Η παρακολούθηση για μη-καρκινική βλάβη του μαστού αρκεί;

757

Η ανίχνευση ορισμένων «υψηλού κινδύνου» μη-καρκινικών βλαβών του μαστού μπορεί να οδηγήσει τις γυναίκες σε χειρουργική θεραπεία. Μία από τις μεγαλύτερες μελέτες αυτού του συγκεκριμένου τύπου της βλάβης υψηλού κινδύνου, της επίπεδης επιθηλιακής ατυπίας (FEA), προτείνει ότι αυτή απαιτεί καλύτερα στενή παρακολούθηση, παρά χειρουργική αφαίρεση αυτών των βλαβών, στις περισσότερες περιπτώσεις. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στο Journal of the American College of Surgeons.

Η μελέτη περιλάμβανε την επανεξέταση των ιατρικών φακέλων 208 ασθενών που είχαν διαγνωστεί με FEA σε μια περίοδο εννέα ετών και διαπίστωσε ότι, μετά από μαστογραφία, βιοψία, και χειρουργείο, πέντε περιπτώσεις (2,4%) είχαν αναβαθμιστεί σε καρκίνο του μαστού μετά την χειρουργική επέμβαση, ενώ το 30% αναβαθμίστηκαν σε μία υψηλότερου κινδύνου, αλλά μη-καρκινική βλάβη του μαστού. «Η μελέτη μας είναι μία από τις μεγαλύτερες δημοσιευμένες μελέτες σχετικά με την FEA,» είπε ο επικεφαλής συγγραφέας Leslie Lanb, MD, MSc, του Massachusetts General Hospital (MGH) και του Harvard Medical School, τόσο στη Βοστώνη. Οι πέντε περιπτώσεις που  αναβαθμίστηκαν σε καρκίνο διαγνώστηκαν ως μη διηθητικός καρκίνος του μαστού (πορογενές καρκίνωμα in situ [DCIS]), και καμία δεν αναβαθμίστηκε σε διηθητικό καρκίνο του μαστού , δήλωσε ο Δρ Lamb.

Η FEA είναι ένας τύπος βλάβης του μαστού υψηλού κινδύνου. Άλλοι τύποι περιλαμβάνουν την άτυπη πορογενή υπερπλασία (ADH), το λοβιακό καρκίνωμα in situ (LCIS), και την άτυπη λοβιακή υπερπλασία (ALH). «Τα αποτελέσματα της παθολογοανατομικής εξέτασης μετά από βιοψία με βελόνη θεωρούνται“υψηλού κινδύνου”εάν υπάρχουν άτυπα κύτταρα αλλά όχι παρόντα καρκινικά κύτταρα» εξήγησε η συν-συγγραφέας Michelle Gadd, MD, FACS, του τμήματος της χειρουργικής ογκολογίας στο MGH. «Όταν οι αλλοιώσεις υψηλού κινδύνου αφαιρέθηκαν από τον χειρουργό μαστού, ορισμένοι βρέθηκαν να γειτνιάζουν με καρκινικά κύτταρα-δηλαδή, αναβαθμίστηκαν σε καρκίνο με τη χειρουργική επέμβαση.»

Ο Δρ Lamb και οι συνεργάτες του επικεντρώθηκαν στην FEA γιατί προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει μεγάλη μεταβλητότητα στα ποσοστά αναβάθμισης, που κυμαίνονται από 0% έως 40%. «Αυτή η μεγάλη μεταβλητότητα έχει οδηγήσει σε αβεβαιότητα με επίπτωση στην κλινική διαχείριση ενώ έχει οδηγήσει σε περιττές επεμβάσεις επί βλαβών που δεν σχετίζονται με καρκίνο,» είπε ο Δρ Lamb. Οι προηγούμενες σχετικές μελέτες περιορίζονταν από μικρούς πληθυσμούς γυναικών, μεροληψία στην επιλογή των ασθενών της μελέτης και μεταβλητότητα στις χειρουργικές επεμβάσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ