Γάλα ή γιαούρτι; Τι είναι καλύτερο για το παιδί μου;

730

Το γιαούρτι, όπως και το γάλα είναι γαλακτοκομικά προϊόντα προερχόμενα κατά κύριο λόγο από τις αγελάδες. Στην αγορά κυκλοφορούν σε μεγάλη ποικιλία με διαφορετικά ποσοστά λιπαρών, ζάχαρης και πρόσθετων συστατικών.

Το γιαούρτι περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά σε μεγάλες ποσότητες, με σχετικά λίγες θερμίδες, και είναι πλούσιο σε ασβέστιο, πρωτεΐνες, φώσφορο και βιταμίνες. Αποτελεί μία εύπεπτη, ελαφριά και θρεπτική τροφή, ιδανική για όλες τις ηλικίες. Έχει όλα τα συστατικά του γάλακτος και, επειδή είναι σε συμπυκνωμένη μορφή, περιέχει περισσότερο ασβέστιο και πρωτεΐνες.

Επιπλέον, το γαλακτικό οξύ που περιέχει έχει αντισηπτικές ιδιότητες για το πεπτικό σύστημα, εμποδίζοντας την ανάπτυξη επιβλαβών μικροοργανισμών. Όταν υπάρχει δυσανεξία στη λακτόζη που περιέχει το γάλα, το γιαούρτι αποτελεί την εναλλακτική λύση για τη λήψη του απαραίτητου ασβεστίου.

Βέβαια το γιαούρτι συνήθως έχει υψηλότερη περιεκτικότητα ζάχαρης και θερμίδων από το γάλα και έτσι δεν είναι η καλύτερη επιλογή για όσους προσπαθούν να αδυνατίσουν. Στην περίπτωση των παιδιών όμως, τα δεδομένα αλλάζουν.

Οι παιδίατροι συνιστούν να προστίθεται γιαούρτι στη διατροφή από τη βρεφική ηλικία και να συνδυάζεται με φρούτα και δημητριακά. Αυτός ο διατροφικός συνδυασμός θεωρείται άριστος, γιατί περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά, δηλαδή πρωτεΐνες ανώτερης βιολογικής αξίας και βιταμίνες, χωρίς να έχει πολλές θερμίδες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ