Από ποια ηλικία μπορούν τα μωρά να διακρίνουν τα χρώματα;

137

Τα μωρά ήδη από την ηλικία των 3 μηνών εστιάζουν το βλέμμα σε αντικείμενα ή πρόσωπα ανθρώπων.

Ωστόσο το οπτικό τους αντικείμενο είναι περιορισμένο και δεν μπορούν να διακρίνουν καθαρά όλα τα χρώματα που βλέπουν.

Εξαιρούνται τρία χρώματα, τα οποία, όπως έχει αποδειχθεί από μελέτες γίνονται αντιληπτά από τα μωρά. Είναι το κόκκινο, το άσπρο και το μαύρο.

Γι’ αυτό μπορείτε να δοκιμάσετε να ζωγραφίσετε μαύρα και κόκκινα σχήματα πάνω σε άσπρο χαρτί ή σε άσπρο χάρτινο πιάτο. Το μωρό θα ενθουσιαστεί χαζεύοντας τα σχήματα. Μετακινήστε στη συνέχεια αργά το πιάτο προς διαφορετικές κατευθύνσεις ώστε το μωρό να ακολουθήσει τα χρώματα.

Επίσης μπορείτε να τοποθετήσετε στο δωμάτιό του ή στο χώρο που περνά τον περισσότερο χρόνο, ζωηρόχρωμα αντικείμενα και παιχνίδια, με χρώματα που δημιουργούν έντονη αντίθεση ώστε να διεγείρουν τον εγκέφαλο του μωρού.

Καθώς τα μωρά μεγαλώνουν δείχνουν μία προτίμηση στα πολύ έντονα χρώματα, ενώ μεταξύ 1- 3 ετών τα παιδιά μαθαίνουν και ονομάζουν πρώτα τα χρώματα που τα ελκύουν. Σύμφωνα μάλιστα με τους επιστήμονες η «αντιπάθεια» απέναντι στο καφέ και το γκρι που παρατηρείται, οφείλεται σε παράγοντες περισσότερο σημειολογικούς.

Πιθανόν τα παιδιά να ταυτίζουν το καφέ με τη βρωμιά και βλέπουν το γκρι ως αντίθετο του ροζ, που ταυτίζεται με τη χαρά και την υγεία, μεταφράζοντάς το ως συνώνυμο της ασθένειας!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ