Θηλασμός δύο μηνών μειώνει τον κίνδυνο…

604

Ο θηλασμός για τουλάχιστον δύο μήνες μειώνει τον κίνδυνο του Συνδρόμου Αιφνίδιου Θανάτου Βρεφών (SIDS) σχεδόν στο μισό, αναφέρει μία εκτενής νέα διεθνής μελέτη. Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι μητέρες δεν χρειάζεται να θηλάζουν αποκλειστικά το μωρό τους για να έχουν το πλεονέκτημα της προστασίας του νεογνού. Αυτό είναι δυνητικά μία καλή είδηση για μητέρες που δεν μπορούν να θηλάσουν ή  επιλέγουν να μην θηλάσουν αποκλειστικά.

«Τα αποτελέσματα αυτά είναι πολύ ισχυρά! Η μελέτη μας διαπίστωσε ότι τα μωρά που θηλάζουν για τουλάχιστον δύο μήνες έχουν σημαντική μείωση του κινδύνου θανάτου από SIDS», δήλωσε ο ερευνητής Kawai Tanabe, MPH, από tηn Ιατρική Σχολής στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια (UVA).  «Ο θηλασμός είναι ευεργετικός για πολλούς λόγους, και αυτός είναι πολύ σημαντικός».

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι ο θηλασμός συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο SIDS (η κύρια αιτία θανάτου των βρεφών μεταξύ 1 μηνός και ενός έτους), αλλά αυτή η μελέτη είναι η πρώτη που καθορίζουν την απαραίτητη διάρκεια του θηλασμού για την παροχή προστασίας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν, μετά την προσαρμογή για μεταβλητές που θα μπορούσαν να στρεβλώσουν τα αποτελέσματα τους, ότι ο θηλασμός για τουλάχιστον δύο μήνες συσχετίστηκε με σημαντικά μειωμένο κίνδυνο. Θηλασμός για λιγότερο από δύο μήνες δεν προσφέρει μια τέτοια παροχή. «Ο θηλασμός για μόλις δύο μήνες μειώνει τον κίνδυνο του SIDS σχεδόν κατά το ήμισυ, και όσο μωρά θηλάζουν επιπλέον, τόσο μεγαλύτερη είναι η προστασία,» δήλωσε η ερευνήτρια Fern Hauck, MD, της Ιατρικής Σχολής του UVA.

«Το άλλο σημαντικό εύρημα της μελέτης μας είναι ότι οποιαδήποτε ποσότητα του μητρικού θηλασμού μειώνει τον κίνδυνο του SIDS – με άλλα λόγια, τόσο ο μερικός όσο και ο αποκλειστικός μητρικός θηλασμός φαίνεται να παρέχουν το ίδιο όφελος».

Οι ερευνητές ανέλυσαν οκτώ μεγάλες διεθνείς μελέτες που εξέτασαν 2.259 περιπτώσεις SIDS και ενώ 6.894 βρέφη αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου. Αυτό το μεγάλο συλλογικό δείγμα απέδειξε τη συνέπεια των ευρημάτων παρά τις διαφορετικές πολιτιστικές συμπεριφορές από χώρα σε χώρα, και παρέχει πειστικές αποδείξεις για την αξιοπιστία των ευρημάτων.

Με βάση τα αποτελέσματά τους, οι ερευνητές καλούν για «συνεχείς συντονισμένες προσπάθειες» για να αυξηθούν τα ποσοστά του θηλασμού σε όλο τον κόσμο. Στοιχεία από το 2007 έδειξαν ότι το ένα τέταρτο των μωρών ΗΠΑ ποτέ δεν είχε θηλάσει, αναφέρουν οι ερευνητές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ