Χοιρινό με πράσα…από την Αλεξάνδρα Σουλαδάκη

1167

«Ίντα ψήνεις και μυρίζει; κεντανέ με κερεβίζι»…

Κρήτη το μεγαλείο σου, αυτό το φαγητό το πρωτόφαγα στην Κρήτη, το φτιάχνουν κι αλλού σίγουρα, όμως ο τρόπος που το φτιάχνουν εδώ στην Κρήτη είναι νομίζω μοναδικός, με λίγα υλικά και τελικά νομίζω πως το μυστικό της κρητικής κουζίνας είναι ότι οι γεύσεις μένουν αυθεντικές.

Ας το φτιάξουμε…

Θα χρειαστούμε χοιρινό χωρίς κόκκαλο, μερικά πράσα, δυο τρία φύλλα λάχανου, σέλινο, αλατοπίπερο, λάδι, ντομάτες τριμμένες, μισό ποτήρι του νερού κρασί, ότι έχετε, εγώ έβαλα κι ένα κύβο ζελέ μυρωδικών.

Επίσης αν έχετε βάλτε και λίγο σταμναγκάθι μαζί.

Βάζουμε αρχικά το κρέας με το λάδι να το τσιγαρίσουμε απ όλες τους τις μεριές ν αλλάξει χρώμα, το σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε λίγο νεράκι και το αφήνουμε να βράσει, στην Κρήτη λένε να ψηθεί, είτε είναι στην κατσαρόλα είτε είναι στον φούρνο το φαγητό, «ιντάψησες σημερο;»

Όταν κοντεύει το κρέας ρίχνουμε τα πράσα, το σέλινο και το λάχανο που τα έχουμε χοντροκόψει, τις ντομάτες, τον κύβο, αλατοπιπερώνουμε, συμπληρώνουμε πολύ λίγο νερό γιατί τα πράσα βγάζουν και αφήνουμε να ψηθούν όλα μαζί, όταν είναι έτοιμα, μαλακά, αλλά όχι να λιώνουν, ετοιμάζουμε το αλευρολέμονο.

Το αλευρολέμονο γίνεται πολύ εύκολα, βάζουμε μέσα στο μούλτι χυμό από τρία μικρά λεμόνια η δυο μεγάλα μαζί με ζουμί από το φαγητό μας, επίσης τρεις κουταλιές αλεύρι και τα χτυπούμε μέχρι ν ασπρίσουν, βγάζουμε το φαγητό από την φωτιά, το ρίχνω μέσα στο φαγητό μας και κουνάμε την κατσαρόλα κυκλικά για να πάει παντού, αφήνουμε να πάρουν μια βράση και είναι έτοιμο.

Σερβίρεται μόνο με άσπρα τυριά, φρέσκο ψωμί και κρασάκι του γούστου σας.

Αυτή και άλλες συνταγές της καθημερινότητάς μας θα βρείτε στο βιβλίο μου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ με τίτλο «Τι μαγειρεύουν πάλι αύριο μου λέτε ; θα σας πω εγώ»…

 

FB            #timageirevounpaliavrio

Twitter   #timageirevounpaliavrio

Ραδιόφωνο

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ