5 ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου πριν πεις το «ΝΑΙ»

678

Σχεδόν όλοι μας έχουμε εμπειρία από αδιέξοδες σχέσεις που ξεκίνησαν με τις πιο ρομανικές διαθέσεις και οδηγήθηκαν από τη φάση του «μέλιτος» στην απόλυτη καταστροφή…

Είναι βέβαια φυσικό οι σχέσεις να γνωρίζουν τη φθορά του χρόνο και σε μεγάλο βαθμό αποτελεί μια φυσική εξέλιξη η ρήξη μέσα στη σχέση. Αυτό που πολλές φορές αγνοούμε είναι ότι, όπως δηλώνουν ειδικοί σε θέματα σχέσεων και γάμων, το 90% των σχέσεων που οδηγούνται σε αδιέξοδο εμφανίζουν σημάδια αποτυχίας από τις πρώτες κιόλας στιγμές και είναι δυνατό να εντοπιστούν πριν ακόμη ξεκινήσουν.

Ουσιαστικά, το συμπέρασμα είναι ότι στις πρώτες φάσεις μιας σχέσεις αγνοούμε τα αρνητικά στοιχεία που είναι ολοφάνερα και προτιμούμε να εστιάζουμε στον ρομαντισμό και να επενδύουμε σε σχέσεις χωρίς μέλλον.

Υπάρχουν 5 βασικές ερωτήσεις που θα πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου πριν αποφασίσεις να… δεθείς με τα δεσμά του γάμου

  1. Έχει εξαρτήσεις;

Η εξάρτηση οποιασδήποτε μορφής θα πρέπει να χτυπήσει τον κώδωνα του κινδύνου και να σε κάνει να σκεφτείς σοβαρά πριν πεις το ναι. Ο αλκοολισμός, τα ναρκωτικά, ο τζόγος είναι κάποιες από τις γνωστές εξαρτήσεις, αλλά δεν είναι οι μόνες. Κάθε συμπεριφορά που μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική για την εργασία, υγεία ή τη σχέση ενός προσώπου και δεν είναι δυνατό να αλλάξει είναι εν δυνάμει μια εξάρτηση.  Για να εντοπίσεις τέτοιες συμπεριφορές παρατήρησε για (1) άρνηση του προβλήματος, (2) δηλώσεις ότι αυτή η συμπεριφορά μπορεί να σταματήσει οποιαδήποτε στιγμή, (3) ισχυρισμούς ότι η συμπεριφορά αυτή οφείλεται σε πράξεις ή συμπεριφορές άλλων.  Σε περίπτωση που δεις αυτά τα σημάδια, σκέψου ότι το 50 – 90% των εξαρτημένων ανθρώπων που ακολούθησαν κάποιου είδους απεξάρτηση, ξανακύλησαν στις παλιές συνήθειες… και πράξε τα δέοντα!

  1. Έχει φίλους;

Οι υγιείς άνθρωποι έχουν πολυετείς σχέσεις στη ζωή τους. Σχέσεις με φίλους, οικογένεια και συναδέλφους είναι αυτά που πρέπει να αναζητήσεις. Εκεί ο σύντροφός σου εξασκεί τις δεξιότητες του στην επικοινωνία, συμπάθια, διαχείριση κρίσεων και συγχώρεση. Πρόσεξε ιδιαίτερα όταν πας να κάνεις σχέση με κάποιον που (1) δεν έχει φίλους, (2) έχει μόνο νέους φίλους αλλά καμία πολυετή φιλία, (3) έχει αποκόψει τους άλλους από τη ζωή του.

  1. Του αρέσει ο εαυτός του;

Οι υγιείς σχέσεις γεννιούνται από δυο ανθρώπους που πάνω απ’ όλα τα πάνε καλά με τον εαυτό τους. Άτομα με χαμηλή αυτοπεποίθηση βλέπουν τον εαυτό τους μέσα από ένα πρίσμα αρνητισμού και τείνουν να προβάλλουν την απαισιοδοξία τους στον σύντροφό και τη σχέση τους.

Συνεπώς, μακριά από ανασφάλειες γκρίνιες και απαισιοδοξία

  1. Υπάρχει οικονομική σύγκλιση;

Ένας από τους σημαντικούς παράγοντες αποτυχίας των σχέσεων, ιδιαίτερα στη σύγχρονη κοινωνία, είναι… το χρήμα! Θα πρέπει να προβληματιστείς αρκετά σχετικά με το αν γνωρίζεις την πραγματική οικονομική εικόνα του συντρόφου σου. Γνωρίζεις τις υποχρεώσεις του και αν τις εξυπηρετεί; Πριν πάρεις μια τόσο σοβαρή απόφαση όπως ο γάμος, θα πρέπει να αισθάνεσαι άνετα να ρωτήσεις τον σύντροφό σου σχετικά με την οικονομική του επιφάνεια. Στόχος δεν είναι να βρεις «το μήνα που θρέφει τους ένδεκα», αλλά να διαπιστώσεις αν πραγματικά μπορείτε εκτός από συναισθηματικά να συγκλίνετε και στις απόψεις σας σχετικά με την οικονομική διαχείριση μιας οικογένειας.

  1. Υπάρχει επικοινωνία;

Σε μια σχέση, και οι δυο σύντροφοι πρέπει να είναι υπεύθυνοι για την συμπεριφορά και τα συναισθήματά τους. Ένας σύντροφος που μονίμως εστιάζει σε σένα και τη συμπεριφορά σου και επικρίνει συνεχώς τις πράξεις σου, χωρίς ταυτόχρονα να ασχολείται με την δική του συμπεριφορά, τότε είναι… ώρα να φεύγεις!

Μια υγιείς σχέση απαιτεί ειλικρίνεια, παραγωγική επικοινωνία και πάνω απ’ όλα δέσμευση στο να πετύχει αυτή η σχέση. Γι’ αυτό πριν απαντήσεις στην «ερώτηση» κάνε τις δικές σου ερωτήσεις και μετά αποφάσισε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ