Κράνμπερι: Γιατί πρέπει να το προσθέσεις στη διατροφή σου;

588

Νοστιμίζει γλυκά και φαγητά, τονίζει τη γεύση των ποτών, αλλά κυρίως, με τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει, ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και καταπολεμά τις λοιμώξεις.

Aν συμπεριλαμβάνεστε σε εκείνους που δεν έχουν ακούσει το παραμικρό γι’ αυτά τα κόκκινα φρούτα ή σε εκείνους που χρησιμοποιούν το χυμό τους μόνο για την παρασκευή κοκτέιλ, είναι καιρός να μάθετε ότι πίσω από τη στυφή, υπόξινη γεύση τους κρύβεται ένας «θησαυρός» θρεπτικών συστατικών, που προστατεύουν από τον καρκίνο, λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά και αποτελούν «ασπίδα» για τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.

Mπορείτε, λοιπόν, να τα εντάξετε στη διατροφή σας με διάφορους τρόπους και να επωφεληθείτε πολλαπλά από την ευεργετική τους δράση.

Βάλτε στη ζωή αλλά και στο ποτήρι σας χυμό κράνμπερι. Μπορεί τα μικροσκοπικά αυτά κόκκινα σποράκια να έχουν ξινή γεύση αλλά:

  • προλαμβάνουν την εμφάνιση ουρολοιμώξεων
  • αποτελούν ασπίδα προστασίας στην εμφάνιση καρδιακών προβλημάτων
  • χαρίζουν λαμπερό χαμόγελο
  • καταπραΰνουν το ευαίσθητο βρεφικό δέρμα από τους ερεθισμούς της πάνας.

Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας της Αμερικής μία στις πέντε γυναίκες σε κάποια φάση της ζωής της θα ταλαιπωρηθεί σίγουρα από ουρολοίμωξη.

Όπως απέδειξε μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Harvard σε ηλικιωμένες γυναίκες που έπιναν 1-2 ποτήρια χυμό κράνμπερι σε καθημερινή βάση για ένα εξάμηνο ότι ο αριθμός των βακτηριδίων στην ουροδόχο κύστη τους περιορίστηκε και επιπλέον είχαν σχεδόν 60% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν λοιμώξεις.

Επίσης, οι γυναίκες που είχαν ουρολοίμωξη και έπιναν χυμό είχαν 75% περισσότερες πιθανότητες να ιαθούν γρηγορότερα σε σχέση με αυτές που δεν έπιναν. Άλλες εργαστηριακές έρευνες έδειξαν ότι το φυτό αυτό έχει την ικανότητα να μειώνει σημαντικά την υποτροπή των ουρολοιμώξεων σε κορίτσια προεφηβικής ηλικίας.

Χάρη σε αυτές τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του, το φρούτο αποδεικνύεται ευεργετικό και για τις καρδιαγγειακές παθήσεις , αφού συμβάλλει στην μείωση της κακής χοληστερίνης προσλαμβάνοντας τα εμφράγματα.

Έτσι ενώ το Κράνμπερι μπορεί να καταναλωθεί σαν χυμός, πολλοί δεν ανέχονται την ξινή γεύση του, με αποτέλεσμα να προσθέτουν σημαντική ποσότητα ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών ουσιών πράγμα το οποίο θα πρέπει να γίνεται με μέτρο.
Για το λόγο αυτό, αρκετοί είναι αυτοί που προτιμούν να το λαμβάνουν ως συμπλήρωμα διατροφής: σε κάψουλες, μασώμενα δισκία ή και πόσιμα σκευάσματα.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here