Με αυτούς τους τρόπους το παιδί σου θα σταματήσει να φοβάται τον οδοντίατρο

538

Τα ραντεβού στον οδοντίατρο δεν μπορούν να αποφευχθούν, ειδικά αν θες το παιδί σου να έχει σωστή στοματική υγιεινή. Παρόλα αυτά όμως, τα ραντεβού αυτά δεν είναι η αγαπημένη στιγμή, ούτε δική σου και κυρίως ούτε του παιδιού σου. Λίγα είναι εκείνα τα παιδιά που δεν φοβούνται τον οδοντίατρο ή που κάθονται ήσυχα την καρέκλα του, χωρίς κλάματα και φωνές.

Είτε λοιπόν, το παιδί σου είναι λίγο αγχωμένο, είτε φοβάται στην κυριολεξία τον οδοντίατρο, υπάρχουν τρόποι για να γίνει η εμπειρία αυτή λιγότερο τρομακτική για εκείνο, αλλά και λιγότερο αγχωτική για εσένα.

Επέλεξε έναν παιδοδοντίατρο: Μπορεί εσύ να είσαι ευχαριστημένη με τον οδοντίατρό σου, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως ο ίδιος γιατρός είναι κατάλληλος και για το παιδί σου. Ένας οδοντίατρος που ειδικεύεται σε μικρά παιδιά και έφηβους είναι η σωστότερη επιλογή, καθώς ξέρει ακριβώς πως να φέρεται στους μικρούς ασθενείς του. Τα παιδοδοντιατρεία συνήθως, είναι και ειδικά διακοσμημένα, ώστε να είναι πιο φιλικά προς τα παιδιά. Ακόμα και λεπτομέρειες, όπως το να δώσει ο γιατρός γυαλιά για το έντονο φως ή λούτρινα παιχνίδια, τα οποία μπορεί να κρατά το παιδί, κατά την διάρκεια της εξέτασης, βοηθάνε πολύ στο να γίνει η εμπειρία αυτή πιο ευχάριστη.

Ξεκινήστε τις επισκέψεις από νωρίς: Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδικής Οδοντιατρικής συστήνει τα παιδιά να ξεκινούν τις επισκέψεις στον οδοντίατρο, μόλις αρχίσουν να βγαίνουν τα πρώτα δόντια ή όταν το παιδί γίνει ενός. Αυτό έχει δυο μεγάλα πλεονεκτήματα: Πρώτον, το παιδί συνηθίζει από μικρό τις επισκέψεις στον οδοντίατρο και δεύτερον, προλαμβάνεις τυχόν παθήσεις των δοντιών, που μπορεί στο μέλλον να χρειαστούν εκτεταμένη οδοντιατρική φροντίδα.

Κανόνισε μια συνάντηση πριν το ραντεβού: Μπορείς να πας το παιδί σου μια βόλτα στο οδοντιατρείο, πριν το καθορισμένο ραντεβού του. Με αυτόν τον τρόπο θα εξοικειωθεί με το περιβάλλον, αλλά και με το προσωπικό του ιατρείου και έτσι θα ξέρει τι να αναμένει. Αυτό είναι ένα ιδανικό εργαλείο που πολύ λίγοι γονείς εκμεταλλεύονται.

Πήγαινε κοντά του: Το να κρατάς το χέρι του παιδιού σου ή το να το έχεις στην αγκαλιά σου όσο ο οδοντίατρος εξετάζει τα δόντια του, μπορεί να λειτουργήσει ως μηχανισμός καθησυχασμού και φροντίδας. Ένα παιδί που κάθεται στην αγκαλιά της μαμάς του και ένα που κάθεται μόνο του, διαφέρουν σαν τη μέρα με την νύχτα.

Καλό είναι να μην μιλάς πολύ: Είναι πολύ λογικό να θες να μιλάς στο παιδί σου κατά την διάρκεια της εξέτασης, προκειμένου να το ηρεμήσεις, αλλά προσπάθησε να μην το κάνεις. Άσε τον οδοντίατρο να του μιλάει για να μπορέσουν οι δυο τους να χτίσουν μια σχέση. Αν έχεις ερωτήσεις, μπορείς να τις κάνει στον γιατρό μετά το πέρας της εξέτασης.

Να επισκέπτεστε συνέχεια τον ίδιο οδοντίατρο: Μην αλλάζεις γιατρούς. Αν επισκέπτεστε τον ίδιο γιατρό κάθε φορά, θα δεις ότι τα ραντεβού θα κυλάνε πιο ομαλά. Ειδικά, για τα μικρότερα παιδιά, που είναι συνήθως πιο ανήσυχα όταν γνωρίζουν νέους ανθρώπους, αυτό θα τα βοηθήσει να χτίσουν σχέση εμπιστοσύνης με τον οδοντίατρό τους.

Να έχεις υπομονή αν το παιδί σου «πνίγεται»: Τα παιδιά συχνά φοβούνται ότι μπορεί να πνιγούν, αλλά αυτός ο φόβος είναι περισσότερος ψυχολογικός, παρά σωματικός. Όταν οδοντίατρος κάνει σιγά την εξέταση και έχει υπομονή, δίνει στο παιδί την ενθάρρυνση αλλά και την αυτοπεποίθηση που χρειάζονται και έτσι καταλαβαίνουν ότι η εξέταση αυτή δεν είναι κάτι το σπουδαίο. Οι ακτινογραφίες είναι ιδιαίτερα δύσκολες για τα τα παιδιά που είναι πιο ευαίσθητα και πνίγονται πιο εύκολα. Ρώτα λοιπόν τον γιατρό, αν είναι απαραίτητες στην συγκεκριμένη επίσκεψη. Πολλές φορές μπορούν να αποφευχθούν.

Αξιοποίησε στο έπακρο τους μηχανισμούς απόσπασης προσοχής: Σε πολλά ιατρεία έχει τηλεοράσεις που παίζουν παιδικά προγράμματα, πάνω από τις καρέκλες εξέτασης. Μια άλλη λύση θα ήταν να ρωτήσεις τον γιατρό να μπορεί το παιδί να χρησιμοποιήσει ένα κινητό ή ένα MP3 για να ακούσει μουσική. Έτσι, θα η προσοχή του θα είναι στραμμένη αλλού και όχι στον γιατρό.

Ξέχνα τις δικές σου φοβίες: Αν τρέμεις τον οδοντίατρο, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το παιδί σου να το αισθανθεί. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν, να είσαι και εσύ η ίδια ήρεμη πριν πάτε στον οδοντίατρο.

Μην αφήνεις να λένε τρομακτικές ιστορίες στο παιδί σου: Αν ακούσεις τα άλλα σου παιδιά ή το παιδί μιας φίλης σου να αρχίσει να λέει, ιστορίες για τότε που πήγε στον οδοντίατρο και άκουσε το κλάμα του όλο το τετράγωνο, να επέμβεις και να σταματήσεις την ιστορία πριν αρχίσει καλά-καλά.

Μην πεις “Μην ανησυχείς. Δεν θα πονέσεις”: Εσύ μπορεί να θες να καθησυχάσεις το παιδί σου, εκείνο όμως θα επικεντρωθεί στην λέξη πόνος. Τα τσεκ-απ και το 90% των πρώτων επισκέψεων στον οδοντίατρο, είναι ανώδυνα, οπότε μην αναφερθείς καθόλου στην έννοια πόνος.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ