Επέτειος γάμου: Μα καλά θα την γιορτάζουμε κάθε χρόνο;

836

Η ημέρα του γάμου είναι η πολύ σημαντική στιγμή στην εξέλιξη της σχέσης του ζευγαριού που αποφασίζει από κοινού να ενώσει τις δυνάμεις του και να προχωρήσει στη δέσμευση της κοινής ζωής και της κοινής εξέλιξης. Κι όταν τα χρόνια περνούν η μνήμη αλλάζει. Θυμάται τα ίδια; Αξίζει να θυμάται; Τί αξίζει να θυμάται;

Εκκλησία ή δημαρχείο, λουλούδια, νυφικά και γαμπριάτικα κοστούμια, πάρτι για τον γαμπρό και τη νύφη, δεξιώσεις και λαμπροί στολισμοί … όλα επενδύουν στην ομορφιά και τη μοναδικότητα της ημέρας του γάμου.

Άγχος, δάκρυα συγκίνησης, όμορφα λόγια αιώνιας πίστης, ευχές και δώρα, η ανθοδέσμη που πετάει στα ουράνια και ύστερα στα χέρια κάποιας τυχερής, ο χορός του ζευγαριού κάποιες φορές μετά από εντατικά μαθήματα χορού σε σχολή, είναι λίγα στιγμιότυπα από τη χαρά που περιβάλλει το γεγονός.

Και ύστερα… έρχονται οι επέτειοι
Η πρώτη, η δεύτερη, η πέμπτη, η δέκατη, η εικοστή πέμπτη για τυχερούς και έξυπνους και πάει λέγοντας… Ακριβά κοσμήματα, τραπέζια , ταξίδια… όλα για να θυμίζουν και να γιορτάζουν την ανάμνηση της σημαντικής ημέρας.

Τα περισσότερα ζευγάρια προσπερνούν την ημέρα σαν κάτι που ανήκει στο παρελθόν, που έγινε μια φορά και τέλειωσε. Σε άλλα ζευγάρια κάποιος το θυμάται, κάποιος το ξεχνάει και τότε η πίκρα, τα δάκρυα και ο θυμός έρχονται να αντικαταστήσουν τη γιορτή.

«Πού είναι τα λουλούδια; Πάλι το ξέχασες εεε; Βέβαια, ποια η σημασία του γάμου μας για σένα;». Ένα τοξικό μικροκλίμα έρχεται να κλέψει αυτό που το ζευγάρι δικαιούται να ζήσει στην επέτειο. Να γιορτάσει τον κοινό δρόμο που έχει διανύσει μέχρι τώρα, να χαρεί για ό,τι κέρδισε, για ό,τι χάρηκε, για ό,τι ονειρεύτηκε από κοινού ή χωριστά.

Να νιώσει και να πει ευχαριστώ στον άλλο για την παρουσία του, την προσφορά του, να τον/την εκτιμήσει άλλη μια φορά για αυτό στο οποίο εξελίχτηκε και να θυμηθεί ξανά τι σημαίνει ο γάμος στο σήμερα. Τι θέλει να σημαίνει από εδώ και πέρα, τα επόμενα χρόνια και να σχεδιαστεί ξανά το μέλλον με καινούργιο ανανεωμένο συμβόλαιο δέσμευσης, έρωτα και αγάπης.

Το δώρο μπορεί να είναι ένα ταπεινό λουλούδι αλλά το βλέμμα αυτού που το προσφέρει τρυφερό, γεμάτο ευγνωμοσύνη. Το δώρο μπορεί να είναι μια σφιχτή αγκαλιά που θα κλείνει μέσα της χαμόγελα και δάκρυα, χαρές και πόνους που πέρασαν και που θα εύχεται δύναμη για τη συνέχεια.

Το δώρο μπορεί να είναι μια έκπληξη γεμάτη από την αθωότητα των πρώτων ραντεβού αλλά και κάτι πολύ τολμηρό σαν απαραίτητο καρύκευμα στη σχέση.
Δεν υπάρχουν συνταγές ή συμβουλές για κατάλληλα δώρα και ιδέες. Η προσωπικότητα των συντρόφων είναι αυτή που θα στολίσει την επέτειο με τα μοναδικά γι αυτούς σημαντικά πράγματα, τόπους ή πρόσωπα.

Είναι τα χαρούμενα πρόσωπά τους, τα χαμόγελα εκτίμησης που θα χαρίσουν ο ένας στον άλλον και οι ευχές που θα μοιραστούν ευχόμενοι να επαναληφθεί η επέτειος ξανά και ξανά όσο αυτοί θα εξελίσσονται επιλέγοντας ξανά και ξανά τον ίδιο σύντροφο σε μια πορεία κοινής και ξεχωριστής πορείας προόδου και ευτυχίας.

Είναι η κοινή παραδοχή πως το σύστημα του ζευγαριού έμεινε ζωντανό και ανοιχτό καθώς απέφυγε τη βύθιση στα υπόγεια ρεύματα της φθοράς.

Γράφει η Μαρία Κάλφα, Ιατρός, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ