Διαβάστε πως ένα παιδί κάνει τους άντρες… αρνάκια!

520

Οι άντρες συνήθως χαρακτηρίζονται για τα αδρά χαρακτηριστικά τους, τόσο φυσικά όσο και συναισθηματικά. Είναι οξύθυμοι, νευρικοί και ψάχνουν την ευκαιρία να ξεσπάσουν…

Μην τους κατηγορείτε! Αν δεν πρόκειται για θέμα χαρακτήρα… φταίει η τεστοστερόνη!

Όπως τονίζουν όμως Αμερικανοί επιστήμονες, η λύση υπάρχει και δεν είναι άλλη από ένα μωρό.

Σύμφωνα με τη μελέτη των επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Ιατρικής και Επιστήμης Charles Drew στο Λος Αντζελες, το Χάρβαντ και το Πανεπιστήμιο της Νεβάδα, η πατρότητα μειώνει σημαντικά τα επίπεδα τεστοστερόνης και κάνει τους άντρες πιο ήπιους και πιο …πολιτισμένους. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό συμβαίνει, γιατί από τη φύση τους ο άνθρωπος, αλλά και τα ζώα, γίνονται λιγότερο επιθετικοί όταν βρίσκονται κοντά σε ένα βρέφος. Πόσο μάλλον όταν είναι το δικό τους.

Τα μωρά μειώνουν την τεστοστερόνη

Οι ερευνητές συνέκριναν τα επίπεδα της τεστοστερόνης παίρνοντας ως δείγμα 126 άνδρες ηλικίας 21 ετών 38 ετών, όλοι με χώρα καταγωγής την Κίνα. Οι 66 ήταν ανύπανδροι, οι 30 παντρεμένοι χωρίς παιδιά και οι υπόλοιποι 30 παντρεμένοι με παιδιά. Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση: Proceedings of the Royal Society.

Οι επιστήμονες τους ζήτησαν να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο, ενώ κάθε πρωί και απόγευμα έπαιρναν δείγμα από το σάλιο τους. Η έρευνα έδειξε, πως οι ελεύθεροι είχαν τα υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης από όλους. Ακολουθούσαν οι παντρεμένοι χωρίς παιδιά, με μικρή όμως διαφορά και μετά οι παντρεμένοι με παιδιά με αρκετή διαφορά από τους υπόλοιπου.

Η ομάδα των ερευνητών με επικεφαλής τον Δρ. Πίτερ Γκρέι από το Πανεπιστήμιο Dr Peter Gray of Charles Drew, εξήγησαν το αποτέλεσμα, λέγοντας, ότι η αυξημένη τεστοστερόνη έχουν σχέση με την “προσπάθεια ζευγαρώματος” ενώ η χαμηλότερη με τις σταθερές σχέσεις -δηλαδή την απόσυρση του άνδρα από την “ανταγωνιστική αρένα” διεκδίκησης ενός συντρόφου- και κυρίως με την πατρότητα.

Η φύση δε θέλει υψηλή τεστοστερόνη και μωρά μαζί

Από την πλευρά του ο Δρ. Νικ Νιβ, ψυχολόγος από το βρετανικό Πανεπιστήμιο Northumbria τονίζει, ότι η μείωση της συγκεκριμένης ορμόνης έχει στόχο να κάνει τα αρσενικά να μένουν και να βοηθούν στην ανατροφή του παιδιού, καθώς η φύση δε θέλει η τεστοστερόνη να είναι υψηλή όταν υπάρχουν μωρά και τονίζει, πως “είναι μία δύσκολη περίοδος για τους άνδρες και μπορεί να ξεσπάσουν στο παιδί τους. Είναι ο τρόπος της φύσης να κάνει τους άνδρες πιο πολιτισμένους, έστω και για μικρό χρονικό διάστημα”. Μάλιστα, επισημαίνει, πως η αλλαγή του επιπέδου τεστοστερόνης και κατ’ επέκταση της συμπεριφοράς, δε συμβαίνει μόνο στους ανθρώπους αλλά και στα ζώα.

Τέλος, τονίζει, ότι πάντα υπάρχουν και εξαιρέσεις, γιατί τα επίπεδα τεστοστερόνης έχουν σχέση τόσο με την ηλικία -όσο μεγαλώνει ένας άνδρας τόσο μειώνεται η ορμόνη- όσο και με κοινωνικούς παράγοντες, που καθορίζουν τη συμπεριφορά μας.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ