Πώς πλένονται σωστά τα χόρτα και τα φυλλώδη λαχανικά;

148

Τα φυλλώδη λαχανικά και τα χόρτα είναι ο εφιάλτης κάθε ανθρώπου που αποφασίζει να τα μαγειρέψει, εκτός αν τα αγοράσει σε κατεψυγμένη μορφή, καθώς απαιτούν σχολαστικό καθάρισμα ώστε να απομακρυνθεί το χώμα, τα τυχόν φυτοφάρμακα και τα έντομα.

Τα βασικά βήματα  για το πλύσιμο των λαχανικών

– Βάζουμε τα φυλλώδη λαχανικά κάτω από τη βρύση για ένα γρήγορο αρχικό ξέβγαλμα αμέσως μόλις γυρίσετε σπίτι από το μανάβικο ή το σουπερμάρκετ. Το μεγαλύτερο μέρος της βρωμιάς συγκεντρώνεται στα κοτσάνια, γι’ αυτό φροντίζουμε να τα αφαιρούμε αμέσως. Αν δεν θέλετε να τα πετάξετε μπορείτε να πλύνετε ξεχωριστά (και πολύ σχολαστικά) και να τα φυλάξετε για τα χρησιμοποιήσετε αργότερα σε ζωμούς λαχανικών ή άλλες συνταγές.

– Ελέγχουμε τα φύλλα. Αν υπάρχουν κομμάτια που έχουν αρχίσει να μαυρίζουν, τότε τα πετάμε. Στη συνέχεια ψιλοκόβουμε τα χόρτα, ώστε να γίνει πιο εύκολη η διαδικασία.

– Τοποθετούμε τα χόρτα σε μια μεγάλη σαλατιέρα γεμάτη νερό (ή σε μια μεγάλη κατσαρόλα) και τα ανακατεύουμε για λίγο.

– Στη συνέχεια, τα μεταφέρουμε σε ένα άλλο σκεύος όπου έχουμε προσθέσει αλατόνερο και τα αφήνουμε για 20 λεπτά τουλάχιστον. Αφού περάσει το 20λεπτο, τα στραγγίζουμε σε ένα σουρωτήρι ενώ τα αφήνουμε να στεγνώσουν πάνω σε πετσέτες ή χαρτί κουζίνας. Για πιο σχολαστικό πλύσιμο, μπορούμε εναλλακτικά να χρησιμοποιήσουμε ξίδι ή μαγειρική σόδα.

– Αν δεν είναι η ώρα για να μαγειρέψουμε, τότε αφού βεβαιωθούμε ότι έχουν στεγνώσει, τα τοποθετούμε σε δοχεία στρωμένα με χαρτί κουζίνας (που απορροφά την υγρασία). Τα αποθηκεύουμε στο ψυγείο για 7-10 μέρες και είναι έτοιμα να καταναλωθούν όπως αναφέρει η ιστοσελίδα olivemagazine.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ