Πώς να συντηρήσεις το ξύλινο πάτωμα;

805

Τα ξύλινα δάπεδα, με την απαραίτητη φροντίδα και συντήρηση, μπορούν να διατηρηθούν σε πολύ καλή κατάσταση

Κάθε μέρα τα δάπεδα δέχονται επίθεση από τη σκόνη και τη βρομιά, γι’ αυτό είναι απαραίτητο να τα καθαρίζετε, να τα ξεσκονίζετε και να τα σφουγγαρίζετε.

Παρακάτω σας δίνουμε απλές και χρήσιμες συμβουλές ώστε να κάνετε το ξύλινο πάτωμα να φαίνεται πάντα σαν καινούργιο.

Βασική προυπόθεση είναι να ακολουθήσετε αυτές τις οδηγίες και να χρησιμοποιείτε πάντα τα προϊόντα καθαρισμού που συστήνει ο κατασκευαστής.

Τα ξύλινα πατώματα είναι ευαίσθητα, πολύ περισσότερο στο νερό καθώς, αν βραχούν, φουσκώνουν και καταστρέφονται.

  • Για να τα καθαρίζετε, χρησιμοποιείτε ελαφρώς βρεγμένα πανιά.
  • Αποφύγετε τις σφουγγαρίστρες και υιοθετήστε τα ειδικά συστήματα καθαρισμού που υπάρχουν στο εμπόριο. Η ηλεκτρική σκούπα είναι η καλύτερη μέθοδος καθαρισμού, αλλά μόνο όταν τη ρυθμίζετε για το σκούπισμα δαπέδων.
  • Μη χρησιμοποιείτε ποτέ στιλβωτικά επίπλων και προϊόντα με βάση το κερί στο ξύλο. Μπορεί να προκαλέσουν κηλίδες, θαμπάδα ή να αφήσουν υπολείμματα, που θα κάνουν δύσκολη τη συντήρηση του. Αρκεί το ειδικό λούστρο για τα δάπεδα.
  • Ποτέ μην τοποθετείτε πήλινες γλάστρες στο δάπεδο, ακόμα κι αν έχουν πλαστικά πιατάκια. Μπορεί να αναπτυχθεί υγρασία και να προκαλέσει ζημιές στο ξύλο.
  • Προστατεύετε τα ξύλινα πατώματα από τα νύχια των κατοικίδιων ζώων, που τα γδέρνουν, και καθαρίζετε αμέσως τα ούρα τους, αφού, αν στεγνώσουν, καταστρέφουν το βερνίκι. Χρησιμοποιείτε πατάκια σε όλες τις εξωτερικές πόρτες για να μη μεταφέρετε τη σκόνη και την άμμο στο σπίτι.
  • Να χρησιμοποιείτε επίσης χαλιά σε διαδρόμους με μεγάλη κίνηση. Τα χαλιά πρέπει να αφήνουν τα δάπεδα να αναπνέουν,  γι’ αυτό αποφύγετε εκείνα που διαθέτουν πλαστικό πέλμα.
  • Καθαρίστε αμέσως τροφές ή άλλους λεκέδες, χρησιμοποιώντας τα προτεινόμενα από τον κατασκευαστή καθαριστικά, μ’ ένα απαλό ύφασμα.
  • Τα ψηλά τακούνια δημιουργούν λακκούβες στο δάπεδο.
  • Το δυνατό ηλιακό φως μπορεί να προκαλέσει αλλαγή στο χρώμα, σε πολλούς τύπους δαπέδων. Για να το αποφύγετε, μετακινείτε περιοδικά τα χαλιά και τα πατάκια που τα καλύπτουν ή έχετε καλυμμένα (με τις κουρτίνες) τα μεγάλα παράθυρα.

Υπάρχουν πολλοί τύποι βερνικιών για σκληρές ξύλινες επιφάνειες και ο καθένας απαιτεί διαφορετική φροντίδα. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε με ποιον τύπο βερνικιού καλύφθηκαν τα πατώματα σας, έτσι ώστε να εφαρμόσετε το κατάλληλο προϊόν περιποίησης.

Πριν διαλέξετε τα κατάλληλα προϊόντα, πρέπει πρώτα να προσδιορίσετε αν το πάτωμα έχει ουρεθάνη, ακριλικό ή βερνίκι από κερί. Η φροντίδα για ένα βερνίκι με βάση το κερί είναι πολύ διαφορετική από ένα με ουρεθάνη. Να θυμάστε πάντα να χρησιμοποιείτε τα προϊόντα καθαρισμού που συστήνει ο κατασκευαστής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ