Η χημεία του έρωτα! Γιατί μας δελεάζουν οι παράνομοι έρωτες;

1261

Μπορεί έχετε αναρωτηθεί, γιατί κανείς στη δίνη μιας παράνομης σχέσης θα διακινδύνευε το γάμο, την οικογένεια και την καριέρα του για χάρη ενός θυελλώδους φλερτ;
Οι γιατροί έχουν αρχίσει να διαλευκαίνουν το μυστήριο του έρωτα, γιατί δηλαδή ο έρωτας μπορεί να μας κάνει να είμαστε σαν ζαλισμένες,  παράλογες και να φερόμαστε, μερικές φορές, γελοία.

Η τεχνολογία επιτρέπει στους νευρολόγους να αποτυπώσουν απίστευτες εικόνες για το τι συμβαίνει στον εγκέφαλό μας όταν ερωτευόμαστε.

Έχουν χαρτογραφήσει τις χημικές αλλαγές που συμβαίνουν και ανακάλυψαν τα τμήματα του εγκεφάλου που ενεργοποιούνται, αλλά – το πιο σημαντικό – και τα τμήματα που σταματούν να λειτουργούν κατά τη διάρκεια των μεθυστικών ημερών που ερωτοτροπούμε.


Ο ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΟΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ

Ο μετωπιαίος φλοιός, ζωτικής σημασίας για την λήψη αποφάσεων, σταματάει να λειτουργεί όταν ερωτευόμαστε. Οι μαγνητικές τομογραφίες δείχνουν ότι η απενεργοποίηση αυτή συμβαίνει μόνο όταν κάποιος βλέπει μια φωτογραφία ενός προσώπου που λατρεύει, προκαλώντας του την απομάκρυνση των αναστολών και της κρητικής.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο εγκέφαλος μπορεί να συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο για την εξυπηρέτηση «υψηλότερων βιολογικών σκοπών» και καθιστά την αναπαραγωγή πιο πιθανή. Αν η κρητική απόφαση έχει ανασταλεί, το πιο απίθανο ζευγάρι μπορεί τα “βρει” και να αναπαραχθεί. Το εντυπωσιακό είναι ότι ο ερωτευμένος εξακολουθεί να είναι σε θέση να πραγματοποιήσει άλλες σημαντικές αποφάσεις στη ζωή του.

Και αυτή η λογική καθιστά πιο δύσκολο για τους φίλους για να πείσουν τον ερωτευμένο ότι παρασυρθεί από τα συναισθήματά του και έχει λάβει απερίσκεπτες αποφάσεις.

Τα εγκεφαλογραφήματα έδειξαν επίσης ότι η περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει το φόβο καθώς και μια άλλη περιοχή που εμπλέκεται με αρνητικά συναισθήματα, κλείνουν. Έτσι εξηγείται γιατί οι άνθρωποι όταν είναι ερωτευμένοι, αισθάνονται πολύ χαρούμενοι με τον κόσμο – και δεν έχουν φόβο για το τι μπορεί να πάει στραβά.

Ο ΕΡΩΤΑΣ ΕΙΝΑΙ ΧΗΜΕΙΑ!

Μελέτες έχουν δείξει ότι η ντοπαμίνη, η χημική ουσία του εγκεφάλου, βρίσκεται σε υψηλότερα επίπεδα στους ερωτευμένους. Η ντοπαμίνη είναι το κλειδί για την αίσθηση της ευχαρίστησης και του πόνου, συνδέεται με την επιθυμία, τον εθισμό, την ευφορία, και μπορεί να προκαλέσει ένα εξαιρετικά οξύ αίσθημα ανταμοιβής, γεγονός που κάνει έρωτα δύσκολο να τον απαρνηθείς.

Οι δοκιμές έχουν δείξει ότι η λήψη οπιοειδών ναρκωτικών, όπως η κοκαΐνη, έχουν παρόμοια επίδραση στην ντοπαμίνη, όπως ο έρωτας.
Μια παρενέργεια της αύξησης των επιπέδων της ντοπαμίνης είναι η μείωση μιας άλλης χημικής ουσίας, της σεροτονίνης. Η σεροτονίνη είναι η ορμόνη κλειδί για τη διάθεση και την όρεξη μας.

Τα επίπεδα της σεροτονίνης μπορεί να μειωθούν με τρόπο παρόμοιο με εκείνο που παρατηρείται σε άτομα με ψυχαναγκαστική-καταναγκαστική διαταραχή, εξηγώντας γιατί η αγάπη μπορεί να μας κάνει να αισθανόμαστε ανήσυχοι και νευρικοί.

Η χημική ουσία του έρωτα, με την οποία έχουμε μεγαλύτερη εξοικείωση είναι η αδρεναλίνη. Αυτή η ορμόνη είναι ο λόγος που αγωνιά η καρδιάς μας, οι παλάμες μας ιδρώνουν και το στόμα μας ξεραίνεται όταν βλέπουμε το πρόσωπο που μας αρέσει.

Η ίδια ορμόνη, επίσης απελευθερώνεται όταν είμαστε φοβισμένοι. Αυτό σημαίνει ότι δύο άτομα που δεν γνωρίζονται, μπορεί να νοιώσουν μια έντονη έλξη και να ερωτευτούν παράφορα, αν περάσουν μια συναρπαστική ή μια τρομακτική εμπειρία μαζί.

Μπορεί επίσης να εξηγήσει το δέλεαρ της απαγορευμένης αγάπης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ