Feng Shui θα σε βοηθήσει να έχεις ένα πολύ πιο ήρεμο ύπνο. Συγκεκριμένα, η θέση του κρεβατιού είναι ιδιαίτερα σημαντική. Το Feng Shui υπαγορεύει ότι πρέπει να κοιμάσαι εκεί που σου επιτρέπει να βλέπεις την πόρτα αλλά ταυτόχρονα να μην είσαι σε ευθεία γραμμή με το άνοιγμά της. Αυτό βοηθά στον ύπνο δεδομένου ότι προσφέρει μια ισχυρή αίσθηση ασφάλειας.

 1. Επισκέψου την τουαλέτα

Ακόμη κι αν πιστεύεις ότι δεν χρειάζεσαι να πας στην τουαλέτα πριν κοιμηθείς, πρέπει να κάνεις μια επίσκεψη. Ο λόγος είναι ότι τα νεφρά θα συνεχίσουν να εργάζονται κατά τη διάρκεια της νύχτας και το πρωί η κύστη σου θα είναι σε άψογη κατάσταση. Αν η κύστη σου γεμίσει κατά τη διάρκεια του ύπνου τότε απλά… θα πρέπει να ξυπνήσεις!

night

Κατά τη διάρκεια της νύχτας

 1. Ούτε ζέστη, ούτε κρύο

Ακόμη ένα πράγμα που πρέπει να γνωρίζεις είναι ότι ο ύπνος επηρεάζεται από την θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Είναι σημαντικό να κοιμάσαι σ’ ένα ισορροπημένο θερμικά περιβάλλον, γεγονός που θα διατηρήσει τις ενέργειές σου σε ηρεμία.

Προσπάθησε να βρεις την ισορροπία μεταξύ ρούχων και σκεπασμάτων. Άλλες φίλες προτιμούν να είναι ελαφρά ντυμένες και να χρησιμοποιούν βαριά παπλώματα και κουβέρτες, ενώ άλλες το αντίθετο. Βρες τι ταιριάζει στην δική σου ισορροπία.

 1. Ανοικτό παράθυρο

Ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείς να κάνεις για την υγιεινή του χώρου  σου και γενικότερα για την υγεία σου είναι να έχεις, έστω και ελάχιστα, ανοικτό το παράθυρο κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Αυτό προσφέρει δυο πλεονεκτήματα. Πρώτα απ’ όλα επιτρέπει στο δηλητηριώδες διοξείδιο του άνθρακα να εξέρχεται του χώρου. Ο λόγος που ο ανθρώπινος οργανισμός εκπνέει το διοξείδιο του άνθρακα είναι ακριβώς επειδή αυτό είναι δηλητηριώδες.  Κατά δεύτερον, το ανοικτό παράθυρο επιτρέπει το οξυγόνο να εισέρχεται στο δωμάτιο και να αναζωογονεί τον οργανισμό σου.

 1. Σταθερό πρόγραμμα ύπνου

Οι περισσότεροι θεωρούν ότι πρέπει να κοιμούνται για οκτώ συνεχόμενες ώρες.

Δεν είναι ακριβές!

Είναι πολύ σημαντικό να κοιμάσαι και να ξυπνάς τις ίδιες ώρες κάθε μέρα. Δεν χρειάζονται όλοι τις ίδιες ώρες ύπνου. Πολλοί άνθρωποι όταν κοιμηθούν 8 ώρες αισθάνονται να ξυπνούν κουρασμένοι και κακοδιάθετοι, σε αντίθεση με άλλους που με μόνο 6 ώρες ύπνου ξυπνάνε… τούρμπο!

Ξεκίνησε να ξαπλώνεις την ίδια ώρα περίπου κάθε βράδυ. Ξέχνα τι δείχνει η τηλεόραση και απλά… κοιμήσου ας πούμε στις 11:00 κάθε βράδυ. Μετά από λίγο καιρό άρχισε να βάζεις το ξυπνητήρι σου, ακόμη και Σαββατοκύριακα, την ίδια ώρα.  Όταν ξυπνάς θα αισθάνεσαι φρέσκια, γεμάτη ενέργεια, έτοιμη να κατακτήσεις τον κόσμο!\

 1. Διώξε τους θορύβους

Πρόσφατα στο περιοδικό New Scientist δημοσιεύτηκε μια έρευνα που αποδείκνυε ότι οι νυχτερινοί θόρυβοι μικραίνουν τη ζωή! Μάλιστα, σύμφωνα με την έρευνα ο θόρυβος επηρεάζει την καρδιά, δημιουργεί έντονο στρες και οδηγεί σε συχνές αφυπνίσεις.

Προσπάθησε να αφήσεις του θορύβους μακριά ακόμη κι αν χρειαστεί να φορέσεις ωτοασπίδες. Στην αγορά υπάρχουν ωτοασπίδες που μπλοκάρουν συγκεκριμένο φάσμα συχνοτήτων, μπλοκάροντας τον θόρυβο ενώ παράλληλα σου επιτρέπουν  να ακούσεις τον συναγερμό ή την ενδοεπικοινωνία του μωρού

morning rise

Το πρωινό

 1. Πιες νερό

Ένα δροσερό ποτήρι νερό με άδειο στομάχι πραγματικά ενεργοποιεί τον οργανισμό σου και βοηθά στην υγεία σου. Το νερό δραστηριοποιεί τον μεταβολισμό σου, βοηθώντας σε να ξυπνήσεις γρηγορότερα!

 1. Αθλήσου

Όταν αισθάνεσαι λίγο τσαλακωμένη το πρωί ένα ωραίος περίπατος ή ακόμη και τζόκιν στον καθαρό αέρα θα διώξει την κατσουφιά από το πρόσωπό σου. Πάντως, το εντυπωσιακό είναι ότι όταν ασκείσαι το πρωί θα σου δώσει περισσότερη ενέργεια και το επόμενο πρωινό! Όσο περισσότερο ασκείσαι τόσο περισσότερη ενέργεια θα έχεις και θα αισθάνεσαι πιο φιτ και υγιείς.

 1. Μην πίνεις καφέ… κάθε μέρα

Έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι το σώμα «συνηθίζει» την καφεΐνη και έχει όλο και λιγότερη επίδραση στην ενεργοποίηση του οργανισμού. Αυτό σημαίνει ότι ο καθημερινός καφές σου σε ξυπνάει όλο και λιγότερο όταν τον καταναλώνεις καθημερινά.

Μια καλύτερη ιδέα είναι να κρατήσεις την απόλαυση του πρωινού καφέ για τις ημέρες που πραγματικά αισθάνεσαι νυσταγμένη και χουζούρα.  Ίσως κάποιο βράδυ ξενύχτησες ή δεν είχες ήρεμο ύπνο, οπότε έχεις ανάγκη ένα πρωινό καφεδάκι.

 1. Πάρε βαθιές ανάσες

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις μόλις ξυπνήσεις είναι να πάρεις μερικές βαθιές αναπνοές και να συγκεντρωθείς στο ξύπνημα. Σκέψου ότι παίρνεις βαθιές ανάσες μπροστά από ένα φωτεινό παράθυρο και γεμίζεις ενέργεια. Αισθάνεσαι χαρούμενη!

 1. Θετική σκέψη

Αν ξυπνήσεις για να πας στη δουλειά και να αντιμετωπίσεις ένα καταπιεστικό αφεντικό δεν πρόκειται να σε βοηθήσει στο ξύπνημα. Από την άλλη, αν έχεις να κάνεις κάτι που σ’ ενθουσιάζει είναι πιθανότερο να ξυπνήσεις με διάθεση και ενέργεια.  Προσπάθησε να εστιάσεις στα πράγματα που έχεις να κάνεις κατά τη διάρκεια της ημέρας και κράτα μακριά από τη σκέψη σου ότι σε χαλάει.

 1. Σήκω αμέσως!

Το καλύτερο πράγμα για να σηκωθείς νωρίς γεμάτη ενέργεια, είναι να σηκωθείς άμεσα από το κρεβάτι.  Μόλις το ξυπνητήρι χτυπήσει σήκω, χωρίς να χουζουρεύεις και να στριφογυρνάς στο κρεβάτι… ελπίζοντας ότι το ξυπνητήρι ήταν ένα κακό όνειρο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ