Πώς το μητρικό γάλα επηρεάζει ακόμα και το… εισόδημα μας

576

Ποικίλες συζητήσεις γίνονται κατά καιρούς για το θηλασμό. Αυτό που απασχολεί τις μέλλουσες μητέρες είναι αν θα πρέπει να ξεκινάει αμέσως μετά τη γέννα και φυσικά για πόσο χρονικό διάστημα θα πρέπει να διαρκεί. Οι παλαιότεροι υποστήριζαν ότι όσο περισσότερο τόσο το καλύτερο. Έλλειψη εναλλακτικών λύσεων ή σοφή επιλογή;

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση « The Lancet Global Health», έρχεται μάλλον να τους δικαιώσει. Ερευνητές παρακολούθησαν 5.914 νεογέννητα όχι για ένα ούτε για δύο αλλά για τριάντα ολόκληρα χρόνια! Οι 3.493 από τους ενήλικες πλέον, κλήθηκαν να δώσουν πληροφορίες για τη ζωή τους και το πως αυτή εξελίχθηκε σε ορισμένους τομείς της, όπως για παράδειγμα τη μόρφωση το εισόδημα και το IQ. Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι όσοι από τους συμμετέχοντες είχαν θηλάσει για πάνω από δώδεκα μήνες είχαν καταλήξει με  καλύτερη μόρφωση, μεγαλύτερα μηνιαία εισοδήματα και υψηλότερο ΙQ.

Πιο αναλυτικά, όσοι είχαν θηλάσει για περισσότερο από ένα χρόνο, είχαν τέσσερις μονάδες πιο υψηλό IQ, τουλάχιστον ένα επιπλέον χρόνο ανώτερης μόρφωσης και κέρδιζαν 30% περισσότερα χρήματα κάθε μήνα, συγκριτικά πάντα με όσους είχαν θηλάσει λιγότερο. Αυτό, όπως μας εξηγούν οι ειδικοί, οφείλεται στο γεγονός ότι το μητρικό γάλα είναι μεγάλη πηγή ορισμένων λιπαρών οξέων που διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Ο Δρ. Bernardo Lessa Horta, επικεφαλής της μελέτης και βοηθός καθηγητή στο University of Pelotas της Βραζιλίας, διευκρινίζει ότι όλα τα παραπάνω δεν οφείλονται αποκλειστικά και μόνο στο θηλασμό. Σύμφωνα όμως με τα όσα έδειξε η μελέτη ο θηλασμός συντελεί στη γενικότερη ανάπτυξη του σώματος και του πνεύματος η οποία είναι καθοριστική για την εξελικτική πορεία της ζωής κάθε ενήλικα. Τα συμπεράσματα φυσικά δικά σας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ