Γιατί πρέπει να πλένονται καλά τα καινούρια ρούχα των παιδιών

502

Για ποιο λόγο πρέπει πάντα να πλένεις τα καινούρια ρούχα των παιδιών πριν τους τα φορέσεις; Ο παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης εξηγεί:

Θεωρείται αυτονόητο όταν αγοράζουμε καινούρια ρούχα για μωρά και παιδιά πως τα πλένουμε πριν φορεθούν. Μερικές φορές, όμως, ορισμένες μαμάδες δεν το γνωρίζουν ή το υποτιμούν ή δεν ξέρουν πόσο καλά και με ποιο τρόπο θα πρέπει να τα καθαρίζουν και να τα σιδερώνουν. Επίσης, δεν είναι μόνο τα ρούχα, αλλά και τα κλινοσκεπάσματα, οι πετσέτες, τα χαλιά και οι μοκέτες που θα τοποθετηθούν στο δωμάτιο του παιδιού, οι κουρτίνες και γενικά ό,τι θα βρίσκεται σε επαφή με το δέρμα ή την αναπνοή του παιδιού.

Δύο είναι οι βασικοί λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να πλένονται πολύ καλά τα καινούρια ρούχα των παιδιών:

χρησιμοποιούνται πολλές χημικές ουσίες για την κατασκευή και τον χρωματισμό των υφασμάτων.

• όσο καλά και να είναι συσκευασμένα, έχουν εκτεθεί σε πολλά χέρια, μηχανήματα ύφανσης και ραψίματος, έχουν αποθηκευθεί σε βρώμικους χώρους και έχουν μεταφερθεί από μακριά με καράβια ή κοντέινερ.

Τα πιο συνηθισμένα μικρόβια που βρίσκονται στα καινούρια ρούχα είναι ο σταφυλόκοκκος, μύκητες, κολοβακτηρίδιο, ψείρες, νοροϊός και πολλά άλλα. Ο ιός της γρίπης, για παράδειγμα, μπορεί να επιβιώσει σε ένα ρούχο ακόμη και 48 ώρες αν δεν πλυθεί. Οι ψείρες επίσης μπορούν να επιβιώσουν αρκετές μέρες. Τα μικρόβια αυτά μπορούν να προκαλέσουν ουρολοίμωξη, δερματίτιδες, γαστρεντερίτιδες και πνευμονίες.

Τα ακάρεα μπορούν να προκαλέσουν άσθμα, αλλεργική ρινίτιδα, δερματίτιδες, δυσκολία στην αναπνοή.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ