Χλαμύδια: Το πιο συχνό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα

816

Τα χλαμύδια είναι σχεδόν η πιο διαδεδομένη από τις σεξουαλικώς μεταδιδόμενες ασθένειες.

Αποτελεί όμως και μεγάλο πρόβλημα, γιατί οι περισσότερες γυναίκες που προσβάλλονται δεν παρουσιάζουν συμπτώματα.

Ωστόσο, οι παρενέργειες της ασθένειας είναι εξαιρετικά επικίνδυνες, γι’ αυτό όποιος υποψιάζεται πως έχει κάποια μόλυνση, πρέπει να σπεύδει αμέσως για σωστή διάγνωση και αποτελεσματική θεραπεία.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα των χλαμυδίων είναι συνήθως σπάνια, αλλά προειδοποιεί συχνά τη γυναίκα με κολπικές εκκρίσεις. Είναι πιθανόν να παρουσιαστούν πυρετός και ενοχλήσεις στην κοιλιά, ιδιαίτερα κατά τη συνουσία. Οι άνδρες παρτενέρ έχουν κάψιμο κατά τη διούρηση.

Συνέπειες

Τα χλαμύδια μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στο τοιχώματα του κόλπου, το στόμα, τα μάτια, την ουροφόρο οδό και το έντερο, αν και συνήθως προσβάλλει τον κόλπο και τον τράχηλο της μήτρας.

Η πιο σοβαρή συνέπεια της μόλυνσης είναι ότι στο 30% των γυναικών προκαλούνται φλεγμονώδεις ασθένειες της πυέλου που, αν δεν θεραπευθούν, μπορεί να οδηγήσουν σε στείρωση.

Μετάδοση

Η γυναίκα που έχει μολυνθεί, είναι δυνατόν κατά τον τοκετό να μεταδώσει τη νόσο στο παιδί της. Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα της μόλυνσης από χλαμύδια στα νεογέννητα είναι η επιπεφυκίτις, αλλά μπορεί να του προκαλέσει και πνευμονία.

Θεραπεία

Η χλαμυδιακή μόλυνση θεραπεύεται εύκολα, όταν διαγνωστεί με τα σύγχρονα tests. Tα φάρμακα πρέπει να λαμβάνονται αυστηρά σύμφωνα με τις οδηγίες, ώσπου να ολοκληρωθεί η θεραπεία. H μόλυνση μπορεί να υποτροπιάσει.

Κάθε σεξουαλικά δραστήριος άνθρωπος απειλείται από τα χλαμύδια, αλλά όσοι έχουν πολλούς παρτενέρ κινδυνεύουν περισσότερο.

Αν οι σεξουαλικές συναντήσεις σας έχουν πραγματοποιηθεί με διαφορετικούς συντρόφους και έχετε προσβληθεί από την ασθένεια, πρέπει να τους ειδοποιήσετε όλους, για να κάνουν διαγνωστική εξέταση και, αν χρειαστεί, να ακολουθήσουν τη σχετική θεραπεία. Μπορείτε να προστατευθείτε από το ενδεχόμενο μελλοντικής μόλυνσης χρησιμοποιώντας προφυλακτικά, διάφραγμα και σπερματοκτόνες κρέμες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ