Γλυκό κουταλιού η μαρμελάδα δαμάσκηνο…από την Αλεξάνδρα Σουλαδάκη

578

Είναι χειμωνιάτικο, με υπέροχο χρώμα και υπόξινη καταπληκτική γεύση.

Είτε ως μαρμελάδα είτε ως γλυκό κουταλιού είναι υπέροχο, να σας πως το φτιάχνουμε…

Αγοράζουμε δαμάσκηνα, τα πλένουμε, τα  κόβουμε στην μέση και βγάζουμε τα κουκούτσια.

Τα βάζουμε μέσα στην κατσαρόλα που θα τα βράσουμε και ρίχνουμε την ζάχαρη μαζί μ ένα κλωνάρι αρμπαρόριζα και τα αφήνουμε μια ολόκληρη μέρα για να βγάλουν τα νερά τους.

Την επόμενη τα βάζουμε να βράσουν συμπληρώνοντας λίγο νεράκι αναλόγως πόσο έχουν βγάλει, αν είναι πολύ ώριμα βγάζουν περισσότερο αν όχι λιγότερο οπότε συμπληρώνουμε, λίγο όμως, γιατί μόλις αρχίσει ο βρασμός θα βγάλουν κι άλλο κι άμα είναι μπλούμ το σιρόπι δεν δένει.

Όταν δέσει το σιρόπι, θα ρίξετε μέσα ένα στημένο λεμόνι και μια βανίλια, αν σας αρέσει μπορείτε να βάλετε ένα σφηνάκι ρούμι αντί της βανίλιας και συνεχίζετε το δέσιμο, κλείνουμε το μάτι της κουζίνας και το βλέπουμε την επόμενη μέρα, αν δεν έχει δέσει καλά, το ξαναβράζουμε πέντε δέκα λεπτά..

Κάποιοι βάζουν το ραβδομπλέντερ και το πολτοποιούν, εμένα δεν μ αρέσει γιατί έτσι που θα μείνουν κάνουν και για μαρμελάδα αν τα πιέσεις λίγο με το πιρούνι λιώνουν και σερβίροντας και ως γλυκό κουταλιού.

Σημείωση: Για ένα κιλό δαμάσκηνα 700γρ.ζαχαρη, τα άλλα όπως σας τα έγραψα.

Αυτή και άλλες συνταγές της καθημερινότητάς μας θα βρείτε στο βιβλίο μου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ με τίτλο «Τι μαγειρεύουν πάλι αύριο μου λέτε ; θα σας πω εγώ»…

 

FB            #timageirevounpaliavrio

Twitter   #timageirevounpaliavrio

Ραδιόφωνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ