Ευπαθή τρόφιμα: Μυστικά για σωστή συντήρηση

779

Όσο η θερμοκρασία ανεβαίνει, τόσο περισσότερο θα πρέπει να προσέχουμε τη συντήρηση των τροφίμων μετά το μαγείρεμα.

Όταν μαγειρεύουμε κρέας, ψάρι, λαχανικά, ζυμαρικά, ρύζι, ψητά και σάλτσες που δεν πρόκειται να καταναλώσουμε τις επόμενες ώρες, θα πρέπει να τα τοποθετούμε άμεσα στο ψυγείο.

Αν αυτά παραμείνουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, οι μικροοργανισμοί που περιέχουν βρίσκουν ευκαιρία να αναπτυχθούν ταχύτατα, γεγονός που δεν είναι και ότι καλύτερο για την υγεία μας.

Κάποιες τροφές είναι πιο επίφοβες από κάποιες άλλες στην ανάπτυξη αυτών των μικροοργανισμών. Σε αυτές τις τροφές, τις οποίες θα αναφέρουμε παρακάτω, θα πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή:

Αβγά: Στο τσόφλι του υπάρχουν βακτήρια σαλμονέλας που μπορούν να μολύνουν άλλες τροφές. Για τον ίδιο λόγο πρέπει να προσέχουμε όταν τρώμε ωμά αβγά. Αντίθετα, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος όταν τα τρώμε βραστά ή τηγανιτά.

Κοτόπουλο: Το κρέας του κοτόπουλου μπορεί να μολύνει άλλα τρόφιμα, γιατί αρκετά συχνά φιλοξενεί την σαλμονέλα. Για αυτό πρέπει να διατηρείται σε κλειστά δοχεία ή σε διάφανη ζελατίνα ή αλουμινόχαρτο. Όταν το έχουμε μαγειρέψει, δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος, γιατί η υψηλή θερμοκρασία σκοτώνει τα μικρόβια

Σάλτσες, καρυκεύματα και μαγειρεμένα κρέατα:  Αν αφεθούν ξεσκέπαστα εκτός ψυγείου, διευκολύνουν την ανάπτυξη επικίνδυνων μικροοργανισμών

Γάλα, γιαούρτι, άσπρα τυριά: Δεν πρέπει να τα αφήνουμε ποτέ εκτός ψυγείου και δεν πρέπει να τα καταναλώνουμε ποτέ μετά την ημερομηνία λήξης τους. Για όσα δεν υπάρχει ημερομηνία λήξης όσο νωρίτερα τα καταναλώνουμε, τόσο το καλύτερο, γιατί, αν μείνουν πολλές μέρες, υπάρχει κίνδυνος να μολυνθούν από επικίνδυνα μικρόβια, πριν ακόμα εμφανιστούν συμπτώματα ξινίλας ή μούχλας. Από τη στιγμή που θα ανοιχτούν πρέπει να καταναλωθούν σε 3-4 μέρες.

Ψάρια και θαλασσινά: Κίνδυνος υπάρχει μόνο όταν καταναλώνονται ωμά. Τα μαλάκια, για να ζήσουν, απορροφούν το θαλασσινό νερό και, αν είναι μολυσμένο, μεταδίδουν τα μικρόβιά τους σ’ εμάς. Το μαγείρεμα σκοτώνει πάντα τα μικρόβια

Σαλάτα ρυζιού και ζυμαρικών: Αν αφεθούν έξω από το ψυγείο, μπορούν να έρθουν σε επαφή με επικίνδυνους μικροοργανισμούς που πολλαπλασιάζονται εύκολα όταν βρίσκονται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Ανακεφαλαιώνοντας αξίζει να αναφέρουμε ότι θα πρέπει τα μαγειρεμένα τρόφιμα να τα βάζουμε στο ψυγείο μόλις πάψουν να είναι καυτά και να τα ξαναζεσταίνουμε γύρω στα δέκα λεπτά πριν τα φάμε, έτσι ώστε να σκοτώνονται με το ζέσταμα οι επιβλαβείς μικροοργανισμοί.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ