Οι άγαμες γυναίκες χωρίς παιδιά είναι πιο ευτυχισμένες

446

Οι γυναίκες χωρίς παιδιά, που δεν έχουν παντρευτεί είναι πιο ευτυχισμένες από όσες έχουν οικογένεια. Ή ακριβέστερα, αποτελούν την πιο ευτυχισμένη κοινωνική ομάδα, αναφέρει σε άρθρο του ο βρετανικός Guardian.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι μετρήσεις δεικτών ευτυχίας του Πολ Ντόλαν, καθηγητή συμπεριφορικής επιστήμης στο London School of Economics.

«Οι παντρεμένες γυναίκες απαντούν ότι είναι πιο ευτυχισμένες από άλλες ομάδες του πληθυσμού, μόνο όταν ο σύζυγός τους είναι παρών στο δωμάτιο. Όταν αυτός φεύγει, απαντούν ότι είναι δυστυχισμένες» ανέφερε μιλώντας το Σάββατο 25 Μαϊου, ο καθηγητής στο φεστιβάλ Hay.

Οι άνδρες από την άλλη πλευρά λαμβάνουν περισσότερα ωφέλη από το γάμο επειδή “ηρεμούν”, τονίζει ο καθηγητής. «Παίρνουν λιγότερα ρίσκα, κερδίζουν πιο πολλά χρήματα στη δουλειά και ζουν λίγο περισσότερο».

Το τελευταίο βιβλίο του Ντόλαν, Happy Ever After, αναφέρει στοιχεία από την αμερικανική έρευνα χρήσης χρόνου (ATUS), η οποία συνέκρινε τα επίπεδα ευτυχίας και δυστυχίας σε άγαμα, παντρεμένα, διαζευγμένα, εν διαστάσει ζευγάρια και άτομα που έχουν χάσει τον σύντροφό τους.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα επίπεδα ευτυχίας που αναφέρθηκαν από τις παντρεμένες γυναίκες ήταν υψηλότερα από αυτά των ανύπαντρων, αλλά μόνο όταν ο σύζυγός τους ήταν στο δωμάτιο. Οι άγαμες γυναίκες ανέφεραν χαμηλότερα επίπεδα δυστυχίας από ό, τι οι παντρεμένες που ρωτήθηκαν όταν ο σύζυγός τους δεν ήταν παρών.

«Και μπορεί ο γάμος να έχει προφανή οφέλη όπως η μεγαλύτερη οικονομική άνεση και κατ’ επέκταση η καλύτερη υγειονομική περίθαλψη», αναφέρει ο καθηγητής, «ωστόσο οι παντρεμένες γυναίκες στη μέση ηλικία αντιμετωπίζουν περισσότερα σωματικά και ψυχολογικά προβλήματα».

«Παρά τα οφέλη του τρόπου ζωής των single γυναικών», ανέφερε ο Ντόλαν «το αφήγημα “ότι ο γάμος και τα παιδιά είναι ενδείξεις επιτυχίας” έχει εξελιχθεί σε στίγμα και μπορεί να κάνει κάποιες ανύπαντρες γυναίκες να αισθανθούν δυστυχείς».

Βλέπετε μια γυναίκα 40 ετών, που δεν είχε ποτέ παιδιά -Κρίμα, λέτε, έτσι δεν είναι; Ίσως μια μέρα θα συναντήσει τον κατάλληλο άνθρωπο και αυτό θα αλλάξει.

-Όχι, ίσως συναντήσει τον λάθος άνθρωπο και αυτό θα αλλάξει.

-Ίσως συναντήσει έναν άντρα που θα την κάνει λιγότερο ευτυχισμένη και υγιή και θα πεθάνει νωρίτερα.

Θα ήθελα να πω ένα πράγμα, καταλήγει ο καθηγητής: Αν είσαι άνδρας, θα πρέπει να παντρευτείς αμέσως αν είσαι γυναίκα, μην κάνεις τον κόπο»

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ