Μάθετε τι φταίει για τη «δική σας» ακμή και αντιμετωπίστε την

730

Κατά κανόνα, το πρόβλημα της ακμής αποδίδεται κυρίως σε ορμονικούς παράγοντες, όμως στην πραγματικότητα δεν είναι πάντοτε έτσι. Τα αίτια που προκαλούν την ακμή ποικίλουν και από τα σημεία του προσώπου που αυτή εκδηλώνεται, μπορούμε με αρκετή ασφάλεια να οδηγηθούμε στους λόγους.

Πρόκειται για μία προσπάθεια χαρτογράφησης του προσώπου (face mapping) μέσω της οποίας μπορούμε να πάρουμε πολλές πληροφορίες για το τι συμβαίνει μέσα στο σώμα μας και ξεσπά στο πρόσωπο μας με τη μορφή της ακμής.

What-is-Your-Acne-Telling-You- (1)Μέτωπο (περιοχές 1-2) 

Ο οργανισμός μας, ζητά αποτοξίνωση! Συνήθως, αυτό προέρχεται από κακή πέψη εξαιτίας των τοξινών που περιέχονται στις τροφές μας αλλά και λόγω της μειωμένης πρόσληψης νερού.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να πίνουμε μεγάλη ποσότητα νερού, τουλάχιστον 8 ποτήρια την ημέρα, να αποφεύγουμε τα ανθρακούχα αναψυκτικά και να βάλουμε στη διατροφή μας το πράσινο τσάι.

Η ζώνη Τ (περιοχή 3) 

Όταν εμφανίζουμε ακμή ανάμεσα στα φρύδια και στην άνω περιοχή της μύτης τότε κατά πάσα πιθανότητα έχουμε κάποιο ισχυρό μήνυμα για προβληματική λειτουργία στο συκώτι.

Στην περίπτωση αυτή, απαιτείται η μείωση ή ακόμη και η αποχή από τα αλκοολούχα ποτά, καθώς και η περιορισμένη κατανάλωση λιπαρών αλλά και γαλακτομικών προϊόντων.

Συχνά ωστόσο, ακμή στο ίδιο σημείο είναι πιθανό να εμφανιστεί και εξαιτίας κάποιας αλλεργίας και στην περίπτωση αυτή είναι σημαντικό να αναζητήσουμε τα αίτια της.

Η περιοχή γύρω από τα μάτια (περιοχές 4-5) 

Ακμή γύρω από τα μάτια και ειδικά όταν αυτή συνοδεύεται και από μαύρους κύκλους, μπορεί να αποτελεί σημάδι για δυσλειτουργία των νεφρών, καθώς επίσης και για αφυδάτωση του οργανισμού. Και πάλι η μεγαλύτερη κατανάλωση νερού θεωρείται απαραίτητη.

Acne facial care teenager woman squeezing pimpleΜύτη (περιοχή 6) 

Η συγκεκριμένη περιοχή της μύτης συνδέεται με την καρδιά και μία μύτη με ακμή μπορεί να φανερώνει υψηλή αρτηριακή πίεση. Στην περίπτωση αυτή καλό είναι να αποφεύγονται τα λεγόμενα ενεργειακά ποτά και φυσικά και το αλάτι ενώ αντίθετα πρέπει να στραφούμε σε μεγαλύτερη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.

Αυτιά (περιοχές 7-8) 

Αν και η εμφάνιση ακμής στην περιοχή των αυτιών δεν είναι και τόσο συχνή, εν τούτοις όποτε παρουσιάζεται δείχνει να συνδέεται και αυτή με τα νεφρά καθώς και με την όχι αρκετή ποσότητα νερού για τον οργανισμό. Η καφεΐνη και το αλάτι είναι τα πρώτα που πρέπει να βγάλουμε από τη διατροφή μας.

Παρειές (περιοχές 9-10) 

Για την ακμή στο άνω μέρος της παρειάς ευθύνη σε μεγάλο βαθμό φέρει η ατμοσφαιρική ρύπανση αλλά και ο καπνός του τσιγάρου, στοιχεία που επιβαρύνουν τους πνεύμονες. Πολλές φορές όμως τα αίτια της ακμής στη συγκεκριμένη περιοχή είναι και μικροβιακά καθώς είναι το σημείο που ακουμπάει η συσκευή του τηλεφώνου όπως επίσης και μία μαξιλαροθήκη όχι τόσο καθαρή.

Συμπτώματα στο κάτω μέρος της παρειάς, πιθανό να αποτελούν ενδείξεις μιας κακής στοματικής υγιεινής και γι αυτό τον λόγο συνίσταται μεγαλύτερη φροντίδα των δοντιών και φυσικά αποφυγή των αναψυκτικών και προϊόντων που περιέχουν ζάχαρη.

acne-treatmentsΠεριοχή γύρω από το στόμα (περιοχές 11-12) 

Πρόκειται για την κλασσική ζώνη που επιβαρύνεται κατά κύριο λόγο από το άγχος και τις ορμονικές αλλαγές, δύο παράγοντες που δεν ελέγχονται πάντα τόσο εύκολα, και γι αυτό δεν είναι τόσο εύκολα αντιμετωπίσιμες περιπτώσεις. Στην περίπτωση αυτή προσπαθούμε να κάνουμε έναν πιο ποιοτικό ύπνο, να έχουμε μια διατροφή πλουσιότερη σε λαχανικά και φυσικά να πίνουμε πάντα περισσότερο νερό.

Πηγούνι (περιοχή 13) 

Η κακή διατροφή φέρεται να είναι υπεύθυνη και για την ακμή στο πηγούνι, καθώς συνδέεται με το λεπτό έντερο. Και σε αυτή την περίπτωση συνιστάται αποφυγή λιπαρών και γαλακτοκομικών προϊόντων και ταυτόχρονα μεγάλη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.

Φυσικά, το face mapping δεν αποτελεί κάποια ιατρική διαγνωστική μέθοδο ωστόσο πρόκειται για έναν καλό οδηγό ο οποίος μπορεί να μας στρέψει προς το πιθανότερο αίτιο που προκαλεί την ακμή και πάντα φυσικά με τη συμβουλή ενός Αισθητικού ή Δερματολόγου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ