Χοιρινό στο φούρνο με πατάτες και πορτοκάλια …από την Αλεξάνδρα Σουλαδάκη

935

Ωραίο Κυριακάτικο φαγητό αλλά και ξεχωριστό για ένα δείπνο με φίλους, για να δούμε πρώτα τι θα χρειαστούμε…

Για το συγκεκριμένο φαγητό, αγοράζουμε χοιρινό μπούτι χωρίς κόκκαλο, μπορείτε όμως να το φτιάξετε και με μπριζόλες χοιρινές.

Θα χρειαστούμε επίσης πορτοκάλια για τον χυμό τους, λίγη μουστάρδα, λίγο μέλι, πατάτες, αλατοπίπερο, δυο τρία κλαδάκια φασκόμηλου και λάδι.

Τις ποσότητες τις καθορίζετε εσείς ανάλογα με τα άτομα που είστε.

Πλένουμε πρώτα το κρέας και το βάζουμε μέσα στο ταψί, το πήλινο, η στην γάστρα που θα το ψήσουμε, ότι έχετε.

Καθαρίζω τις πατάτες χοντροκομμένες και τις βάζω μαζί με το κρέας, αλατοπιπερώνω, προτιμώ το χοντροκομμένο πιπέρι και μάλιστα να είναι τρία είδη, πράσινο, μαύρο και κόκκινο, όλοι έχουμε μύλο πιπεριού στο σπίτι μας.

Πάμε παρακάτω….

Στύβω τα πορτοκάλια, θέλουμε ενάμιση ποτήρι χυμό, τις κούπες που περισσεύουν από το στύψιμο τις κόβω στα δυο και τις στριμώχνω μέσα στις πατάτες.

Τοποθετούμε γύρω γύρω τις πατάτες και στην μέση το κρέας, ρίχνω τον χυμό, που έχουμε χτυπήσει στο μούλτι με το μέλι και την μουστάρδα κι ένα ποτήρι λάδι, σκεπάζουμε με ένα αλουμινόχαρτο και το βάζουμε στον φούρνο να το ψήσουμε με το ακούραστο ψήσιμο, που μου έμαθε ένας φίλος μου αρχιτέκτονας, πρώτος μάγειρας, ο τρόπος αυτός βέβαια, θέλει η προετοιμασία να γίνεται, από το προηγούμενο βράδυ, είναι όμως καλύτερος και πολύ ξεκούραστος.

Αν λοιπόν το φαγητό το θέλετε για το μεσημέρι, μπορείτε να το βάλετε αργά το βράδυ στο φούρνο, στους 140 βαθμούς, οπότε το μεσημέρι θα είναι έτοιμο, αν το θέλετε για δείπνο μπορείτε να το βάλετε κατά την μια το μεσημέρι της ίδιας μέρας και γύρω στις επτά θα είναι έτοιμο, έτσι δίνει το περιθώριο για άλλες ετοιμασίες.

Όταν ανοίξετε τον φούρνο, βγάλτε το αλουμινόχαρτο, δυναμώστε τον φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για να ροδίσει, να πάρει χρώμα δηλαδή και να ελαττωθούν τα υγρά του, αυτό για μισή ωρίτσα περίπου, θα το δείτε εσείς.

Αν δεν προτιμήσετε αυτό το ψήσιμο αλλά το κανονικό, δυο ώρες στους 180 βαθμούς και είναι έτοιμο.

Πράσινη σαλάτα και απολαύστε το…

Αυτή και άλλες συνταγές της καθημερινότητάς μας θα βρείτε στο βιβλίο μου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ με τίτλο «Τι μαγειρεύουν πάλι αύριο μου λέτε ; θα σας πω εγώ»…

 

FB            #timageirevounpaliavrio

Twitter   #timageirevounpaliavrio

Ραδιόφωνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ