Μπορεί η κατάθλιψη στην εγκυμοσύνη να επηρεάσει το μωρό;

538

Μπορεί. Αν πάσχετε από κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι σημαντικό τόσο για την υγεία σας, όσο και του παιδιού, να ζητήσετε βοήθεια. Η κατάθλιψη στην εγκυμοσύνη θεωρείται σύνηθες πρόβλημα και επηρεάζει τις γυναίκες σε ποσοστό 10%. Αν όμως το παραβλέψετε, θα επηρεαστείτε εσείς, το μωρό αλλά και το περιβάλλον σας.

Αν έχετε αϋπνίες, αλλαγές στην όρεξη, δυσκολία στο να συγκεντρωθείτε και έλλειψη ενέργειας, θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν ειδικό γιατί δεν είναι απαραίτητο ότι είναι απλά συμπτώματα εγκυμοσύνης. Η κατάθλιψη χωρίς αγωγή στην εγκυμοσύνη ενέχει αρκετά ρίσκα και για τους δυο σας και ο γιατρός μόνο κρίνει αν πρέπει να λαμβάνετε φάρμακα. Οι έγκυες με κατάθλιψη παρουσιάζουν υψηλότερα επίπεδα ορμονών προγεννητικού άγχους και έχουν περισσότερες πιθανότητες πρόωρου τοκετού με χαμηλό βάρος.

Τα μωρά επηρεάζονται τόσο σε συναισθηματικό όσο και σε βιολογικό επίπεδο. Υπάρχουν μερικές αποδείξεις ότι τα παιδιά που εκτίθενται σε μητρική κατάθλιψη στην εγκυμοσύνη, αντιμετωπίζουν περισσότερα κοινωνικά και συναισθηματικά προβλήματα, ενώ υπάρχει και αρνητικό αντίκτυπο στο δείκτη νοημοσύνης και τη γλώσσα. Επομένως, μιλήστε με το γιατρό σας για τους κινδύνους και τα οφέλη των φαρμακευτικών αγωγών και εξερευνήστε τις εναλλακτικές που λειτουργούν συμπληρωματικά στην αγωγή. Τέτοια παραδείγματα είναι η άσκηση, η γιόγκα και η ψυχοθεραπεία.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ