Μαρμελαδογλυκό εσπεριδοειδών με βάση το περγαμόντο και το γκρέιπ φρούτ…

415

Την περασμένη Παρασκευή που πήγα στην λαϊκή της γειτονιάς μου δίπλα στο Νοσοκομείο Συγγρού, μια μικρή υπέροχη λαϊκή, σταμάτησα σ ένα πάγκο με περγαμόντο, γκρέιπ φρούτ, κίτρα και φράπες, τρελάθηκα από τα αρώματα, πήρα λοιπόν απ όλα, πιο πολλά περγαμόντα, λίγο λιγότερα γκρέιπ και ένα απ όλα τα άλλα.

Γύρισα σπίτι, τα έπλυνα τα άφησα να στραγγίσουν και σκεφτόμουνα να τα κάνω κάτι που θα τρώγεται και σαν γλυκό κουταλιού και σαν μαρμελάδα.

Ξεκίνησα λοιπόν να το φτιάχνω…

Εκτός από τα φρούτα που θα χρησιμοποιήσουμε, θέλουμε μόνο ζάχαρη, τίποτα άλλο.

Τις αναλογίες θα σας τις πω παρακάτω.

Εκτός από αυτά που αγόρασα, έβαλα και ένα μεγάλο πορτοκάλι και δυο μεγάλα λεμόνια, όλα θα τα αξιοποιήσουμε, φλούδες και σάρκα.

Πρώτα έξυσα όλα τα φρούτα λίγο απ έξω για να φύγει λένε η πολύ πικράδα, όλο το ξύσμα που βγήκε το μάζεψα και τόβαλα στον καταψύκτη ώστε να το έχω για τα διάφορα γλυκά και τα κέικ.

Τα έβαλα σε δυο δόσεις σε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό, γιατί όλα δεν χωρούσαν σε μια και μόλις έπαιρναν βράση, τα άφηνα πέντε λεπτά, άδειαζα το νερό και έβαζα καινούργιο, αυτό έγινε τρεις φορές.

Όταν τέλειωσε αυτή η διαδικασία τα άφησα να κρυώσουν τόσο που να μπορώ να τα καθαρίσω και ξεκίνησα το καθάρισμα.

Πρώτα έβγαλα όλες τις φλούδες, τις έβαλα σε μια λεκανίτσα και τις ψιλόκοψα με το ψαλίδι της κουζίνας, αφού τέλειωσα μ αυτό, ξεκίνησα με τις σάρκες που είναι και το πιο κουραστικό ας πούμε, όχι τιποτ άλλο, αλλά αυτά τα φρούτα έχουν πολλά κουκούτσια και πρέπει να τα βγάλουμε.

Με υπομονή και προσοχή βγάζουμε τα κουκούτσια και τα άσπρα τα σκληρά μέσα σε κάποιο σκεύος, ώστε ότι ζουμί βγει να μην το χάσουμε..

Τα ζυγίζουμε όλα μαζί, φλούδες και σάρκα και τα βάζουμε σε κατσαρόλα στρωματά στρώματα με την ζάχαρη και τα αφήνουμε μέχρι την επόμενη μέρα την ίδια ώρα που θάχουν βγάλει τα νερά τους.

Να σας πω για την ζάχαρη, πόση βάζουμε, πχ εμένα ήταν τρία κιλά, έβαλα δυο κιλά ζάχαρη και ένα τέταρτο.

Την επόμενη μέρα λοιπόν αφού έχουν βγάλει τα νερά τους και ουσιαστικά είναι και μισοβρασμένα από το ξεπίκρισμα, δεν ρίχνουμε άλλο νερό και τα βάζουμε σε σιγανή φωτιά να βράσουν μέχρι να δέσει το σιρόπι τους και είναι έτοιμο.

Αυτή η υπόξινη γεύση και η μικρή πικράδα, μαζί με το άρωμα όλων αυτών των φρούτων, νομίζω πως είναι μια γευστική πανδαισία!!!!!

Φτιάξτε το, φάτε το σα γλυκό κουταλιού, σαν μαρμελάδα στο πρωινό σας, συνοδέψτε το γιαούρτι σας το βράδυ… όπως και να το φάτε είναι υπέροχο.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ