Πόσο επηρεάζουν τα οιστρογόνα τη βουβωνοκήλη στους άνδρες

709

Ερευνητική ομάδα στην Αμερική ανακάλυψε εντελώς τυχαία ότι υπάρχει σχέση μεταξύ των ορμονών και της κήλης. Η έρευνα που διεξήγαγαν αφορούσε τον καρκίνο του μαστού σε ποντίκια, όπως είπε ο επικεφαλής ερευνητής Serdar Bulun, M.D., καθηγητής και πρόεδρος μαιευτικής και γυναικολογίας στη Northwestern Medicine και κατά τη διάρκεια αυτής ανακάλυψαν ότι τα οιστρογόνα συσχετίζονται με την εμφάνιση βουβωνοκήλης στους ηλικιωμένους άνδρες.

Τα αποτελέσματα της μελέτης των Αμερικανών επιστημόνων παρουσιάστηκαν στο ENDO 2017 – την 99η ετήσια συνάντηση Ενδοκρινολογικής Εταιρείας  των ΗΠΑ, και σύμφωνα με αυτά, τα αλλοιωμένα επίπεδα των σεξουαλικών ορμονών αποδυναμώνουν και δημιουργούν ουλές στον μυϊκό ιστό της κάτω κοιλίας σε ηλικιωμένους άνδρες με αποτέλεσμα να εμφανίζεται βουβωνοκήλη.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές είχαν δημιουργήσει εξανθρωπισμένα διαγονιδιακά ποντίκια τροποποιώντας τα γενετικά για να φέρουν το ανθρώπινο γονίδιο για την αρωματάση, το οποίο είναι το βασικό ένζυμο για τη μετατροπή της τεστοστερόνης σε οιστρογόνα. Τα ζωικά μοντέλα εξέφρασαν την ανθρώπινη αρωματάση και έτσι είχαν υψηλότερα επίπεδα οιστρογόνων στον μυϊκό ιστό σε σύγκριση με τα μοντέλα της ομάδας ελέγχου.

Μελετώντας τα επίπεδα των οιστρογόνων, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα αρσενικά ποντίκια που χρησιμοποιούνταν για αναπαραγωγή δεν μπορούσαν να περπατήσουν και είχαν πρησμένη κάτω κοιλιακή χώρα. Αρχικά σκέφτηκαν ότι οφειλόταν σε όγκο, αλλά αργότερα συνειδητοποίησαν ότι επρόκειτο για μια εξαιρετικά μεγάλη κήλη στη βουβωνική χώρα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα μοντέλα τους μιμούνταν τον αυξημένο σχηματισμό οιστρογόνων στον ιστό και τη μείωση των επιπέδων τεστοστερόνης στο αίμα που παρατηρούνται φυσιολογικά στους άνδρες όταν γερνούν. Επιπλέον, όταν εξέτασαν τον μυϊκό ιστό των τρωκτικών στην κάτω κοιλιακή χώρα, βρήκαν ατροφία και ίνωση, συγκρίσιμο με αυτόν που παρατηρήθηκε σε δείγματα ανθρώπινων μυϊκών ιστών από ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε χειρουργικές επεμβάσεις.

Στη συνέχεια, σε μια άλλη ομάδα παρόμοιων ποντικών, οι ερευνητές κούραραν τα ζώα με αναστολείς της αρωματάσης και όπως δήλωσε ο Bulun η θεραπεία απέτρεψε πλήρως την ατροφία των μυϊκών κυττάρων, την ίνωση και τον σχηματισμό κήλης, υποστηρίζοντας περαιτέρω τον κεντρικό ρόλο των οιστρογόνων στη βουβωνοκήλη σε ηλικιωμένους άνδρες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ