Πως η τηλεόραση σχετίζεται με τον πρόωρο θάνατο; Μια αποκαλυπτική έρευνα…

655

Μια από τις αγαπημένες συνήθειες των περισσοτέρων είναι η παρακολούθηση τηλεοπτικών προγραμμάτων.

Άλλες φορές για να χαλαρώσουμε, άλλες για να ενημερωθούμε ή ακόμη απλά για “παρέα”.

Πόσο όμως αυτή η καθημερινή συνήθεια μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας;

Μια αποκαλυπτική έρευνα υποδεικνύει ότι η υπερβολική καθημερινή χρήση της τηλεόρασης… οδηγεί στον πρόωρο θάνατο!

Συγκεκριμένα, βλέποντας 3 ή περισσότερες ώρες τηλεόραση την ημέρα μπορεί να διπλασιάσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, λένε οι ερευνητές.

Οι επιστήμονες μελέτησαν 13.284 υγιείς εθελοντές με μέση ηλικία 37 ετών, προκειμένου να διερευνήσουν τη σχέση μεταξύ των διαφόρων ειδών καθιστικής ζωής και τον πρόωρο θάνατο.

Κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 8 ετών, καταγράφηκαν 97 θάνατοι από καρδιακές παθήσεις, καρκίνο και άλλες αιτίες.

Ο κίνδυνος θανάτου ήταν διπλάσιος για τους συμμετέχοντες που παρακολουθούσαν 3 ή περισσότερες ώρες τηλεόρασης την ημέρα από ό,τι για εκείνους που έβλεπαν για μία ώρα ή λιγότερο.

Η τηλεοπτική παρακολούθηση είναι μια σημαντική καθιστική συμπεριφορά. Γενικά, παρατηρείτε μια αυξανόμενη τάση για όλους τους τύπους καθιστική ζωή. Τα ευρήματά της έρευνας συμφωνούν με μια σειρά από προηγούμενες μελέτες, όπου ο χρόνος παρακολούθησης τηλεοπτικών προγραμμάτων συνδεόταν με τη θνησιμότητα.

Αντίθετα, δεν παρατηρήθηκε σημαντική συσχέτιση μεταξύ του χρόνου χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών ή της οδήγησης με υψηλότερα ποσοστά πρόωρου θανάτου.

Καθώς ο πληθυσμός γερνάει, η καθιστική ζωή γίνεται μεγαλύτερη, ειδικά η παρακολούθηση τηλεόρασης, και αυτό δημιουργεί μια πρόσθετη επιβάρυνση για τα ήδη αυξημένα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τη γήρανση.

Τα ευρήματά της έρευνας υποδηλώνουν ότι οι ενήλικες θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο αύξησης της φυσικής τους δραστηριότητας, να αποφεύγουν την καθιστική ζωή και να μειώσει την παρακολούθηση τηλεόρασης σε λιγότερο από 1 – 2 ώρες την μέρα.

Η έρευνα αναφέρθηκε στο Journal of the American Heart Association

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ