Ντολμαδάκια με ντοματόρυζο

453

Ελλείψει χρόνου τις καθημερινές, ετοιμάζουμε τα ντολμαδάκια το Σαββατοκύριακο και τα διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι τη Δευτέρα. Δεν περιέχουν κρεμμύδι (από τα πλέον κλασικά υλικά της γέμισης των γιαλαντζί ντολμάδων), όμως με την ντομάτα και τα μυρωδικά γίνονται πεντανόστιμα.

Υλικά
600 γρ. ώριμες ντομάτες
τα φύλλα από 1/2 μάτσο δυόσμο + τα φύλλα από 1/4 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένα
500 γρ. ρύζι νυχάκι
250 γρ. αμπελόφυλλα φρέσκα ή 450 γρ. από βάζο
140 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία
Σε ένα μπολ χοντροτρίβουμε τις ντομάτες, σουρώνουμε και κρατάμε και τον χυμό. Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τις στραγγισμένες ντομάτες, τα μυρωδικά, το ρύζι, 70 ml από το λάδι, αλάτι και πιπέρι. Στρώνουμε στον πάτο μιας φαρδιάς κατσαρόλας 3-4 μεγάλα αμπελόφυλλα. Σε μια λεία επιφάνεια απλώνουμε τα υπόλοιπα αμπελόφυλλα, βάζουμε στο καθένα από 1 κουτ. γλυκού γέμιση στο κέντρο, διπλώνουμε προς τα μέσα τις πλαϊνές άκρες και τυλίγουμε σε ρολό. Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσει η γέμιση.

Βάζουμε στην κατσαρόλα τα ντολμαδάκια, το ένα δίπλα στο άλλο, στριμωχτά και ρίχνουμε τον ντοματοχυμό που κρατήσαμε στην άκρη και το υπόλοιπο λάδι. Καλύπτουμε με ένα πιάτο και προσθέτουμε βραστό νερό τόσο ώστε να το σκεπάσει. Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να γίνει το ρύζι και να μαλακώσουν τα αμπελόφυλλα.

Στο ποτήρι μας ένα Σαββατιανό Μεσογείων.

Συνταγή: Νικόλαος Κατσάνης

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ