Ροδάκινο: Το γευστικό φρούτο με τις θεραπευτικές ιδιότητες!

1082

Τα ροδάκινα είναι χαρακτηριστικά για την χνουδωτή φλούδα τους και προέρχονται από την βορειοδυτική Κίνα. Είναι μέλος της οικογένειας των πυρηνόκαρπων, που σημαίνει ότι έχουν μια μεγάλο κουκούτσι, μαζί με τα κεράσια, τα βερίκοκα, τα δαμάσκηνα και τα νεκταρίνια.

Το χρώμα της εσωτερικής σάρκας του ροδάκινου μπορεί να είναι λευκή, κίτρινη ή πορτοκαλί.

 

Διατροφική ανάλυση των ροδάκινων

Ένα μέσο ροδάκινο (147 γραμμάρια) έχει

– 50 θερμίδες

– 0,5 γραμμάρια λίπους

– 0 γραμμάρια χοληστερόλη

– 0 γραμμάρια νάτριο

– 15 γραμμάρια υδατάνθρακες

– 13 γραμμάρια ζάχαρη

– 2 γραμμάρια ινών

– 1 γραμμάριο πρωτεΐνης

 

Παρέχει 6% των αναγκών του οργανισμού σε βιταμίνη Α και το 15% σε βιταμίνη C.

 

Ένα μέσο ροδάκινο περιέχει επίσης, 2% ή περισσότερο της ημερήσιας ανάγκης σε βιταμινη Ε και Κ, νιασίνη, φολικό οξύ, σίδηρο, χολίνη, κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, μαγγάνιο, ψευδάργυρο και χαλκό.

 

Πιθανά οφέλη για την υγεία

Σύμφωνα με μια μελέτη από το Texas Α & Μ, τα πυρηνόκαρπα όπως τα ροδάκινα, έχουν αποδειχθεί ικανά να αντιμετωπίζουν ασθένειες της παχυσαρκίας όπως ο διαβήτης, το μεταβολικό σύνδρομο και η καρδιαγγειακή νόσος.

Οι μελέτες τους έχουν δείξει ότι τα έχουν βιοδραστικές και φαινολικές ενώσεις με αντι-παχυντικές και αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητες. Η κατανάλωσή τους μπορεί να μειώσει την κακή χοληστερόλη (LDL) που συνδέεται με την καρδιαγγειακή νόσο.

Αυτά το οφέλη αποδίδονται σε τέσσερις μεγάλες φαινολικές ομάδες: ανθοκυανίνες, χλωρογενικό οξύ, κουερσετίνες και κατεχίνες, οι οποίες εργάζονται μαζί και αλληλοσυμπληρώνονται για να καταπολεμήσουν τις ασθένειες της παχυσαρκίας.

 

Καρκίνος: Ως εξαιρετική πηγή ισχυρής αντιοξειδωτικής βιταμίνης C, τα ροδάκινα μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του σχηματισμού ελεύθερων ριζών που είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο. Ενώ η φυσιολογική πρόσληψη βιταμίνης C είναι απαραίτητη και πολύ ευεργετική ως αντιοξειδωτικό, η αναγκαία ποσότητα  για σκοπούς θεραπείας του καρκίνου πιστεύεται ότι είναι πέρα από την δυνατότητα πρόσληψης μέσω του στόματος

Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και το ροδάκινο, σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο ορθοκολικού καρκίνου.

 

Δέρμα: Η αντιοξειδωτική βιταμίνη C, όταν καταναλώνεται σε φυσική μορφή (σε ολόκληρα τα τρόφιμα όπως τα ροδάκινα) ή εφαρμόζεται τοπικά, μπορεί να μειώσει τις ρυτίδες, να βελτιώσει τη γενική υφή του δέρματος και να βοηθήσει στην καταπολέμηση της γήρανσης του δέρματος που προκαλείται από τον ήλιο και τη ρύπανση. Η βιταμίνη C παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στο σχηματισμό του κολλαγόνου, το σύστημα στήριξης του δέρματός.

 

Διαβήτης: Μια άλλη μελέτη από το Texas Α & Μ έδειξε ότι τα ροδάκινα και τα εκχυλίσματα δαμάσκηνου ήταν αποτελεσματικά στην καταστροφή κυττάρων, ακόμη και τις πιο επιθετικές μορφές καρκίνου του μαστού, χωρίς παράλληλα να επηρεάσου τα κανονικά υγιή κύτταρα.

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι διαβητικοί τύπου 1 που καταναλώνουν δίαιτες υψηλές σε  ίνες, έχουν χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και οι τύπου 2 διαβητικοί μπορεί να δουν βελτίωση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα, τα λιπίδια και τα επίπεδα ινσουλίνης.

Ένα μέσο ροδάκινο παρέχει περίπου 2 γραμμάρια φυτικών ινών.

 

Την υγεία της καρδιάς: Η περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, κάλιο, βιταμίνη C και χολίνη στα ροδάκινα υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς σε όλα τα επίπεδα. Η αύξηση στην πρόσληψη καλίου, μαζί με μια μείωση στην πρόσληψη νατρίου είναι η πιο σημαντική διατροφική αλλαγή που ένα άτομο μπορεί να κάνει για να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Σε μια μελέτη, εκείνοι που κατανάλωναν 4.069 mg καλίου την ημέρα, είχαν 49% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από ισχαιμική καρδιακή νόσο σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν λιγότερο κάλιο (περίπου 1000 mg ανά ημέρα)

 

Υγεία των ματιών: Η συχνή κατανάλωση φρούτων (3 ή περισσότερες μερίδες ανά ημέρα), έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο, αλλά και την εξέλιξη, της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

 

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα οφέλη από την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών όλων των ειδών, συμπεριλαμβανομένων των ροδάκινων, είναι άπειρα.

Όσο αυξάνεται η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, ο κίνδυνος παθήσεων που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής (όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις) μειώνεται.

Η υψηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών σχετίζεται επίσης με την υγιή επιδερμίδα και τα μαλλιά, την αύξηση της ενέργειας, το χαμηλότερο βάρος και τον χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ