Πεντανόστιμα ραφιόλια

520

Πρόκειται για τηγανητά πιτάκια με ζύμη που πορτοκαλίζει αρωματικά και γέμιση από τυροβολιά. Τα πιτάκια σερβίρονται περιχυμένα με μέλι και πασπαλισμένα με κανελοζάχαρη και σουσάμι

Υλικά
Για τη ζύμη

800 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
χυμός από 1/2 πορτοκάλι
1 αυγό
1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
¼ αλάτι
¼ ζάχαρη
νερό, όσο πάρει (περίπου 400 ml)

Για τη γέμιση

500 γρ. τυροβολιά Μυκόνου
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
2 αυγά
1 κουτ. γλυκού κανέλα σκόνη
1 καψάκι βανιλίνη
1/2 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
1/2 φλιτζ. τσαγιού μέλι

Άλλα υλικά

άφθονο καλό ηλιέλαιο, για το τηγάνισμα

Για το σερβίρισμα

κανελοζάχαρη
μέλι
σουσάμι, ελαφρώς καβουρδισμένο να ξανθύνει

Διαδικασία
Ζύμη: Σε μεγάλο μπολ ή στον κάδο του μίξερ πάγκου ρίχνουμε το αλεύρι, το ξύσμα, το χυμό, το αυγό, το λάδι, το αλάτι και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά. Αρχίζουμε να ρίχνουμε σταδιακά το νερό, ζυμώνοντας με το χέρι ή με τον γάντζο του μίξερ, μέχρι να φτιάξουμε μια ζύμη μαλακή και αφράτη. Ίσως δεν χρειαστεί να ρίξουμε όλο το νερό. Την αφήνουμε κατά μέρος για 30 λεπτά για να ξεκουραστεί.

Γέμιση: Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά με πιρούνι, μέσα σε ένα μπολ.

Ραφιόλια: Κόβουμε ένα κομμάτι ζύμης με μέγεθος από ένα καρύδι έως ένα αυγό ανάλογα πόσο μεγάλα θέλουμε τα πιτάκια και με τον πλάστη τα ανοίγουμε σε πολύ λεπτά στρογγυλά φύλλα με διάμετρο 6-10 εκ., ανάλογα το μέγεθος. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία, φτιάχνοντας δίσκους, μέχρι να τελειώσει η ζύμη. Στο κέντρο κάθε δίσκου βάζουμε από 1 κουτ. γλυκού γέμιση. Βρέχουμε απαλά την περίμετρο του δίσκου με λίγο νερό και τον διπλώνουμε ώστε να καλύψει τη γέμιση και να φτιάξουμε μισοφέγγαρο. Πιέζουμε τις βρεγμένες άκρες με το δάχτυλό μας ή μ ένα πιρούνι, για να κολλήσουν. Βάζουμε να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά μπόλικο ηλιέλαιο, σε βαθιά κατσαρόλα, και τηγανίζουμε τις ραφιόλες για 2-3 λεπτά, μέχρι να χρυσίσουν ομοιόμορφα. Τις στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.

Τις αραδιάζουμε σε πιατέλα, περιχύνουμε με το μέλι και πασπαλίζουμε με την κανελοζάχαρη και το σουσάμι.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ