Γυναικείος εγκέφαλος: Μικρό μέγεθος μεγάλη απόδοση

723

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι όλα τα όργανα των ανδρών είναι μεγαλύτερα από αυτά των γυναικών επειδή το ισχυρό φύλο είναι και το πιο μεγαλόσωμο. Οι άνδρες έχουν πιο ψηλό ανάστημα, μεγαλύτερους πνεύμονες, μεγαλύτερη καρδιά και μεγαλύτερο εγκέφαλο. Έτσι ένας άνδρας ίδιου βάρους με μια γυναίκα, έχει περίπου 100 γραμμάρια περισσότερο μυαλό. Η διαφορά αυτή έχει απασχολήσει τους επιστήμονες, αφού όλα δείχνουν ότι οι γυναίκες είναι εξίσου έξυπνες με τους άνδρες παρόλο που υστερούν… ποσοτικά.

Μελέτη που πραγματοποιήθηκε από εξειδικευμένους επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια και συναδέλφων τους από τη Μαδρίτη, για να διερευνηθεί γιατί οι γυναίκες είναι εξίσου έξυπνες με τους άνδρες, μολονότι ο εγκέφαλός τους είναι κατά 8% μικρότερος, έδειξε ότι οι άνδρες διαθέτουν περισσότερα εγκεφαλικά κύτταρα τα οποία είναι απαραίτητα για την λογική σκέψη, ενώ οι γυναίκες διαθέτουν περισσότερες συνδέσεις ανάμεσα στα δικά τους, γεγονός που επιτρέπει σε αυτές να σκέφτονται ταχύτερα.

Η έρευνα εστίασε σε ένα τμήμα του εγκεφάλου που λέγεται ιππόκαμπος και παίζει καθοριστικό ρόλο στη χρήσιμη μνήμη και τα συναισθήματα. Οι ερευνητές υπέβαλλαν σε τεστ νοητικών λειτουργιών 59 γυναίκες και 45 άνδρες, ηλικίας 18 έως 27 ετών. Διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες είναι καλύτερες στην επαγωγική σκέψη και στην παρακολούθηση μιας μεταβαλλόμενης κατάστασης, ενώ οι άνδρες είναι καλύτεροι στην χωροταξική συλλογιστική.

Ωστόσο ο εγκέφαλος των γυναικών ήταν πιο αποδοτικός. Οι ερευνητές κατέληξαν επομένως στο συμπέρασμα ότι όσο μικρότερος είναι ο ιππόκαμπος στις γυναίκες, τόσο καλύτερα λειτουργεί. Η συσχέτιση μικρότερου μεγέθους μεγαλύτερης απόδοσης μπορεί να σημαίνει πως οι νευρώνες στον γυναικείο ιππόκαμπο έχουν πιο σφιχτή δομή ή διαθέτουν περισσότερες ενεργές συνδέσεις μεταξύ τους. Αν λοιπόν ακούσετε έναν άντρα να σας λέει ότι έχει μεγαλύτερο εγκέφαλο από εσάς μπορείτε να του απαντήσετε χωρίς δεύτερη σκέψη ότι ο δικός σας είναι σίγουρα πιο αποδοτικός!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ