Πρωινός αποχωρισμός στο σχολείο, μια ιδιαίτερη στιγμή

275

Η στιγμή που αφήνεις το χεράκι του παιδιού και ο δρόμος για νέες περιπέτειες, γνώσεις και εμπειρίες ανοίγεται μπροστά του. Μερικά δευτερόλεπτα που για πολλά παιδάκια είναι στιγμή χαράς, για κάποια άλλα είναι μαρτύριο που μπορεί να χαλάσει τη μέρα τόσο του ίδιου του παιδιού, όσο και του γονιού που το συνοδεύει.

Ο πρωινός αποχωρισμός που φαντάζει απλός και τυπικός, δεν είναι τόσο εύκολος όσο πιστεύουμε για τα μικρά μας αλλά και για εμάς. Το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα έντονο στα πολύ μικρά παιδάκια του Παιδικού τα οποία καλούνται να αποχωριστούν για κάποιες ώρες τη στοργική και ζεστή αγκαλιά της μανούλας που έχουν συνηθίσει. Το ίδιο δύσκολο είναι και για τις μανούλες που πρέπει με το χαμόγελο στα χείλη να διαχειριστούν τη συναισθηματική φόρτιση και των δυο, να αποχαιρετήσουν το μικρό τους και παρά τις αντιδράσεις, τα κλάματα και τις φωνούλες που ψελλίζουν “μαμά όχι, μαμά μαζί” να το παραδώσουν στους νηπιαγωγούς του σχολείου.

Επειδή αυτή η διαδικασία είναι λοιπόν αρκετά φορτισμένη συναισθηματικά και πρακτικά πολλές φορές δύσκολη για μικρούς και μεγάλους, καλό θα ήταν να ακολουθήσουμε κάποιες οδηγίες που μας προτείνουν οι παιδαγωγοί για πιο εύκολο αποχωρισμό στη πόρτα του σχολείου.

1.Όχι αγκαλιά. Όσο σκληρό και αν ακούγεται σε αυτή τη διαδικασία η στενή σωματική επαφή όπως η αγκαλιά με το παιδί κατά την άφιξη στο σχολείο δεν βοηθάει πολύ. Κρατήστε το παιδί από το χεράκι και κατευθυνθείτε περπατώντας μαζί μέχρι τη πόρτα του σχολείου.

2.Πλάνο για μετά το σχολείο. Συζητήστε με το παιδί και σχεδιάστε τι θα κάνετε μετά το σχόλασμα στο σπίτι ή σε μια εξωτερική δραστηριότητα. Δώστε του κίνητρα για να ακολουθήσει τη ρουτίνα του σχολείου αναμένοντας και το χρόνο που θα έχει μετά μαζί σας.

3.Σύντομος αποχαιρετισμός. Τη στιγμή που θα πρέπει να αποχαιρετήσετε το μικρό σας δώστε το φυσικά μια γρήγορη αγκαλιά και ένα φιλάκι, ευχηθείτε του να περάσει καλά με τους φίλους του, να κάνει όμορφα πράγματα και ενημερώστε το πως θα πάτε και εσείς στη δουλεία σας και σε λίγες ώρες θα είστε και πάλι μαζί. Μην δώσετε χρόνο στο παιδί να αντιδράσει περισσότερο και ακόμα και με λίγη γκρίνια και κλάματα όσο και να ραγίζει η καρδιά σας, γιατί θα ραγίζει, παραδώστε το στις νηπιαγωγούς.

Φαντάζει τρομερά δύσκολο, και είναι, για κάθε μανούλα αλλά και μπαμπά και ειδικά αν είναι το πρώτο τους παιδάκι να το αποχωριστούν με κλάματα , αλλά είναι μια αναπόφευκτη και φυσιολογική διαδικασία που βιώνει κάθε μανούλα με το παιδάκι της.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ