Σκόνη στο σπίτι: Πώς να την περιορίσω;

709

Περισσότερο από το 90% της σκόνης του σπιτιού προέρχεται από τους ανθρώπους και τα υφάσματα, καθώς μικροσκοπικά κομμάτια δέρματος και πάρα πολύ μικρές ίνες υφασμάτων ίπτανται στο σπίτι και εναποτίθενται στις επιφάνειες του χώρου σας δημιουργώντας σκόνη. Η αποφυγή της σκόνης είναι μια συνεχής μάχη με τον αέρα στην οποία οι άνθρωποι δεν βγαίνουν πάντα νικητές, ωστόσο αξίζει η προσπάθεια περιορισμού της στο ελάχιστο, κυρίως γιατί η σκόνη είναι μια από τις βασικότερες αιτίες αλλεργίας. Καθώς η σκόνη αποτελεί πολύ βασική αιτία για αλλεργίες, καλό είναι αν όχι να την εξαφανίσουμε από το χώρο μας να την περιορίσουμε σε μεγάλο βαθμό.

Παρακάτω θα διαβάσετε ορισμένους έξυπνους τρόπους να διώξετε τη σκόνη από τη ζωή σας όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται.

Οργανώστε τις ντουλάπες σας για να ελαχιστοποιήσετε τη σκόνη

Οι ντουλάπες είναι ένα καταφύγιο για τη σκόνη, καθώς είναι γεμάτες με ίνες από τα υφάσματα και τα ρούχα, τις πετσέτες και τα παπλώματα. Κάθε φορά που ανοίγετε την πόρτα της ντουλάπας λοιπόν, ένα νέφος σκόνης ξεπροβάλλει ακόμα και αν δεν είναι απολύτως ορατό στο ανθρώπινο μάτι. Δεν γίνεται τα ρούχα σας να μη χάνουν ίνες, αλλά μπορείτε να κάνετε τις ντουλάπες σας πιο εύκολες στο ξεσκόνισμα, χρησιμοποιώντας κουτιά ή τσάντες. Γεμίστε κάποια κουτιά ή καθαρές πλαστικές σακούλες ειδικές για ρούχα και κλινοσκεπάσματα με τα περιεχόμενα της ντουλάπας σας και κρατήστε τη σκόνη μακριά.

Επίσης, όταν ξεσκονίζετε, είναι πιο εύκολο να καθαρίσετε κάτω από τις τσάντες και τα κουτιά, γιατί απλώς τα σηκώνετε και περνάτε την επιφάνεια με πανί. Όσον αφορά στα παλτά που φοράμε το χειμώνα και τα οποία είναι βαριά ρούχα που φέρνουν σκόνη, μπορείτε να τα τοποθετήσετε σε ειδικές πλαστικές σακούλες για παλτά που θα βρείτε στο εμπόριο, εμποδίζοντας τις ίνες να ίπτανται στην ντουλάπα σας, ενώ θα βοηθήσετε και τα άλλα ρούχα σας να μείνουν καθαρά και χωρίς σκόνη. Τέλος, διατηρείτε το πάτωμα της ντουλάπας καθαρό γιατί η σκόνη καραδοκεί και με το πρώτο ρεύμα που θα δημιουργηθεί, θα μεταφερθεί στα ρούχα σας.

Καθαρίζετε τον αέρα όσο καθαρίζετε το σπίτι

Όλες οι σκούπες ρουφούν τη σκόνη με την κυλινδρική βούρτσα που καθαρίζει τα χαλιά ενώ άλλες έχουν σύστημα ατμού που απομακρύνει τις βρωμιές. Ωστόσο, τις περισσότερες φορές, η σκόνη αυτή δεν απορροφάται πλήρως από τη σκούπα και ξαναγυρνά στις επιφάνειες του σπιτιού, χωρίς ουσιαστικά να φεύγει ποτέ. Αυτό που μπορείτε να κάνετε για να απαλλαγείτε από αυτή τη σκόνη είναι να θέσετε σε λειτουργία τον ανεμιστήρα του κλιματιστικού σας που απορροφά τη σκόνη, λόγω φίλτρων. Με τον τρόπο αυτό, η ατμόσφαιρα του σπιτιού σας απελευθερώνεται από τη σκόνη, χωρίς να θερμαίνεται ή να ψυχραίνεται ο χώρος. Αφήστε τον ανεμιστήρα σε λειτουργία για 15 λεπτά μετά το σκούπισμα, αλλά μην ξεχάσετε να το ρυθμίσετε στην αυτόματη λειτουργία, για να σταματήσει μόνο του όταν καθαρίσει η ατμόσφαιρα.

Χρησιμοποιήστε τα κατάλληλα υλικά καθαρισμού

Το κλειδί είναι να αιχμαλωτίσετε τη σκόνη όχι να τη διασκορπίσετε παντού, κάτι που κάνουν τα κοινά καθαριστικά με τα φτερά, καθώς και τα στεγνά πανιά. Για τον καθαρισμό της σκόνης χρειάζεστε ειδικά πανάκια καθαρισμού μιας χρήσεως ή πανάκια που τραβούν τη σκόνη με ηλεκτροστατική φόρτιση. Πανιά για ξεσκόνισμα με έλαια ή κερί είναι εξίσου αποτελεσματικά, αλλά μπορεί να αφήσουν λεκέδες και στίγματα στις επιφάνειες, γι’ αυτό θέλουν προσοχή. Όσο για το σύστημα ατμού της σκούπας, θυμηθείτε να το χρησιμοποιείτε μόνο σε επιφάνειες που είναι δύσκολο να ξεσκονιστούν με πανί, γιατί ο ατμός ενδέχεται να απελευθερώσει ένα σύννεφο σκόνης από την επιφάνεια που καθαρίζετε.

Χρησιμοποιήστε τη σωστή σκούπα

Το γεγονός ότι η σκούπα ρουφάει τη σκόνη δεν είναι αρκετό για να καθαρίσει ένα χαλί. Αν θέλετε να έχετε καλύτερα αποτελέσματα, χρειάζεστε μια σκούπα με πολύ δυνατή βούρτσα στο τελείωμά της, ενώ όταν πρόκειται για ξύλινες επιφάνειες ή χώρους χωρίς χαλιά, η καλύτερη λύση είναι να ρυθμίσετε τη σκούπα ώστε να μην εμφανίζεται η βούρτσα που υπάρχει στο κάτω μέρος.

Τινάξτε και “χτυπήστε” τα χαλιά και τα μαξιλάρια

Τα χαλιά, κατά κανόνα, συγκρατούν μεγάλη ποσότητα σκόνης, μιας κι όλες οι ίνες τους απορροφούν τη σκόνη σαν ένα τεράστιο σφουγγάρι, απελευθερώνοντάς την με το πρώτο βήμα που θα γίνει πάνω στο χαλί. Το σκούπισμα τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα μπορεί να βοηθήσει, περισσότερες φορές για όσους έχουν αλλεργίες, αλλά αν μπορείτε να κρεμάτε κάπου τα χαλιά τινάζοντας τα και “χτυπώντας” τα με ένα ειδικό εργαλείο που μοιάζει με ρακέτα ή ακόμα και μια σκούπα, θα απαλλαγείτε πιο εύκολα από τη σκόνη των χαλιών. Κάντε το ίδιο πράγμα και με τα μαξιλάρια του σαλονιού και του δωματίου, κουνήστε και τινάξτε τα όσο πιο πολύ μπορείτε, ενώ αν γενικώς θέλετε να έχετε λιγότερη σκόνη, αγοράστε δερμάτινα έπιπλα.

Αλλάζετε συχνά το φίλτρο του απορροφητήρα της κουζίνας

Μπορείτε να φυλακίσετε τη σκόνη στο χώρο της κουζίνας, αξιοποιώντας το φίλτρο του απορροφητήρα και μπλοκάροντας την κυκλοφορία της σκόνης στο χώρο σας. Αφήνοντας για λίγο τον απορροφητήρα ανοιχτό, ενώ καθαρίζετε, μπορείτε να απαλλαγείτε αποτελεσματικά από τη σκόνη, η οποία αιχμαλωτίζεται στο φίλτρο και δεν μένει στα έπιπλα, στα σκεύη ή στα ντουλάπια σας. Αν έχετε τη δυνατότητα να εγκαταστήσετε ειδικά ηλεκτροστατικά φίλτρα θα έχετε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, αν και το κόστος τους είναι αυξημένο και χρειάζεται εγκατάσταση από επαγγελματία του είδους. Γενικότερα, ωστόσο, φροντίστε να αλλάζετε συχνά το φίλτρο του απορροφητήρα, γιατί όσο πιο καθαρό είναι τόσο περισσότερη σκόνη θα φυλακίζει και τόσο πιο καθαρή θα είναι η ατμόσφαιρα στο σπίτι σας.

Αλλάζετε τα σεντόνια και τα σκεπάσματα σας κάθε εβδομάδα

Το κρεβάτι είναι μια από τις κύριες πηγές σκόνης του σπιτιού καθώς συλλέγει ίχνη του ανθρώπινου δέρματος, μαζί με ίνες από τα σεντόνια κι έτσι κάθε φορά που αναπηδάτε στο κρεβάτια όλη αυτή η σκόνη αιωρείται στην ατμόσφαιρα. Για να ελαχιστοποιήσετε αυτού του είδους τη σκόνη, αλλάξτε και πλύνετε τα σεντόνια και τις μαξιλαροθήκες μια φορά την εβδομάδα, ενώ διάφορα σκεπάσματα, παπλώματα και κουβέρτες που δεν μπαίνουν στο πλυντήριο θα πρέπει να τινάζονται στο μπαλκόνι όσο πιο συχνά γίνεται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ