Πώς θα «χτίσεις» αρμονικές σχέσεις με τα πεθερικά σου;

584

Οι κακές σχέσεις με τα πεθερικά δημιουργούν εντάσεις στα ζευγάρια και οδηγούν πολλές φορές σε τσακωμούς. Η Συμβουλευτική ψυχολόγος – NLP Practitioner Μαρία Μεραμβελιωτάκη-Simon αναλύει την κατάσταση και προτείνει τρόπους για την εξομάλυνσή της.

«Ένα από τα πιο συνηθισμένα ζητήματα για τα οποία πολλοί άνθρωποι επισκέπτονται έναν ειδικό ψυχικής υγείας είναι αυτό που αφορά τις διαπροσωπικές σχέσεις. Οι σχέσεις αυτές βέβαια, καθώς και τα προβλήματα που μπορεί να παρουσιάζονται, διαφοροποιούνται ανάλογα με την ηλικία και την οικογενειακή κατάσταση του κάθε ατόμου.

Όσον αφορά στα παντρεμένα ζευγάρια, πέρα από τις μεταξύ τους διαφωνίες, συχνά αναφέρονται και συγκρούσεις με την οικογένεια του/της συζύγου. Οι έρευνες μάλιστα δείχνουν ότι οι συχνότερες και σημαντικότερες συγκρούσεις συμβαίνουν μεταξύ πεθεράς και νύφης παρά μεταξύ πεθεράς και γαμπρού. Ο λόγος για τον οποίο παρατηρούνται περισσότερες ρήξεις στη συγκεκριμένη σχέση είναι συχνά o φόβος για το ποια από τις δύο γυναίκες θα έχει την πρωταρχική επιρροή στη σχέση. Αυτός ο φόβος μπορεί να εκδηλωθεί με μια άμεσα ή έμμεσα ανταγωνιστική συμπεριφορά, όπως για παράδειγμα κριτική για το πώς θα πρέπει να γίνονται οι δουλειές του σπιτιού.

Πώς αισθάνεται η μητέρα του άντρα
Η ένταξη μιας άλλης γυναίκας στην καθημερινότητα του γιου της – στην οποία δίνεται αυτόματα πλέον προτεραιότητα – μπορεί να γεννήσει συναισθήματα εγκατάλειψης και απώλειας στη μητέρα. Τα συναισθήματα αυτά είναι φυσιoλογικά και επόμενα αυτής της αλλαγής. Ένας άνδρας όμως δεν μπορεί να ζήσει για πάντα με τη μητέρα του, άρα θα πρέπει να διαλέξει τη γυναίκα με την οποία επιθυμεί να περάσει την υπόλοιπη ζωή του.

Πώς αισθάνεται η σύζυγος
Ο γάμος συνεπάγεται τη δέσμευση ότι ο άλλος γίνεται το σημαντικότερο πρόσωπο στη ζωή μας και κατά συνέπεια όχι μόνο θα μας στηρίζει, όταν έχουμε ανάγκη, αλλά ότι θα γίνουμε και προτεραιότητά του. Λογικά λοιπόν η γυναίκα περιμένει από τον σύζυγό της να την υποστηρίξει, όταν κάποιος άλλος την κάνει να αισθάνεται άβολα ή την κριτικάρει. Συχνά όμως η αξίωση αυτή κλονίζεται, όταν υπάρχει κάποια σύγκρουση με τα πεθερικά.

Σύμφωνα με την Dr. Terri Apter (Psychology Today), οι άνδρες συχνά τείνουν να προστατεύουν τις μητέρες τους σε σχέση με τις γυναίκες τους. Αυτό, όπως εξηγεί, συμβαίνει επειδή βλέπουν τη γυναίκα τους ως δυνατότερη και σκληρότερη, άρα και πιο ικανή να κάνει παραχωρήσεις. Τις περισσότερες φορές όμως, όταν μια γυναίκα ακούει ότι «έτσι είναι η μητέρα μου και πρέπει να την αποδεχτείς», αισθάνεται προδομένη.

Η αλήθεια είναι βέβαια ότι ο σύζυγος μπορεί να αισθάνεται χωρισμένος στα δύο και να βρίσκει δύσκολο να κρατήσει τις ισορροπίες. Μάλιστα, σύμφωνα με ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Washington, οι άνδρες φορτίζονται γρηγορότερα κατά τη διάρκεια ενός συζυγικού καυγά και έχουν πολύ χαμηλότερη ανοχή σε λεκτικές διαμάχες απ΄ ό,τι οι γυναίκες. Έτσι λοιπόν μπορεί να αποχωρούν από τη διαφωνία ή να υψώνουν τείχος πολύ πιο συχνά.

Κάνε μια προσπάθεια…
Όποιοι και αν είναι οι λόγοι για τους οποίους οι σχέσεις με τα πεθερικά σου είναι τεταμένες, μπορείς να κάνεις μια προσπάθεια ώστε να γίνουν πιο αρμονικές:

Απόφυγε τον ανταγωνισμό με τη μητέρα του άντρα σου. Προσπάθησε να διαπραγματευτείς μαζί του πιθανούς τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να βοηθήσει τη σχέση σου με τη μητέρα του στο μέλλον.

Θυμήσου ότι εκείνη και ο πεθερός σου είναι οι άνθρωποι που μεγάλωσαν τον άντρα σου, γι΄ αυτό δείξε τους ότι τους σέβεσαι. Ταυτόχρονα όμως θέσε τα όριά σου.

Αναρωτήσου εάν αξίζει να έρχεσαι σε ρήξη για το καθετί που πιθανόν σε εκνευρίζει στη συμπεριφορά τους. Πόσο σημαντικό είναι και τι συνέπειες θα πρέπει να υποστείς;

Ζήτησε από τον σύζυγό σου να σε βοηθήσει. Η συνεισφορά του είναι πολύ σημαντική στην εξομάλυνση των σχέσεων με τους γονείς του. Ο άντρας σου θα ήταν καλό να επιβεβαιώνει τον σεβασμό και την αγάπη προς τη μητέρα του, αλλά ταυτόχρονα να προστατεύει κι εσένα από οποιαδήποτε μη εποικοδομητική κριτική.

Προσπάθησε να συμπεριλάβεις τα πεθερικά στη ζωή σας διατηρώντας όμως τα όριά σου. Για παράδειγμα, ζήτησέ τους μια συμβουλή ή τη γνώμη τους για κάτι.

Όταν βλέπεις αδιέξοδο…
Εάν έχεις προσπαθήσει να εξομαλύνεις τις σχέσεις αλλά δεν βλέπεις… φως στο τούνελ, ίσως ήρθε η στιγμή να αποδεχτείς ότι η κατάσταση μπορεί να μην αλλάξει. Πιθανόν να προσδοκούσες ότι θα αποκτήσεις μια νέα οικογένεια, με την οποία θα έχεις υπέροχες σχέσεις και αυτό θα ήταν το ιδανικό που θα μπορούσε να συμβεί. Κάποιες φορές όμως, για τον ένα ή τον άλλο λόγο, αυτό είναι αδύνατο. Ενδεχομένως να είναι καλύτερο λοιπόν να εγκαταλείψεις τις προσδοκίες σου για μια ιδανική σχέση μαζί τους: Ένα μεγάλο μέρος της δυσφορίας που βιώνει κανείς σε μια τέτοια κατάσταση είναι επειδή τρέφει προσδοκίες που διαρκώς διαψεύδονται. Αλλάζοντας όμως τις προσδοκίες σου για το πώς θα έπρεπε να είναι μια ιδανική σχέση, μειώνεις την απογοήτευση που θα ένιωθες εάν τελικά αυτές διαψεύδονταν για μια ακόμη φορά».

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ