Όταν αγνοούμε τα μαθήματα της ζωής, εκείνα επιστρέφουν πονώντας περισσότερο

629

Η ζωή είναι ένα σχολείο. Δεν βρισκόμαστε εδώ για να παίρνουμε πάντα αυτό που θέλουμε, αλλά για να μάθουμε.

Και οι προκλήσεις που μας προσφέρουν οι σχέσεις έχουν να μας πουν πολλά για τον εαυτό μας, αν τις προσέξουμε. Αν όχι, θα έρθουν δυσκολότερα μαθήματα και θα τραβήξουν τελικά την προσοχή μας.

Για παράδειγμα, στα νιάτα μου, όταν ήμουν γυμναστής, ράγισα ένα δάχτυλο του ποδιού μου καθώς δοκίμαζα μια νέα κίνηση στις παράλληλες δοκούς. Πόνεσα πολύ, αλλά εκείνος ο πόνος δεν ήταν ούτε ο μισός από τον πόνο που ένιωσα τη δεύτερη φορά που ράγισα το ίδιο δάχτυλο, ενώ επαναλάμβανα πεισματικά το ίδιο λάθος.

Τα μαθήματα που επαναλαμβάνονται μπορεί να πονάνε ακόμα περισσότερο. Γι’ αυτό, ακολούθησε το παράδειγμα του Μορίς, ενός πανέξυπνου αλλά αθυρόστομου παπαγάλου, που χάρισαν στον Τσάρλι για τα γενέθλιά του.

Ο Μορίς ήταν κακότροπος, και το λεξιλόγιό του ήταν ακόμη χειρότερο από το χαρακτήρα του. Ο Τσάρλι προσπάθησε να του παίξει απαλή μουσική για να τον ηρεμήσει, προσπάθησε με το καλό, προσπάθησε με το άγριο, αλλά ο Μορίς δεν έπαιρνε από τίποτα. Συνέχιζε να βρίζει και να βλαστημάει.

Έτσι, σε μια στιγμή απελπισίας, ο Τσάρλι τον έχωσε στην κατάψυξη, ανάμεσα σε λαχανικά, ψάρια κι ένα κοτόπουλο. Μορίς τσίριζε κι έσκουζε για λίγο και ύστερα, ξαφνικά, έμεινε σιωπηλός.

Ο Τσάρλι, ανησυχώντας ότι μπορεί να πάγωσε ο παπαγάλος του, άνοιξε γρήγορα την πόρτα του καταψύκτη. Τότε, ο Μορίς βγήκε ήρεμα, κάθισε στο απλωμένο χέρι του Τσάρλι και είπε: «Μετανοώ ειλικρινά αν η γλώσσα μου σας πρόσβαλε και εκφράζω την πιο ταπεινή μου συγνώμη. Στο μέλλον, θα προσπαθήσω να διορθώσω τη συμπεριφορά μου και να είμαι πρότυπο ευγένειας».

Έπειτα πρόσθεσε δήθεν αδιάφορα: «Επί τη ευκαιρία, κύριε, μήπως θα μπορούσα να ρωτήσω με τι τρόπο σας πρόσβαλε το κοτόπουλο;».Ο Μορίς αποφάσισε να μάθει το εύκολο μάθημα: μια σύντομη επίσκεψη στην κατάψυξη, αντί για ξεπουπούλιασμα και μόνιμη διαμονή εκεί.

Κάθε αντιξοότητα έχει κρυμμένα δώρα και μαθήματα που αποκαλύπτονται με το χρόνο. Προς το παρόν, να ξέρεις ότι όσο κι αν πονάς αυτή τη στιγμή, η γιατρειά έχει αρχίσει. Μάθε από αυτή την εμπειρία και συνέχισε τη ζωή σου.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Dan Millman «ποιος είναι ο σκοπός σου;», Η Δυναμική της Επιτυχίας

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ