Αγκινάρες με χλωροκούκια… αγκιναροκούκια. Aπό την Αλεξάνδρα Σουλαδάκη

2028

 

Ένα πολύ ωραίο και ελαφρύ φαγητό, που στο χωριό μου στην Αρκαδία το λένε αγκιναροκούκια, το διαφορετικό είναι το αλευρολέμονο όπως έμαθα να το φτιάχνω στην Κρήτη.

Η αγκινάρα είναι πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, έχει πολύ χαμηλά λιπαρά και εκτός από πολύ νόστιμη είναι και πολύτιμη για τον οργανισμό μας.

Ας το φτιάξουμε….

Θα χρειαστούμε αγκινάρες, χλωρά κουκιά που είναι στην εποχή τους, πατάτες, καρότα, άνηθο και μάραθο, αν δεν έχετε βάλτε άνηθο αλλά μπόλικο, κρεμμυδάκια φρέσκα, αλάτι και πιπέρι.

Βάζουμε λοιπόν μέσα στην κατσαρόλα λίγο λάδι, και τσιγαρίζουμε για λίγο το φρέσκο κρεμμυδάκι και τον μάραθο, αμέσως μετά ρίχνουμε μέσα όλα μας τα υλικά, τα αγκιναροκούκια, τα καρότα κομμένα ροδέλες και τις πατάτες χοντροκομμένες αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε λίγο νεράκι, να υπολογίσετε ότι θα χρειαστούμε λίγο ζουμάκι παραπάνω για να κάνουμε το αλευρολέμονο.

Αφού λοιπόν τα έχουμε όλα μέσα στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε καλά, χαμηλώνουμε λίγο την φωτιά και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν περίπου τρία τέταρτα της ώρας.

Όταν είναι έτοιμα, μαλακά, αλλά όχι να λιώνουν, ετοιμάζουμε το αλευρολέμονο.

Το αλευρολέμονο γίνεται πολύ εύκολα, βάζω μέσα στο μούλτι χυμό από τρία μικρά λεμόνια η δυο μεγάλα μαζί με ζουμί από το φαγητό μας, επίσης τρεις κουταλιές αλεύρι και τα χτυπώ πολύ καλά, αμέσως μετά το ρίχνω μέσα στο φαγητό, κουνώ την κατσαρόλα κυκλικά για να πάει παντού, το αφήνω να πάρει δυο βράσεις κι έτοιμο.

Συνοδεύεται με τυρί φέτα η ανθότυρο και φρέσκο ψωμί.

Απλά, οικονομικά, παραδοσιακά,  υγιεινά και με χρώμα…

 

 

FB            #timageirevounpaliavrio

Twitter   #timageirevounpaliavrio

Ραδιόφωνο

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ