Τάρτα με σπιτική ζύμη λαδιού και γέμιση με πουρέ φακής και ελιές Καλαμών

526

Φτιάχνουμε το φύλλο της τάρτας μόνοι μας ή αγοράζουμε έτοιμο φύλλο κουρού και τη γεμίζουμε με τον νοστιμότατο πουρέ πατάτας.

Υλικά
Για τη βάση (εναλλακτικά, βάζουμε 1 έτοιμη ζύμη κουρού)

80 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
280 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
200 ml νερό χλιαρό
100 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη γέμιση

200 γρ. φακές χοντρές
1 πατάτα, κομμένη σε κύβους
1 καρότο, σε λεπτές ροδέλες
1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
1 κρεμμύδι ξερό μεγάλο, χοντροτριμμένο
2 φύλλα δάφνης
τα φύλλα από 1/3 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένα
2 πιπεριές Φλωρίνης (από βάζο), καλά στραγγισμένες, ψιλοκομμένες
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
20 ελιές Καλαμών, κομμένες στη μέση, χωρίς κουκούτσι

Διαδικασία
Για τη ζύμη: Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα άλευρα με το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και το πιπέρι. Ρίχνουμε σταδιακά το λάδι και το νερό και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε για 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου, να ξεκουραστεί.

Για τη γέμιση: Βάζουμε τις φακές σε σουρωτήρι και τις ξεπλένουμε καλά. Σε μια κατσαρόλα με άφθονο νερό βράζουμε σε μέτρια φωτιά τις φακές μαζί με την πατάτα, το καρότο, το σκόρδο και τα φύλλα δάφνης για 25-30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. Σουρώνουμε και πετάμε τα δαφνόφυλλα. Στην ίδια κατσαρόλα (άδεια πλέον) ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 4-5 λεπτά, μέχρι να μαραθεί. Προσθέτουμε τις φακές, την πατάτα και το καρότο, την πιπεριά, τον μαϊντανό, αλατοπίπερο και ανακατεύουμε για 1 λεπτό, μέχρι να λαδωθούν καλά. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Μεταφέρουμε στον πολυκόφτη (σε δόσεις αν χρειάζεται) ή χρησιμοποιούμε το ραβδομπλέντερ κατευθείαν στην κατσαρόλα και πολτοποιούμε τα υλικά. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.

Τάρτα: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C και λαδώνουμε την ταρτιέρα. Αλευρώνουμε μια λεία επιφάνεια και ανοίγουμε με τον πλάστη τη ζύμη σε φύλλο διαμέτρου περίπου 35 εκ. και πάχους 3 – 5 χλστ. Απλώνουμε τη ζύμη στην ταρτιέρα, έτσι ώστε να καλύψει τον πυθμένα και τα τοιχώματα. Κόβουμε τις άκρες που εξέχουν και ξαναπλάθουμε το ζυμάρι που περίσσεψε σελεπτά κορδόνια και τα αφήνουμε στην άκρη. Τρυπάμε σε διάφορα σημεία με ένα πιρούνι τη ζύμη και ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ελαφρώς.

Ξεφουρνίζουμε, αδειάζουμε από πάνω το μείγμα με τις φακές, το στρώνουμε ομοιόμορφα και στολίζουμε με τα κορδονάκια ζύμης και τις ελιές. Ψήνουμε την τάρτα για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει στην επιφάνεια. Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς και σερβίρουμε.

Συνταγή: Νίκη Χρυσανθίδου

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ