Είναι επικίνδυνο να κάνουμε σεξ με τον κορονοϊό… ανάμεσα μας;

433

Την ώρα που οι επιστήμονες ψάχνουν να βρουν κάτω από ποιες συνθήκες εμφανίστηκε ο κορονοϊός και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί θεραπευτικά και προληπτικά, οι ανδρολόγοι διερευνούν τη σχέση σεξ και κορονοϊού.

Προκύπτει, λοιπόν, το ερώτημα, κατά πόσο είναι ασφαλές να κάνουμε σεξ εάν νοσούμε, ή αν μεταδίδεται ο κορονοϊός μέσω της ερωτικής επαφής. Αυτό που ξέρουμε μέχρι τώρα είναι ότι το νέο στέλεχος του κορονοϊού μεταδίδεται μέσα από τα σταγονίδια του βήχα ή του φτερνίσματος, από άνθρωπο σε άνθρωπο. Τα συμπτώματα εμφανίζονται 2 με 5 μέρες από τη μόλυνση, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ο κάθε ασθενής κολλάει 1,4-2,5 άτομα. Πρόκειται για ποσοστό που είναι μεγαλύτερο από την εποχική γρίπη. Επίσης, οι άνδρες νοσούν περισσότερο από τις γυναίκες.

Η μελέτη του Ανδρολογικού Ινστιτούτου και του Πανεπιστημίου του Πεκίνου για τον κορονοϊό

Τα τελευταία 2 χρόνια, οι γιατροί Long Tian και Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, ερευνούν την αλλαγή των σεξουαλικών πρακτικών στην Κίνα. «Στην πόλη Wuhan, οι ερευνητές παρατήρησαν αύξηση της συχνότητας στις κυήσεις, την ίδια περίοδο που ο ιός εξαπλώθηκε με γεωμετρική πρόοδο. Από την αρχική αυτή παρατήρηση, προχώρησε η ερευνητική ιδέα πως η πρώτη πηγή μετάδοσης ήταν οι σεξουαλικές επαφές και όχι ο απλώς συγχρωτισμός. Ήταν κάτι που ακολούθησε βέβαια, γιατί δημιουργήθηκε η κριτική μάζα πληθυσμού, που δίνει την αφετηρία αύξησης με γεωμετρική πρόοδο στις επιδημίες, σε όλα τα ιογενή νοσήματα», ενημερώνει ο Δρ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, χειρουργός ουρολόγος- ανδρολόγος, και Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών.

Τι προτείνουν οι επιστήμονες για τον κορονοϊό

Εκτός από τα κλασικά μέτρα πρόληψης, όπως το πλύσιμο των χεριών, τη χρήση μάσκας και την αποφυγή επαφών με πολύ κόσμο, οι ειδικοί θεωρούν ότι η σεξουαλική επαφή είναι μία ακόμα σημαντική παράμετρος. Έτσι όπως υπάρχει ανταλλαγή υγρών μέσω του βήχα, το ίδιο συμβαίνει και στην ερωτική επαφή.

«Η αποχή από το σεξ για μία μικρή περίοδο δεν είναι επικίνδυνη, ιδιαίτερα σε στιγμές που κινδυνεύει όλη η ανθρωπότητα. Έτσι δίνουμε τη γνώση και στις επόμενες γενιές για μία άλλη επικίνδυνη οδό μετάδοσης των ιώσεων, πριν γίνουν πανδημίες και μάστιγα. Όπως με τον ιό HIV, το προφυλακτικό παραμένει η πρώτη απλή και προληπτική μέθοδος μη μετάδοσης, έτσι και με τον κορονοϊό θα πρέπει να αποφεύγονται οι σεξουαλικές επαφές, σε περίοδο έξαρσης», σημειώνει ο Dr Long Tian, από το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου.

Απέχουμε γενικά από το σεξ;

Αν κάποιος έχει τον κορονοϊό, έστω και με ήπια συμπτώματα, καλό θα είναι να απέχει μέχρι να γίνει καλά ώστενα μην κολλήσει τον σύντροφό του. «Ο κίνδυνος από την ταχύτερη διάδοση του ιού μέσω της ερωτικής επαφής, είναι πέρα για πέρα πραγματικός. Ο γενικός κανόνας είναι να κρατάτε τις αποστάσεις σας. Αν υποψιάζεστε ότι κάποιος από τους δύο νοσεί, μην παίρνετε το ρίσκο».

Ούτε ένα φιλί;

Γενικώς, απαγορεύονται οι επαφές εάν κάποιος νοσεί από κορονοϊό. Οι ειδικοί συστήνουν να κοιμόμαστε ακόμα και σε χωριστές κρεβατοκάμαρες, αν ο ένας νοσεί. Νόσος είναι, θα περάσει. Εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας υποστηρίζει ότι πρέπει να κρατάμε τουλάχιστον ένα μέτρο απόσταση, ενώ το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών συστήνει να διατηρούμε 2 μέτρα απόσταση. Φιλάκι αργότερα.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ