Πώς θα μάθεις σε 2 μέρες κάτι που χρειάζεται 6 μήνες

335

Μια νέα έρευνα διαπίστωσε πως ένα από τα σημαντικότερα κίνητρα για να πετύχεις τους στόχους σου είναι να υπάρχει η απαραίτητη σαφήνεια σε αυτούς. Αν δεν είναι σαφές αυτό που θέλεις να πετύχεις είναι αρκετά δύσκολο να βρεις το απαραίτητο κίνητρο και να κάνεις όλα εκείνα τα σημαντικά βήματα προς την επιτυχία, με ένα από τα σπουδαιότερα εξ αυτών να είναι η γνώση.

Αυτός είναι και ένας από τους βασικότερους λόγους που φαινομενικά εύκολες δουλειές και projects παίρνουν περισσότερο χρόνο από αυτόν που χρειάζεται για να πραγματοποιηθούν. Υπάρχει δηλαδή μια έλλειψη σαφήνειας σε αυτά, γι αυτό και δεν τα προχωράς. Δυστυχώς, η απουσία σαφήνειας ωθεί πολλούς ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα όνειρά τους. Γι αυτό και ακολουθούν μικρότερους στόχους που είναι περισσότερο εμφανείς.

Όταν προσπαθείς να φτάσεις σε κάτι μεγάλο, μπορείς εύκολα να απαντήσεις στο «γιατί» αλλά δύσκολα στο «πώς». Και η πορεία προς αυτό δεν είναι κάτι που εύκολα μπορείς να ξεχωρίσεις. Δεν έχεις ιδέα πώς θα πραγματοποιήσεις αυτό που θέλεις. Σύμφωνα με μερικούς μελετητές, ο φόβος για το άγνωστο είναι το θεμέλιο για όλους τους άλλους φόβους. Και προκειμένου να αποφύγουν κάποιους βασικούς τους φόβους, πολλοί σταματούν να ακολουθούν το δρόμο προς την επίτευξη των στόχων τους.

Αγκαλιάζοντας το άγνωστο
Έχεις σκεφτεί ποτέ ποια είναι η συναισθηματική σου κατάσταση κάθε φορά που βρίσκεσαι μπροστά σε κάτι που δεν έχεις βιώσει ή δεν έχεις ξαναδεί ποτέ στη ζωή σου; Οι περισσότεροι το αντιλαμβάνονται σαν κάτι απειλητικό, δίχως να έχουν την απαραίτητη υπομονή ή ανοχή για να αντιμετωπίσουν κάτι που τους φαίνεται ασαφές. Κάποιοι άλλοι όμως, λιγότεροι, είναι πολύ πιο πρόθυμοι να το ανακαλύψουν. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα συμπεράσματα των ερευνητών ήταν πως τα παιδιά δείχνουν πιο πρόθυμα να αντιμετωπίσουν τέτοιες συνθήκες σε σχέση με τους ενήλικες.

Προφανώς σε αυτό παίζει ρόλο και η άγνοια αλλά και το γεγονός πως δεν μπορούν να σκεφτούν γρήγορα ή καθαρά τις συνέπειες μιας πιθανής νίκης ή ήττας. Μεγαλώνοντας σε διακατέχει η επιθυμία για ασφάλεια και σταθερότητα. Η έρευνα κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα πώς όσο πιο ικανοποιημένος είσαι με τη δουλειά σου, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η ανοχή σου στην ασάφεια. Με άλλα λόγια, αν απολαμβάνεις αυτό που κάνεις, έχεις και μεγαλύτερη συναισθηματική δυσφορία για το άγνωστο.

Σαφήνεια και μάλιστα γρήγορα
Μετά τα όσα διάβασες πιο πάνω λοιπόν, κράτησε κι αυτό: Ο δρόμος προς την επίτευξη μεγάλων στόχων είναι φυσικά δύσβατος και θολός. Η συναισθηματική ανάγκη για σαφήνεια και ο φόβος για το άγνωστο αναγκάζει τους ανθρώπους σε στροφή προς πιο απλές επιδιώξεις. Η σαφήνεια του στόχου όμως είναι απαραίτητη για να δημιουργήσεις κίνητρα στον εαυτό σου.

Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει πως θα σου είναι όλα ξεκάθαρα από την αρχή. Είναι σαν ένα κυνήγι θησαυρού στο οποίο θα βρίσκεις συνεχώς νέα στοιχεία στην πορεία. Και αφού είσαι σε θέση να καταλάβεις όλα τα προηγούμενα, ακολουθούν εκείνα τα κατάλληλα βήματα για να είσαι σε θέση να μαθαίνεις γρήγορα. Η γνώση είναι πάντοτε απαραίτητη για να προχωρήσεις σωστά προς τον τελικό σου στόχο.

Τι είναι το Context-Based Learning
Πολλά πανεπιστήμια αλλά και μονάδες των Ειδικών Δυνάμεων στις ΗΠΑ εφαρμόζουν τις τακτικές εκμάθησης των Μορμόνων. Όταν κάποιοι νέοι εισέρχονται σαν νέοι ιεραπόστολοι στην εκκλησία των Μορμόνων (γύρω στα 18-19) ουσιαστικά «φοιτούν» στο Missionary Training Center (MTC), κάτι που μοιάζει σαν εκπαιδευτικό camp. Εκεί, μέσα σε πολύ γρήγορο διάστημα μαθαίνουν πράγματα που οι περισσότεροι συνομήλικοί τους θα μάθουν σε 3 ή 4 χρόνια.

Για παράδειγμα τους χρειάζονται μόλις λίγες εβδομάδες για να μάθουν να μιλούν μια ξένη γλώσσα. Μια από τις βασικές μεθόδους εκμάθησης είναι το «Context-based learning». Ξεκινούν μαθαίνοντας μια πολύ συγκεκριμένη φράση και την επαναλαμβάνουν μέχρι να τελειοποιήσουν την προφορά της. Μόλις ο κάθε νεαρός αποκτήσει μια βασική κατανόηση, ξεκινά να συμμετέχει σε γκρουπ με άλλους σπουδαστές και συνομιλούν σε role-plays σενάρια.

Πώς πραγματικά θα μάθεις κάτι
Η πραγματική μάθηση τις περισσότερες φορές ξεκινά όταν αρχίζεις και βλέπεις διαφορετικά τον κόσμο, αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο το έκανες μέχρι τώρα. Η συσσώρευση πληροφοριών δεν είναι σε καμιά περίπτωση μάθηση. Εάν θέλεις να μάθεις κάτι σωστά και γρήγορα δεν έχεις παρά να «βυθιστείς» σε αυτό και να εφαρμόσεις άμεσα όλα όσα διδάχτηκες. Ξεκινάς βρίσκοντας πάντα τον κατάλληλο δάσκαλο, αυτόν που όντως μπορεί να σου διδάξει κάποια πράγματα.

Δεν χρειάζεται να είναι πάντοτε ένα φυσικό πρόσωπο – μπορεί να είναι ακόμη και ένα βιβλίο ή ένα πρόγραμμα e-learning. Εν συνεχεία προσπαθείς να εφαρμόσεις πρακτικά όλα όσα έμαθες. Αρχικά θα σου πάρει αρκετή προσπάθεια, ενδεχομένως και χρόνο, αλλά επαναλαμβάνοντας -η επανάληψη γενικότερα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο- θα σου γίνεται όλο και πιο εύκολο. Ο τελικός στόχος είναι μια γνώση να σου βγαίνει φυσικά από ένα σημείο και έπειτα.

Θέσε ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα
Αφού ολοκληρώσεις τη διαδικασία της εκπαίδευσης, οφείλεις να κάνεις την «πρακτική» στον αληθινό κόσμο. Οι γνώσεις που απέκτησες είναι δεδομένο πως ήταν απαραίτητες για το στόχο που έθεσες. Φρόντισε λοιπόν να πλησιάσεις το στόχο σου σε διάστημα πολύ σύντομο έως και παράλογα μικρό.

Ακόμη και αν δεν τα καταφέρεις με την πρώτη φορά, θα έχεις χρόνο στη διάθεσή σου για να προσπαθήσεις ξανά, αυτή τη φορά με μεγαλύτερη εμπειρία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ