Οι 5 κατηγορίες τροφών, φύλακες της καρδιάς!

630

Σήμερα, οι καρδιακές παθήσεις είναι η νούμερο ένα αιτία θανάτου ανδρών και των γυναικών.

Υπάρχουν όμως και καλά νέα! Ακολουθώντας ένα υγιεινό τρόπο ζωής μπορούμε να αποφύγουμε την εμφάνιση κάποιας καρδιακής πάθησης κατά 90%!

Αν λάβετε τα μέτρα σας από τώρα, αυτό θα σας βοηθήσει σε όλη σας τη ζωή, ανεξάρτητα από την ηλικία σας. Θα σας βοηθήσει να ενισχύσετε το κυκλοφορικό σας, θα μειώσει την περιφέρεια της μέσης σας και θα ενισχύσετε την ενέργεια και την ταχύτητα του εγκεφάλου σας!

Εδώ, είναι 5 ομάδες τροφίμων που συστήνονται για την ενίσχυση την υγεία της καρδιάς – για τώρα, αλλά και μακροπρόθεσμα.

1. Ίνες

Οι ίνες περιέχονται στα λαχανικά, στα φρούτα, στα φασόλια, στα καρύδια κλπ. Οι ίνες καταστέλλουν την όρεξη, βελτιώνουν τα επίπεδα σακχάρου και χοληστερόλης στο αίμα και επιβραδύνουν τη γήρανση.

Καθημερινά θα πρέπει να λαμβάνουμε περίπου 30 γραμμάρια φυτικών ινών. Προσοχή όμως! Πολύ συχνά, καταναλώνουμε ίνες μέσω μεταποιημένων τροφών, γεγονός που έχει πολλές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Αντ ‘ αυτού, επιλέξτε ένα από τα παρακάτω:

– 3 φλιτζάνια λαχανικά
– 2 κομμάτια φρούτων (όπως ένα φλιτζάνι μούρα ή μήλο)
– 2 χούφτες ξηρούς καρπούς και σπόρους
– ½ με 1 φλιτζάνι φασόλια

2. Υγιή λιπαρά

Δεν χρειάζεται να ακολουθήσουμε μια δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά για να είμαστε υγιής. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να τρώμε πιο υγιεινά λιπαρά.

Κλινικές μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση λιπών από ψάρια, παρθένο ελαιόλαδο και ξηρούς καρπούς μειώνει τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο, χωρίς να αυξάνεται το βάρος. Απολαύστε λίπη από αβοκάντο και μαύρη σοκολάτα! Αυτά τα υγιή λίπη είναι ζωτικής σημασίας για τον εγκέφαλό.

3. Πρωτεΐνη

Όταν λέμε πρωτεΐνη, εννοούμε καθαρή πρωτεΐνη και όχι τα λιπαρά κρέατα και γαλακτοκομικά του εμπορίου που είναι φορτωμένα με ορμόνες και φυτοφάρμακα.

Αντ ‘ αυτού, “καθαρό” σημαίνει ψάρια ανοικτής θάλασσας, κοτόπουλα βιολογικής εκτροφής, οργανικά αυγά ελευθέρας βοσκής κλπ.

Αν είστε σε ένα εστιατόριο και δεν μπορείτε να γνωρίζεται την ποιότητα των τροφών επιλέξτε κάτι άπαχο όπως στήθος κοτόπουλο ή γαλοπούλα, ψαρικά, χοιρινό ή κόντρα φιλέτο.

Για καθαρή πρωτεΐνη συν φυτικές ίνες, επιλέξτε φασόλια.

4. Ευεργετικά υγρά και ροφήματα

Ξεκινήστε ανεβάζοντας την πρόσληψη νερού – τουλάχιστον 4 ποτήρια την ημέρα. Για κάτι με καφεΐνη, το πράσινο τσάι είναι η καλύτερη επιλογή. Μπορείτε επίσης να απολαύσουν ακόμα 1-2 φλιτζάνια καφέ την ημέρα, αλλά πάντα να κρατάτε το μέτρο!

Δημιουργήστε ένα υπέροχο πρωινό πλούσιο σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνη, όπως ένα smoothie μούρων, γάλα αμυγδάλου, σκόνη πρωτεΐνης και σπόρους chia. Είναι νόστιμο, χρειάζεται 2 λεπτά για να το ετοιμάσετε και σας κρατάει όλη την ημέρα!

Μπορείτε επίσης να απολαύσετε ένα ποτήρι κρασί με το φαγητό. Προτιμήστε το κόκκινο. Τέλος, δεν πρέπει να σας ξεγελούν οι χυμοί του εμπορίου που είναι γεμάτοι ζάχαρη, ενώ σπάνια διαθέτουν κάποια θρεπτικά συστατικά.

5. Μπαχαρικά και αρωματικά βότανα

Τα μπαχαρικά και τα αρωματικά βότανα όπως το σκόρδο, τα μυρωδικά, το κάρι, και το καυτερό τσίλι κάνουν τη γεύση των τροφίμων φανταστική, συν το ότι περιορίζουν την ανάπτυξη της αρτηριακής πλάκας και ενεργοποιούν τον μεταβολισμό.

Και μην ξεχάσετε τη σοκολάτα: Τα λίπη στη μαύρη σοκολάτα (τουλάχιστον 70% κακάο) λειτουργεί όπως το ελαιόλαδο στο σώμα και αυτό είναι εξαιρετικό για την καρδιά και το μυαλό!

Συμπέρασμα: Με την προσθήκη αυτών των 5 ομάδων τροφών στην καθημερινή διατροφή, θα βοηθήσετε την καρδιά και θα μειώσετε τον κίνδυνο μιας μελλοντικής καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ