Γεμιστά…το φαγητό του καλοκαιριού…από την Αλεξάνδρα Σουλαδάκη

536

Ένα εξαιρετικό φαγητό, κυρίως καλοκαιρινό, γιατί τα λαχανικά που χρησιμοποιούμε και τα γεμίζουμε, μαζεύονται τους καλοκαιρινούς μήνες, όμως με τις συνθήκες πλέον που έχουν διαμορφωθεί,  έγινε φαγητό όλου του χρόνου, αφού όλα τα λαχανικά πια, παράγονται σ όλες τις εποχές του χρόνου.

Τα γεμιστά όμως είναι και παραμένουν το σήμα κατατεθέν του καλοκαιριού, με την μυρωδιά τους όταν ψήνονται και την πιπεριά να τις καλύπτει όλες.

Ας φτιάξουμε λοιπόν τα γεμιστά μας…

Θα χρειαστούμε, ντομάτες, πιπεριές, κολοκυθάκι και πατάτες, καμιά φορά όταν έχω, βάζω και μελιτζάνα, που μου αρέσει πάρα πολύ.

Όταν είμαι στην Κρήτη, γεμίζω και κολοκυθανθούς, που είναι καταπληκτικοί, στις λαϊκές σας μπορείτε να βρείτε και να βάλετε κι εσείς.

Επίσης, θα χρειαστούμε αλατοπίπερο, λάδι, θυμάρι, ρίγανη, βασιλικό και δυόσμο ξερά, η φρέσκα ότι έχετε, ρύζι γλασέ και θα σας ξαναπώ ότι στα γεμιστά δεν βάζω κρεμμύδι ούτε σκόρδο, ιδιαίτερα τώρα το καλοκαίρι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις οσμές γενικότερα..

Σε μια λεκανίτσα, βάζουμε μέσα λίγο λάδι, την σάρκα της ντομάτας, που μαζί με την σάρκα από το κολοκυθάκι και με μια πατάτα, τα αλέθουμε στο μούλτι, το αλατοπίπερο την ρίγανη, το θυμάρι, και τον δυόσμο, ανακατεύουμε καλά καλά προσθέτουμε και το ανάλογο ρύζι γλασέ, πάντα σύμφωνα με την ποσότητα που θα φτιάξετε και ξανανακατεύετε.

Έχετε ήδη τοποθετήσει στο ταψάκι σας τα λαχανικά που θα γεμίσουμε και ξεκινάτε να τα γεμίζετε ένα ένα, το γέμισμα δεν πρέπει να είναι μέχρι επάνω, γιατί το ρύζι θα φουσκώσει και θα ξεχειλίσουν…

Να μην πετάτε τα καπάκια από τις ντομάτες και τις πιπεριές, γιατί με τα καπάκια ψήνονται καλυτέρα τα γεμιστά, στις μελιτζάνες να βάζετε για καπάκι αν είναι φλάσκες μια φέτα πατάτας η φέτες ντομάτας που βάζει η φίλη μου η Αγγελική..

Όταν τελειώσετε το γέμισμα, μέσα στην λεκάνη αυτή, θα βάλετε τις χοντροκομμένες πατάτες θα τις αλατοπιπερώσετε και θα τις ανακατέψετε καλά και με ότι υπόλοιπο είχε μείνει στην λεκάνη.

Θα βάλετε κάποιες ανάμεσα στα λαχανικά για να τα στηρίζουν και τις υπόλοιπες μέσα στο ταψί.

Θα ρίξετε πάνω από κάθε γεμιστό λίγη τριμμένη φρυγανιά για να γίνει κρούστα, λίγο ακόμη λάδι γύρω γύρω και νεράκι για το ψήσιμο, λίγο και αν χρειαστεί, στην πορεία του ψησίματος ξαναβάζετε.

Θα τα βάλετε στο φούρνο, που έχετε ήδη προθερμάνει στους 180 βαθμούς πάνω κάτω, για μιάμιση ώρα περίπου.

Τα γεμιστά πρέπει να καλοψηθούν και στο τέλος να έχουν μείνει μόνο με το λαδάκι τους…

Συνοδεύονται με τυρί λευκό, φέτα κυρίως, η ανθότυρο, η μανούρι, φρέσκο ψωμί και ελιές!!

Αυτή και άλλες συνταγές της καθημερινότητάς μας θα βρείτε στο βιβλίο μου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ με τίτλο «Τι μαγειρεύουν πάλι αύριο μου λέτε ; θα σας πω εγώ»…

 

FB            #timageirevounpaliavrio

Twitter   #timageirevounpaliavrio

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ