Ιός HPV και κονδυλώματα: Μύθοι και αλήθειες

371

Κονδυλώματα: Η μόλυνση με τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων, τον γνωστό ως HPV, είναι πάρα πολύ συνηθισμένη, αλλά δυστυχώς πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να έχουν λανθασμένες αντιλήψεις γι’ αυτόν, τον τρόπο μετάδοσής του αλλά και την πρόληψή του.

Ο μύθος: Μόνο οι γυναίκες κολλάνε τον HPV

Η αλήθεια: Ο HPV είναι πολύ συχνός και στα δύο φύλα. Υπολογίζεται ότι το 90% των σεξουαλικά ενεργών ανδρών και το 80% των σεξουαλικά ενεργών γυναικών θα μολυνθούν κάποια στιγμή στη ζωή τους με κάποιο στέλεχός του.

Επειδή όμως ο ιός συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα και ο οργανισμός συχνά τον εξουδετερώνει από μόνος του μέσα σε 1-2 χρόνια από τη μόλυνση, μπορεί κάποιος να έχει μολυνθεί και να μην το μάθει ποτέ.

Ωστόσο, σε μερικές περιπτώσεις ο ιός επιμένει για πολλά χρόνια. Οι επίμονες μολύνσεις με υψηλού κινδύνου στελέχη του ιού μπορεί να οδηγήσουν σε κυτταρικές αλλοιώσεις που τελικά μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο.

Ο μύθος: Ο ιός HPV απειλεί μόνο όσους έχουν περιστασιακές ερωτικές σχέσεις

Η αλήθεια: Είναι γεγονός πως όσο περισσότερους ερωτικούς συντρόφους έχει ένα άτομο τόσο πιθανότερο είναι να έρθει σε επαφή με έναν/μία σύντροφο που θα είναι φορέας του ιού HPV. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι αν βρίσκεται σε μια μονογαμική σχέση δεν κινδυνεύει.

Έχει υπολογιστεί πως με συνολικά τέσσερις ερωτικούς συντρόφους στη διάρκεια της ζωής οι πιθανότητες μόλυνσης φθάνουν στο 80%.

Ο μύθος: Η διάγνωση του HPV σημαίνει πως κάποιος ήταν άπιστος

Η αλήθεια: Ο μύθος αυτός έχει προκαλέσει πολύ πόνο, οργή, σύγχυση και δυστυχία. Αυτό είναι άδικο, διότι δεν λαμβάνει υπόψη μία από τις σημαντικότερες ιδιότητες του HPV: ότι μπορεί να παραμείνει σε λανθάνουσα (ανενεργή) κατάσταση στον οργανισμό για πολλά χρόνια.

Αν λοιπόν εσείς ή ο/η σύντροφός σας διαγνωσθείτε με τον ιό ή με κάποιο νόσημα που αυτός προκαλεί, δεν υπάρχει τρόπος να ξέρετε πριν από πόσο καιρό είχε συμβεί η μόλυνση, ούτε αν εσείς μολύνατε τον/την σύντροφό σας ή το αντίστροφο.

Ο μύθος: Τα κονδυλώματα οδηγούν στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

Η αλήθεια: Τα οξυτενή κονδυλώματα και ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας συνήθως προκαλούνται από διαφορετικά στελέχη του ιού HPV.

Συνολικά, από τα σχεδόν 170 στελέχη του ιού, 40 είναι αυτοί που απασχολούν περισσότερο τον άνθρωπο διότι μεταδίδονται εύκολα μέσω της επαφής.

Από τους 40 τύπους, δύο (τα στελέχη 6 και 11) προκαλούν το 90% των οξυτενών κονδυλωμάτων, που είναι καλοήθεις βλάβες. Τα στελέχη αυτά είναι χαμηλού κινδύνου για καρκίνο.

Αντιθέτως, 12 άλλοι τύποι σχετίζονται ισχυρά με τον καρκίνο. Από αυτούς, οι τύποι HPV16 και HPV18 προκαλούν το 70% των κρουσμάτων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Ο τύπος 16 προκαλεί επίσης τους περισσότερους καρκίνους του πρωκτού και τους μισούς σχεδόν καρκίνους του οροφάρυγγα.

Συνολικά έχει βρεθεί ότι σχεδόν το 100% των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας, το 95% των καρκίνων του πρωκτού, το 70% των καρκίνων του οροφάρυγγα και πολλοί καρκίνοι του κόλπου, του αιδοίου και του πέους προκαλούνται από ογκογόνα στελέχη του HPV. Ο τύπος 16 είναι ο πιο συχνός υπαίτιος, αλλά υπάρχουν και άλλοι, όπως οι HPV 31, 33, 46 κ.λπ.

Το γεγονός ότι κάποιος έχει έναν τύπο του ιού HPV δεν σημαίνει ότι δεν φέρει και έναν άλλο. Επομένως, μπορεί ταυτοχρόνως να έχει οξυτενή κονδυλώματα και κάποιο ογκογόνο στέλεχος και ίσως έτσι γεννήθηκε ο μύθος ότι τα κονδυλώματα οδηγούν στον καρκίνο.

Ο μύθος: Αν το τεστ Παπ έχει μη φυσιολογικά ευρήματα, ο ερωτικός σύντροφος της γυναίκας πρέπει να ελεγχθεί αμέσως για τον ιό HPV

Η αλήθεια: Προς το παρόν δεν υπάρχει εγκεκριμένο τεστ που να ανιχνεύει τον ιό HPV στους άνδρες. Επιπλέον, δεν υπάρχει κάποιο τσεκάπ που να συνιστάται στους άνδρες για τη διάγνωση των καρκίνων του πρωκτού, του πέους ή του λάρυγγα, οι οποίοι συχνά οφείλονται σε ογκογόνα στελέχη του ιού HPV.

Αν όμως μια γυναίκα έχει οξυτενή κονδυλώματα στα γεννητικά όργανά της, καλό είναι να εξετάσει ο γιατρός της και τον ερωτικό της σύντροφο, διότι μπορεί να εντοπίσει κονδυλώματα σε διάφορα σημεία του πέους του. Εννοείται ότι έλεγχος από γιατρό απαιτείται και εάν παρατηρήσει ο άνδρας από μόνος του ύποπτες αλλοιώσεις στο πέος, όπως επάρματα ή εξογκώματα.

Ο μύθος: Εφόσον κάποιος φορά πάντα προφυλακτικό δεν κινδυνεύει από τον HPV

Η αλήθεια: Ο καλύτερος τρόπος προστασίας από τον ιό HPV είναι ο εμβολιασμός εναντίον του.

Αυτό δεν σημαίνει ότι το προφυλακτικό είναι άχρηστο. Αντιθέτως είναι πολύτιμο, διότι μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο μόλυνσης με τον HPV και προστατεύει σε σημαντικό βαθμό και από άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως τα χλαμύδια, τη βλεννόρροια και τον ιό HIV που προκαλεί το AIDS.

Πρέπει όμως να χρησιμοποιείται σωστά και να μη θεωρείται πανάκεια, διότι ο ιός HPV μπορεί να μολύνει τμήματα των γεννητικών οργάνων που δεν καλύπτονται από το προφυλακτικό.

Ο μύθος: Το εμβόλιο για τον HPV είναι καινούριο και θα χρειαστούν χρόνια για να εξακριβωθεί αν είναι ασφαλές

Η αλήθεια: Το πρώτο εμβόλιο εναντίον του ιού HPV πρωτοκυκλοφόρησε το 2006 και σύντομα ακολούθησε το δεύτερο, ενώ πριν από δύο χρόνια εγκρίθηκε για ευρεία διάθεση και τρίτο.

Τα δύο πρώτα εμβόλια εντάχθηκαν στα Εθνικά Προγράμματα Εμβολιασμών δεκάδων χωρών, ενώ και για τα τρία εμβόλια είχαν διατεθεί μέχρι το 2017 παγκοσμίως πάνω από 280 εκατομμύρια δόσεις (πάνω από 100 εκατομμύρια στις ΗΠΑ).

Η μελέτη των εμβολίων πριν από την έγκριση και η παρακολούθησή τους μετά την έγκρισή τους (στο πλαίσιο της φαρμακοεπαγρύπνισης) έδειξαν ότι τα εμβόλια είναι πολύ αποτελεσματικά και πολύ ασφαλή.

Όπως συμβαίνει με κάθε φάρμακο, έτσι και αυτά έχουν κάποιες ανεπιθύμητες ενέργειες. Οι πιο συχνές είναι πόνος, κοκκίνισμα και/ή πρήξιμο στο σημείο της έγχυσης, ναυτία, πονοκέφαλος και πυρετός.

Έχουν επίσης υπάρξει και περιπτώσεις αλλεργικής αντίδρασης σε αυτά. Γι’ αυτόν τον λόγο αντενδείκνυνται στους/στις εφήβους με σοβαρή αλλεργία στη μαγιά ή σε άλλα συστατικά της.

Γιατρός αποκαλύπτει: “Το 70% των γυναικών έχει κονδυλώματα…”

Λένε πως όταν πας με μια γυναίκα είναι σαν να έχεις πάει με όλους τους άντρες που έχει πάει αυτή πριν

Το θυμίζω μήπως και τρομάξει κανείς γιατί δεν φαίνεται να δίνουμε και πολύ σημασία πια, εξ ου και η έξαρση του AIDS τα τελευταία χρόνια ενώ θραύση κάνουν και τα κονδυλώματα! Με αποτέλεσμα το 70% του γυναικείου πληθυσμού να έχει κονδυλώματα!

Τρομακτικόαγριευτικό, αλλά απολύτως αληθινό. Πολλές από αυτές τις γυναίκες δεν το γνωρίζουν κι επομένως το μεταδίδουν άφοβα, ενώ πολύ περισσότερο οι άντρες δεν το γνωρίζουν αφού συχνότατα δεν έχουν συμπτώματα.

Το χειρότερο όμως είναι ότι στις γυναίκες κάποιοι τύποι κονδυλωμάτων προκαλούν κακοήθεια δηλαδή καρκίνο της μήτρας, το δεύτερο θανατηφόρο καρκίνο στις γυναίκες. Αυτά για να ανησυχήσουμε! Επειδή το κακό παράγινε απευθύνθηκα στον μαιευτήρα γυναικολόγο κ. Γιάννη Χατζή που δίνει πολύτιμες πληροφορίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΕΔΩ

Πόσο συχνός είναι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας;

Είναι από τους συχνότερους γυναικολογικούς καρκίνους και αποτελεί, σε παγκόσμιο επίπεδο, τη δεύτερη αιτία θανάτου, μετά τον καρκίνο του μαστού. Ενδεικτικά στη Μ. Βρετανία, κάθε χρόνο, περίπου 230.000 γυναίκες έχουν παθολογικό τεστ Παπανικολάου. Περίπου 3.000 γυναίκες αναπτύσσουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και περίπου 1.000 γυναίκες πεθαίνουν από αυτό τον καρκίνο. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας αποτελεί ένα παγκόσμιο πρόβλημα καθώς κάθε χρόνο, πάνω από μισό εκατομμύριο γυναίκες, σ΄ όλο τον κόσμο, εμφανίζουν τη νόσο, ενώ πάνω από 250.000 πεθαίνουν εξαιτίας της. Το 80% αυτών των θανάτων το συναντούμε στις αναπτυσσόμενες χώρες (τρίτος κόσμος). Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το 2050, πάνω από 1.000.000 νέες περιπτώσεις θα διαγιγώσκονται ετησίως.

Και όλο αυτό το τρομακτικό που περιγράφετε μεταδίδεται από τη σεξουαλική επαφή; Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας προκαλείται πάντα από λοίμωξη που οφείλεται στην παρουσία του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (Human Papilloma Virus-HPV), δηλαδή απλά στον ιό των κονδυλωμάτων. Ο ιός αυτός μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής επαφής συμπεριλαμβανομένης της απλής δερματικής επαφής της γενετήσιας περιοχής, χωρίς να απαιτείται διείσδυση και ολοκληρωμένη σεξουαλική πράξη. Ο ιός των κονδυλωμάτων έχει πάνω από 100 στελέχη (τύπους). Κάποια απ΄ αυτά προκαλούν τα εξωτερικά οξυτενή κονδυλώματα (στελέχη 6 και 11) και κάποια άλλα στελέχη προτιμούν να προσβάλουν τον τράχηλο της μήτρας και να προκαλέσουν την κακοήθεια. Από τα τελευταία στελέχη κάποια είναι υψηλότερου κινδύνου και κάποια χαμηλότερου. Τα υψηλότερου κινδύνου είναι τα στελέχη 16 και 18.

Αντιμετωπίζονται τα κονδυλώματα μια για πάντα ή ταλαιπωρούν αυτόν που τα έχει παρουσιάσει; Τα εξωτερικά κονδυλώματα είναι εμφανή και στον άντρα και στη γυναίκα και αντιμετωπίζονται με καυτηριασμό. Όμως συνεχίζει το άτομο να φέρει την παρουσία του ιού και επομένως μπορεί να μεταδίδει τον ιό και σε άλλα άτομα όπως υπάρχει πιθανότητα σε επόμενο χρονικό διάστημα να επανεμφανίσει τα κονδυλώματα και ιδίως όταν η άμυνα του οργανισμού μειωθεί. Κι αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω στρες, καπνίσματος, κατάχρησης αλκοόλ επανειλημμένες κολπίτιδες ή από παθολογικά αίτια όπως αυτοάνοσα νοσήματα (λύκος, ρευματοειδής αρθρίτιδα, όχι καλά ρυθμισμένος σακχαρώδης διαβήτης, κ.ά). Πιο ύπουλη θεωρείται η προσβολή του τραχήλου της μήτρας από τον ιό HPV επειδή δεν δίνει συνήθως συμπτώματα και εκεί είναι η σημασία του τεστ Παπ για την έγκαιρη διάγνωση δυσπλασιών στον τράχηλο της μήτρας όπως και η αναγκαιότητα χρήσης προφυλακτικού από την αρχή της σεξουαλικής ζωής του ατόμου.

Το προφυλακτικό παρέχει την απόλυτη ασφάλεια;

Όχι, αλλά είναι και η μόνη μέθοδος προστασίας. Η άλλη είναι η απόλυτη αποχή.

Μπορεί ένας άντρας να μην ξέρει ότι «φέρει» τον ιό;

Ναι, αφού μπορεί να μην έχει εκδηλώσει εξωτερικά κονδυλώματα όπως και να φέρει αυτά τα στελέχη του ιού, που προσβάλουν τον τράχηλο της μήτρας.

Και μια γυναίκα μπορεί να μην ξέρει ότι έχει κονδυλώματα;

Το ίδιο ισχύει και για τη γυναίκα η οποία επίσης μπορεί να μην έχει συμπτώματα, αλλά να είναι φορέας. Κι αυτό ακόμα περισσότερο ενισχύει την αναγκαιότητα χρήσης του προφυλακτικού.

Πόσο συχνά εμφανίζεται ο ιός των κονδυλωμάτων στις γυναίκες;

Η συχνότητα του ιού των κονδυλωμάτων στο γυναικείο πληθυσμό μπορεί να πλησιάζει και το 70%. Παρόλα αυτά οι κλινικές εκδηλώσεις (δυσπλασίες στον τράχηλο) και πολύ περισσότερο ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας ευτυχώς είναι πολύ λιγότερο συχνές.

Σου μεταδίδει κάποιος τον ιό και ξεκινούν αμέσως τα συμπτώματα;

Η παρουσία του ιού των κονδυλωμάτων σε μια γυναίκα μπορεί να είναι αποτέλεσμα παλαιότερης σεξουαλικής επαφής, χρόνων πριν και εκδηλώθηκε τώρα πιθανόν λόγω μείωσης της άμυνας του οργανισμού. Το ίδιο ισχύει και για την εμφάνιση εξωτερικών κονδυλωμάτων σ΄ έναν άντρα. Εάν ο άντρας δεν έχει εξωτερικά κονδυλώματα και ωστόσο φέρει τον ιό; Τότε η γυναίκα είναι άτυχη!

Πότε η γυναίκα πρέπει να επισκεφτεί τον γιατρό της;

Όταν διαπιστώσει μικρά εξογκώματα (σαν κρεατοελιές) στην περιοχή του αιδοίου ή περιπρωκτικά, τα οποία δεν προϋπήρχαν ή αίμα κατά τη σεξουαλική επαφή ή απλά αυξημένες κολπικές εκκρίσεις. Τότε θα πρέπει να επισκεφτεί το γυναικολόγο κι αν υπάρχουν εξωτερικά κονδυλώματα να προχωρήσει σε καυτηριασμούς ή την εφαρμογή ειδικών αλοιφών. Και βέβαια η θεραπεία μπορεί να χρειαστεί επαναλήψεις. Και ο άντρας; Έχω διαβάσει ότι είναι αντρική υπόθεση τα κονδυλώματα! Όχι ακριβώς, είναι πιο πολύπλοκο. Όταν ο γυναικολόγος βρει εξωτερικά κονδυλώματα σε μια γυναίκα θα πρέπει να παραπέμψει και τον σύντροφό της σε δερματολόγο ή ουρολόγο προκειμένου να εξεταστεί και να προβεί σε καυτηριασμό κονδυλωμάτων.

Τραγικό το ποσοστό στις γυναίκες! Πράγματι, πολύ υψηλό, βέβαια σ΄ αυτό συγκαταλέγονται και οι γυναίκες εκείνες που φέρουν τον ιό, αλλά δεν έχουν καμία κλινική εκδήλωση, ούτε καν κολποσκοπική παθολογία. Ωστόσο τον μεταδίδουν.

Μπορεί ακόμα και το τεστ Παπ να βγει φυσιολογικό, αλλά η γυναίκα να φέρει τον ιό;

Βεβαίως και όπως το τεστ Παπ έτσι και τα ευρήματα της κολποσκόπησης μπορεί να είναι φυσιολογικά. Σ΄ αυτές τις γυναίκες η ανίχνευση της παρουσίας του ιού μπορεί να γίνει με άλλο τρόπο τον οποίο όμως δεν συνιστούμε σε όλες τις γυναίκες.

Το τεστ Παπ θεωρείται αξεπέραστο; Διότι υπάρχει και μια άλλη εξέταση την οποία ορισμένοι γιατροί υποστηρίζουν ότι είναι πιο εξελιγμένη;

Παρά τα τόσα χρόνια εφαρμογής του τεστ Παπ δεν βρέθηκε άλλη μέθοδος προληπτικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Οι άντρες γιατί δεν ελέγχονται για κονδυλώματα;

Ο ιός των κονδυλωμάτων δεν προκαλεί σχεδόν τίποτα στον άντρα. Το πρόβλημα δημιουργείται στη γυναίκα και γι αυτό το λόγο δεν προχωράμε σε έλεγχο του ανδρικού πληθυσμού αφού οι εξετάσεις ανίχνευσης του ιού στον άντρα κοστίζουν ιδιαίτερα.

Δηλαδή είναι να μη σου τύχει! Το εμβόλιο παρέχει ασφάλεια;

Τα τελευταία χρόνια ξεκίνησε ο εμβολιασμός που θωρακίζει τον γυναικείο πληθυσμό απέναντι στον ιό HPV. Κυκλοφορούν δύο εμβόλια στην αγορά κι ο εμβολιασμός ολοκληρώνεται σε τρεις δόσεις, εντός εξαμήνου. Καλό είναι να γίνεται πριν το κορίτσι ξεκινήσει τις σεξουαλικές του επαφές. Μπορεί να γίνεται μέχρι την ηλικία των 26 ετών ενώ έχει μειωμένη προστασία αν γίνει μέχρι την ηλικία των 40. Παρόλα αυτά το εμβόλιο προστατεύει σε ένα ποσοστό 70-75%. Κι αυτό γιατί δεν φέρει όλα τα στελέχη του ιού. Αυτό σημαίνει ότι και οι γυναίκες που έχουν εμβολιαστεί δεν πρέπει να παραμελούν τον ετήσιο έλεγχό τους και τη γυναικολογική εξέταση.

Τα αγόρια δεν μπορούν να κάνουν το εμβόλιο;

Αρχίζει να συζητιέται η εφαρμογή του και στα αγόρια. Σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες εφαρμόζεται ώστε να ελεγθεί από νωρίς η εξάπλωση του HPV και στον γυναικείο πληθυσμό.

Πώς αντιδρούν οι γυναίκες όταν τους λέτε ότι έχουν κονδυλώματα;

Πανικοβάλλονται. Ο γιατρός πρέπει να ενημερώσει σωστά τη γυναίκα χωρίς να την πανικοβάλει. Δεν συνεπάγεται ούτε ότι είναι άρρωστη ούτε αποτελεί δημόσιο κίνδυνο, ούτε ότι θα αναπτύξει απαραιτήτως κακοήθεια. Περισσότερο κινδυνεύει από άλλες καταστάσεις. Θα πρέπει να συμβιβαστεί με την παρουσία του ιού και να κάνει τον ετήσιο έλεγχό της. Είναι κάποιες που πανικοβάλλονται τόσο που ελέγχονται κάθε τέσσερις με έξι μήνες, αλλά κι αυτό δεν έχει νόημα. Μια συγκεκριμένη κοπέλα εξεταζόταν συνεχώς, τα χρόνια περνούσαν κι όταν ήθελε να κάνει παιδί αναγκάστηκε να προχωρήσει σε εξωσωματική, λόγω προχωρημένης ηλικίας. Γέννησε ένα υγιέστατο μωρό και τώρα ηρέμησε και κάνει πια φυσιολογικά τον ετήσιο έλεγχό της.

Τα τελευταία χρόνια, τα κονδυλώματα ανήκουν στα πλέον διαδεδομένα μεταδιδόμενα νοσήματα

Προκαλούν δε μεγάλη ανησυχία, γιατί πρόκειται για ένα ανθεκτικό και μεταδοτικό νόσημα, ενώ είναι τρεις φορές συχνότερο από τον έρπη των γεννητικών οργάνων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 60% των γυναικών και των ανδρών είναι φορείς του ιού HPV, ενώ η πλειοψηφία τον φορέων είναι νέοι σε ηλικία (20-30 ετών).

Τα κονδυλώματα μεταδίδονται σχεδόν πάντα με την επαφή και είναι πολύ δύσκολο να μεταδοθούν με άλλους τρόπους (π.χ. χέρια, κλινοσκεπάσματα κλπ). O χρόνος που μεσολαβεί από την επαφή με τον ιό μέχρι την εκδήλωσή του ποικίλλει από μερικούς μήνες μέχρι πολλά χρόνια. Δηλαδή από τη στιγμή που θα κολλήσετε τον ιό, γίνεστε φορέας του, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί κάποια στιγμή να νοσήσετε, να εμφανίσετε δηλαδή τα συμπτώματα σε ανύποπτο χρόνο, όταν το ανοσοποιητικό σας σύστημα θα είναι «κουρασμένο» και δεν θα μπορεί να αντισταθεί στην εκδήλωση του ιού.

Τα κονδυλώματα μεταδίδονται είτε από κάποιον που είναι απλά φορέας είτε από κάποιον που έχει εκδηλώσει τα συμπτώματα, έχει δηλαδή νοσήσει.

Προστασία

Ο μόνος τρόπος για να προφυλαχθείτε από τα κονδυλώματα είναι να χρησιμοποιείτε προφυλακτικό. Ειδικά αν έχετε πολλούς συντρόφους ή έναν, ο οποίος είναι φορέας του ιού, δεν υπάρχει άλλος τρόπος προστασίας πλην του της συνεχούς χρήση προφυλακτικών. Πρέπει ωστόσο να γνωρίζετε ότι το προφυλακτικό παρέχει προστασία μόνο στις περιοχές τις οποίες καλύπτει.

Πώς θα τα αναγνωρίσετε

Τα κονδυλώματα δεν έχουν ενοχλήσεις, όπως πόνο, φαγούρα κλπ. Γι’ αυτό, συχνά η μόλυνση περνά απαρατήρητη. O μόνος τρόπος να τα αναγνωρίσετε είναι αν τα δείτε ή τα ψηλαφίσετε. Mοιάζουν με μικροσκοπικές ρώγες από σταφύλι. Mπορεί να είναι πολλά (το ένα δίπλα στο άλλο) ή και μεμονωμένα. Mε τον καιρό μεγαλώνουν και αυξάνονται. Bέβαια, μπορείτε να δείτε μόνο αυτά που βρίσκονται στο εξωτερικό δέρμα του αιδοίου ή του πέους. Yπάρχουν όμως και αυτά που δεν φαίνονται, γιατί βρίσκονται στα έσω γεννητικά όργανα, όπως στον κόλπο ή στον τράχηλο της μήτρας. Aυτά λοιπόν που δεν φαίνονται ανιχνεύονται μόνο με εξετάσεις.

Πώς γίνεται η διάγνωση

Στις γυναίκες: Aν τα κονδυλώματα είναι εξωτερικά, ο γιατρός μπορεί να τα δει και να τα αναγνωρίσει με την απλή γυναικολογική εξέταση. Aν όμως είναι εσωτερικά, μπορεί να τα δει με την κλινική εξέταση ή από το αποτέλεσμα του τεστ Παπανικολάου. Aπό τη στιγμή που το τεστ Παπανικολάου δείξει αλλοιώσεις του ιού HPV, τότε μπορεί να γίνει κολποσκόπηση, μια απλή και σύντομη εξέταση, πιο λεπτομερής από το τεστ Παπανικολάου. Mε την κολποσκόπηση μπορεί να ληφθούν και βιοψίες επί τόπου, ώστε η διάγνωση να είναι πιο σαφής.

Στους άνδρες: Yπάρχει η δυνατότητα διάγνωσης μόνο των εξωτερικών οξυτενών κονδυλωμάτων και, στην περίπτωση αυτή, συνιστάται φαρμακευτική αγωγή ή καυτηριασμός.

Αντιμετώπιση

-Aν τα κονδυλώματα είναι εξωτερικά, επομένως και ορατά, συνήθως η θεραπευτική αγωγή περιλαμβάνει, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, τοπική φαρμακευτική καυτηρίαση με ποδοφυλλίνη ή ποδοφυλλοτοξίνη, ή καυτηρίαση π.χ. με λέιζερ.

-Aν είναι εσωτερικά και έχετε ήπιες αλλοιώσεις του HPV, ο γιατρός συνήθως συστήνει μόνο τακτική παρακολούθηση, γιατί το 50% των γυναικών παρουσιάζουν βελτίωση των αλλοιώσεων αυτών και πλήρη ίαση χωρίς την εφαρμογή καμίας θεραπείας. Aν έχετε σοβαρότερου βαθμού αλλοιώσεις, τότε προτείνεται συνήθως η αφαίρεση των κονδυλωμάτων με πιο «επιθετικές» μορφές θεραπείας, όπως με την κλασική χειρουργική επέμβαση ή με λέιζερ ή με κρυοπηξία (με υγρό άζωτο) ή με διαθερμία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here