Χταπόδι κριθαρότο της Ανθής…

547

Δώστε προσοχή, σ αυτήν εδώ την συνταγή, φτιάχνουμε ξεχωριστά το χταπόδι και ξεχωριστά το κριθαράκι, τα σμίγουμε στο τέλος στο σερβίρισμα.

Για το χταπόδι θα χρειαστούμε χταπόδι 1 κιλό, ένα μικρό κρεμμύδι, ένα σφηνάκι μπαλσάμικο, δυο φύλλα δάφνης, μερικούς κόκκους πιπέρι και λίγο λάδι.

Πάμε να το μαγειρέψουμε…

Ξεκινάμε από το χταπόδι, αφού λοιπόν το αποψύξω, το καθαρίζω καλά, δηλαδή γυρίζω την κουκούλα του ανάποδα και αφαιρώ ότι υπάρχει στο εσωτερικό της, πετάω τα μάτια, το πλένω καλά και το κόβω με το ψαλίδι της κουζίνας, σε μικρά κομμάτια.

Σε μια κατσαρόλα τώρα, κόβουμε το κρεμμύδι στα τέσσερα, προσθέτουμε τις δάφνες, τα πιπέρια, το χταπόδι, το λάδι και το ξύδι, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε σιγά 45 λεπτά περίπου.

Όταν είναι μαλακό κι έτοιμο, βγάζουμε το χταπόδι από το ζουμί του, αφαιρούμε τα πιπέρια και σουρώνουμε το ζουμί και το κρατάμε  χώρια.

Σ ένα άλλο σκεύος τώρα θα φτιάξουμε το Κριθαρότο και θα χρειαστούμε, κριθαράκι, λίγο λάδι για το σοτάρισμα, λίγο κρεμμύδι, ένα κολοκυθάκι ψιλοκομμένο, ένα πράσο ψιλοκομμένο, ένα κουτάκι ντομάτα κονκασέ, ένα ποτήρι λευκό κρασί, ένα ζωμό λαχανικών φρέσκο, αλάτι και πιπέρι.

Σοτάρουμε με λαδάκι στην κατσαρόλα όλα τα λαχανικά  και τα υλικά αφήνοντας στο τέλος το κριθαράκι, το σοτάρουμε κι αυτό ανακατεύοντας και μετα ρίχνουμε το λευκό κρασί να εξατμισθεί, τότε θα ρίξουμε την ντομάτα και τον ζωμό, ζωμό, νερό ρίχνουμε σταδιακά όπως στο ριζότο και αλατοπιπερώνουμε.

Τώρα, το χταπόδι που έχουμε κρατήσει με το ζουμί του, το σοτάρουμε μέσα σ ένα τηγάνι με λίγο λάδι  να καβουρδιστεί πολύ καλά, ρίχνουμε και το ζουμί που έχουμε κρατήσει μέχρι να πιεί όλο, όταν είναι έτοιμο, βάζουμε σε μια πιατέλα το χυλωμένο κριθαράκι, επάνω βάζουμε το χταπόδι.

Στολίζουμε με ψιλοκομμένο μαιδανό και λίγα αμύγδαλα φιλέ καβουρντισμένα αν σας αρέσουν.

Συνοδεύεται με άσπρο παγωμένο κρασί!

 

Αυτή και άλλες συνταγές της καθημερινότητάς μας θα βρείτε στο βιβλίο μου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ με τίτλο «Τι μαγειρεύουν πάλι αύριο μου λέτε ; θα σας πω εγώ»…

 

FB            #timageirevounpaliavrio

Twitter   #timageirevounpaliavrio

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ