Λαχανικά τουρσί για μερακλήδες

285

Αφήνω τα βαζάκια σε σκοτεινό και δροσερό σημείο για 2 εβδομάδες πριν τα ανοίξω. Μετά το άνοιγμα το τουρσί διατηρείται για καιρό εντός ή εκτός ψυγείου, πάντα σε δροσερό και σκοτεινό μέρος. Για να σερβίρω, στραγγίζω την ποσότητα των λαχανικών που θέλω, τα βάζω σε ένα πιάτο και περιχύνω με ελαιόλαδο.

Υλικά που θα χρειαστούμε:

2 κιλά ανάμεικτα λαχανικά, όπως:
Καρότα σε χοντρές φέτες, πράσινες ντομάτες σε φέτες, μπουκετάκια μπρόκολου, κλωνάρια και φύλλα σέλερι χονδροκομμένα, ολόκληρα κρεμμυδάκια στιφάδου ξεφλουδισμένα,
μικρά ραπανάκια ολόκληρα, καλά πλυμένα αλλά όχι ξυσμένα, μερικές καυτερές πιπερίτσες και πιπεριές Φλωρίνης σε κομμάτια, ολόκληρα λαχανάκια Βρυξελλών, χονδρές ροδέλες πράσου και ό,τι άλλο σας αρέσει.

Αλάτι
1 λίτρο ξίδι από λευκό κρασί
2 γεμάτες κουτ. σούπας ζάχαρη
1 γεμάτη κουτ. σούπας σπόροι πιπεριού ή καρφάκια γαρίφαλου

ΒΗΜΑ 1: Βάζω κάθε λαχανικό σε ξεχωριστά βαθιά πιάτα ή μπολ.

ΒΗΜΑ 2:Βάζω να βράσει άφθονο αλατισμένο νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Όταν κοχλάσει ρίχνω κάθε λαχανικό να βράσει μόνο του, π.χ. πρώτα τα καρότα, μετά τα μπουκετάκια του κουνουπιδιού, στη συνέχεια τα κρεμμυδάκια κ.ο.κ. Βράζω κάθε λαχανικό όχι περισσότερο από 4 – 5 λεπτά γιατί θέλω να παραμείνουν τραγανά. Βγάζω κάθε λαχανικό με τρυπητή κουτάλα και τα ρίχνω σε μια λεκάνη όλα μαζί. Τα ανακατεύω πολύ καλά.

ΒΗΜΑ 3: Σε μια άλλη κατσαρόλα βάζω το ξίδι, τη ζάχαρη, τους σπόρους πιπεριού ή τα γαρίφαλα και τα αφήνω να πάρουν μια-δυο βράσεις. Αποσύρω από τη φωτιά και σουρώνω το υγρό.

ΒΗΜΑ 4: Μοιράζω τα ανάμεικτα λαχανικά σε αποστειρωμένα γυάλινα βάζα και τα απογεμίζω με το καυτό μείγμα του ξιδιού. Αφήνω το υγρό να κρυώσει καλά μέσα στα βαζάκια και μετά τα κλείνω.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ