Τα νύχια ως… διαγνωστικό μέσο! Μάθε πως και προστάτευσε την υγεία σου!

686

Τα νύχια μας είναι κατασκευασμένα κυρίως από κερατίνη, τη σκληρυμένη πρωτεΐνη που δίνει, επίσης, δομή στα μαλλιά μας και είναι μέρος του εξωτερικού στρώματος της επιδερμίδας μας. Καθώς τα νέα κύτταρα αναπτύσσονται, τα παλαιότερα γίνονται συμπαγή και σκληρά, και τελικά ωθούνται προς τις άκρες των δακτύλων μας.

Επίσης, τα θρεπτικά συστατικά που είναι ευεργετικά για τα μαλλιά μας, όπως ο σίδηρος, η βιοτίνη και ο ψευδάργυρος, βοηθούν παράλληλα και τα νύχια μας να μεγαλώνουν.

Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί έχουμε ακόμα δάχτυλα στα χέρια και στα πόδια;!!!

Τα νύχια υπάρχουν για να προστατεύουν τις ευαίσθητες, γεμάτες νεύρα, άκρες των δακτύλων μας από πιθανούς τραυματισμούς.

Ρίξτε μια προσεκτική ματιά στα νύχια σας …. Είναι γερά και φαίνεται να είναι υγιή ή είναι προβληματικά και εύθραυστα, με κορυφογραμμές, χτυπήματα ή ασυνήθιστο χρωματισμό;

Το δέρμα κάτω από τα νύχια πρέπει να έχουν ροζ χρώμα, υποδεικνύοντας καλή παροχή αίματος. Τα νύχια πρέπει να είναι λεία και ομοιόμορφα χρωματισμένα, χωρίς αυλακώσεις, κηλίδες ή εξογκώματα. Βέβαια, οι κάθετες πτυχώσεις μπορεί να αποτέλεσμα της φυσιολογικής γήρανσης και οι λευκές κηλίδες να είναι ένα αποτέλεσμα ενός χτυπήματος στο νύχι.

Διατροφικές ελλείψεις και άλλα προβλήματα υγείας συχνά εμφανίζονται ως μεταβολές ή ανωμαλίες στο νύχια μας.

Εδώ είναι μερικές από τις πιο συχνές αλλαγές στα νύχια από διατροφικές ελλείψεις ή σοβαρότερες καταστάσεις υγείας:

1. Νύχια που πέφτουν: Αυτό μπορεί να προκαλείται από την ανεπάρκεια πρωτεϊνών, φολικού οξέος και βιταμίνης C. Αποφύγετε να τα τραβήξετε και χρησιμοποιείστε νυχοκόπτη, για να αποφύγετε την μόλυνση των ζωντανών ιστών.

2. Λευκή λωρίδα κατά μήκος των νυχιών: Αυτό μπορεί να υποδεικνύει ανεπάρκεια πρωτεΐνης

3. Ξηρά και εύθραυστα νύχια: Αυτό οφείλεται γενικά στην έλλειψη της βιταμίνης Α και ασβεστίου

4. Εύθραυστα νύχια με οριζόντιες και κάθετες πτυχώσεις: Οφείλεται στη φτωχή διατροφή σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, και ιδιαίτερα τη βιοτίνη, ή σε προβλήματα απορρόφησης τους

5. Υπερβολικά ξηρά νύχια με στρογγυλεμένες άκρες και ενδεχομένως πιο σκουρόχρωμα: Η ανεπάρκεια της βιταμίνης Β12 προκαλεί συνήθως αυτό το φαινόμενο, το οποίο μπορεί να αντιστραφεί, με τη χορήγηση συμπληρωμάτων με Β12. Σε γενικές γραμμές, η έλλειψης της βιταμίνης Β12 εμφανίζεται μόνο σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας με προβλήματα απορρόφησης και σε μακροχρόνια χορτοφάγους. Για αυτό, για τους χορτοφάγους συνίσταται ένα καλό συμπλήρωμα Β12.

6. Κοίλα νύχια με την «όψη κουταλιού»: Συνήθως είναι σημάδι της αναιμίας που προκαλείται από ανεπάρκεια σιδήρου.

7. Λευκές κηλίδες στα νύχια: Αυτό υποδεικνύει γενικά ανεπάρκεια ψευδαργύρου, αλλά αν είναι σε ένα μόνο νύχι μπορεί απλά να οφείλεται σε παλαιότερο τραυματισμό

8. Νύχια που ξεφλουδίζουν: Αυτό μπορεί συχνά οφείλεται σε έλλειψη υδροχλωρικού οξέος, που απαιτείται στο στομάχι μας για τη διάσπαση των τροφίμων. Προσοχή! Η γήρανση μπορεί να συμβάλει στα μειωμένα επίπεδα.

9. Μυκητίαση κάτω ή γύρω από τα νύχια και αποχρωματισμός: Αυτό μπορεί να προκαλείται από μια ανισορροπία των βακτηρίων του εντέρου, με έλλειψη «φιλικών» βακτηρίων όπως οι γαλακτοβάκιλλοι. Μπορεί επίσης να είναι ένα σημάδι της υπερανάπτυξης του μύκητα candida στο σώμα (καντιντίαση), που προκαλείται από μια δίαιτα πλούσια σε απλά σάκχαρα ή αλκοόλ. Φανερώνει επίσης εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και ανεπαρκή «ωφέλιμα» βακτήρια του εντέρου

10. Σκασμένα νύχια: Συχνά παρατηρείται σε πάσχοντες από ψωρίαση και μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα με αλωπεκία, μια αυτοάνοση πάθηση που χαρακτηρίζεται από απώλεια μαλλιών.

11. Φουσκωμένα νύχια: Αυτό μπορεί να υποδεικνύει χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο αίμα καθώς και διάφορα είδη ασθενειών του πνεύμονα. Επίσης, προειδοποιεί για ενδεχόμενη καρδιακή νόσο ή φλεγμονώδη νόσο του εντέρου. Οι άκρες των δακτύλων μεγεθύνονται, με το νύχι να κάμπτεται γύρω από αυτά.

Ο Ιπποκράτης ήταν ο πρώτος άνθρωπος που ανέφερε τα νύχια ως διαγνωστικό εργαλείο για την καρδιακή και πνευμονική νόσο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ