DIY: Φτιάξε το δικό σου σαπούνι!

851

Υλικά

  • ⅔ του φλιτζανιού λάδι καρύδας
  • ⅔ του φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • ⅔ του φλιτζανιού αμυγδαλέλαιο ή ηλιέλαιο, καρθαμέλαιου (ή άλλο έλαιο της επιλογής σας)
  • ¼ του φλιτζανιού αλισίβα – που ονομάζεται επίσης υδροξείδιο του νατρίου
  • ¾ του φλιτζανιού κρύο νερό (αποσταγμένο)

Εκτέλεση

  • Καλύψτε το χώρο εργασίας σας με εφημερίδα. Βάλτε τα γάντια σας. Μετρήστε την αλισίβα και βεβαιωθείτε ότι έχετε ακριβώς ¼ φλιτζανιού. Σιγά-σιγά ρίχνουμε την αλισίβα στο νερό, ανακατεύοντας σταθερά. Σταθείτε πίσω, ενώ ανακατεύετε για να αποφύγετε τυχόν αναθυμιάσεις. Όταν το νερό αρχίζει να καθαρίζει, μπορείτε να το αφήσετε να καθίσει.
  • Σε ένα βάζο, προσθέστε τα τρία έλαια μαζί. Θερμαίνεται τα έλαια στο φούρνο μικροκυμάτων για περίπου ένα λεπτό, ή τοποθετήστε τα σε μια κατσαρόλα με νερό (μπεν μαρί). Ελέγξτε τη θερμοκρασία των ελαίων – θα πρέπει να είναι περίπου 120°C. Περιμένετε να κρυώσει.
  • Όταν η αλισίβα και τα έλαια είναι στη σωστή θερμοκρασία, ρίχνουμε τα έλαια σε ένα μπολ. Σιγά-σιγά προσθέτουμε την αλισίβα, ανακατεύοντας μέχρι όλα τα υλικά να αναμιχθούν. Ανακατέψτε με το χέρι για ακόμη 5 λεπτά. Μετά από τα 5 λεπτά, μπορείτε να συνεχίσετε την ανάδευση με το χέρι ή να χρησιμοποιήσετε ένα μπλέντερ για ευκολία. Το μείγμα του σαπουνιού θα πάρει πιο φωτεινό χρώμα και θα γίνει πηχτό. Όταν αρχίζει να μοιάζει με πουτίγκα είναι το “σημάδι” που δείχνει ότι όλα πάνε καλά
  • Προσθέστε τα βότανα σας, άλλα αιθέρια έλαια ή άλλες προσθήκες σε αυτό το σημείο. Ανακατέψτε καλά μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Ρίχνουμε το μείγμα σε καλούπι σιλικόνης και καλύπτουμε με πλαστική μεμβράνη. Σκεπάζουμε με μια παλιά πετσέτα και ξανατυλίγουμε από επάνω. Αυτό θα κρατήσει το υπόλοιπο της θερμότητας και θα αρχίσει τη διαδικασία της σαπωνοποίησης. Η σαπωνοποίηση είναι η διαδικασία όπυ τα συστατικά μετατρέπονται σε σαπούνι.
  • Μετά από 24 ώρες, ελέγξτε το σαπούνι σας. Αν είναι ακόμα ζεστό ή μαλακό, αφήστε το να καθίσει άλλες 12-24 ώρες. Όταν γίνει κρύο και σταθερό, ξεφορμάρετε σε ένα κομμάτι λαδόκολλα ή σχάρα ψησίματος. Αφήστε το σαπούνι για 4 εβδομάδες περίπου. Να το γυρνάτε από όλες τις πλευρές μια φορά την εβδομάδα για να το εκθέτετε στον αέρα (αυτό δεν είναι απαραίτητο, αν χρησιμοποιείτε σχάρα ψησίματος).
  • Όταν το σαπούνι σας έχει ωριμάσει πλήρως, τυλίξτε το σε κερόχαρτο ή φυλάξτε το σε ένα αεροστεγές δοχείο. Το χειροποίητα σαπούνι δημιουργεί τη δική του γλυκερίνη, η οποία είναι ενυδατική, τραβώντας υγρασία από τον αέρα. Θα πρέπει να τυλιχτεί καλά για μην προσελκύει σκόνη μαζί με την υγρασία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ