Κοτόπουλο φρικασέ…από την Αλεξάνδρα Σουλαδάκη

460

Μιας και πλησιάζει η Κυριακή και το Κυριακάτικο φαγητό πάντα ήταν και γιορτινό, αφού σοφά οι άνθρωποι κάποτε έτρωγαν κρέας μια φορά την εβδομάδα, αυτή η μέρα ήταν η Κυριακή για να ναι όλοι μαζεμένοι στο οικογενειακό τραπέζι, το φαγητό ήταν υγιεινό, όχι τοξικό και οι άνθρωποι το καταλάβαιναν καλά με την έντονη ευχαρίστηση που έδινε η μη συχνότητά του.

Τώρα όλα αυτά έχουν αλλάξει, έχουμε αποκτήσει μια απίστευτη προχειρότητα στο φαγητό μας, όπως βέβαια σε όλες τις πλευρές της ζωής μας, χάσαμε το υψηλό προσδόκιμο ζωής που κατείχαμε ως λαός, κυρίως οι Κρήτες και πλησιάζουμε την πρωτιά στην παχυσαρκία για τα παιδιά αλλά και των ενηλίκων.

Γι αυτό ας σκεφτούμε λίγο πιο προσεκτικά τον τρόπο διατροφής μας για το δικό μας καλό, την υγεία μας…

Σήμερα λοιπόν αντί για αρνάκι που συνήθως γίνεται το φρικασέ, εμείς θα βάλουμε κοτόπουλο, θα χρειαστούμε επίσης μαρούλια, φρέσκο κρεμμυδάκι, άνηθο και αλατοπίπερο, επίσης λεμόνια και αυγά για το αυγολέμονο.

Από τον χασάπη μας θα ζητήσουμε κοτόπουλο, στήθη και μπούτια, αφού τα πλύνουμε, τα βάζουμε στην κατσαρόλα με λίγο λάδι και τα φέρνουμε βόλτες για να τα ροδίσουμε, μόλις ροδίσουν, τα σβήνουμε με ένα ποτήρι λευκό κρασί, αλατοπιπερώνουμε, του ρίχνουμε λίγο νεράκι ακόμη και το αφήνουμε να βράσει για να μαλακώσει, το κοτόπουλο δεν θέλει και πολύ ώρα.

Εν τω μεταξύ, έχουμε πλύνει τα μαρουλάκια μας και τα έχουμε κόψει με το ψαλίδι της κουζίνας, σε δυο η τρία κομμάτια αν είναι πολύ μεγάλα, τον άνηθο και τα κρεμμυδάκια επίσης.

Αν θέλετε μπορείτε να βάλετε σέσκουλα η κι ένα πράσο.

Μόλις ολοκληρωθεί το βράσιμο του κοτόπουλου, ρίχνουμε μέσα τα μαρουλάκια τον άνηθο και τα κρεμμυδάκια, φρεσκάρουμε δοκιμάζοντας λίγο το αλατοπίπερο και συνεχίζουμε το βράσιμο πλέον με όλα τα υλικά μας μαζί.

Για το αυγολέμονο, όλες και όλοι ξέρετε πως γίνεται, το μόνο που έχω να σας πω να είναι ξινούτσικο, του πάει, να καταλαβαίνεις την γεύση του λεμονιού, να… γίνεται αρχηγός!!

Όταν ετοιμάσετε το αυγολέμονο, θα το ρίξετε στο φαγητό μας και θα ανακατέψετε κουνώντας την κατσαρόλα κυκλικά και με τέμπο, όχι ανακάτεμα με κουτάλα.

Σημείωση: Καλού κακού διαβάστε και για το αυγολέμονο…

Μέσα στο μούλτι θα ρίξουμε δυο αυγά και τον χυμό από τρία μεγάλα λεμόνια η τέσσερα μικρά και χτυπάμε πολύ, στην συνέχεια, βάζουμε με την κουτάλα ζουμί από την χύτρα, ξαναχτυπάμε και ρίχνουμε το αυγολέμονο στην χύτρα κουνώντας την κατσαρόλα κυκλικά , για να ενσωματωθεί, όχι κουτάλα.

Σερβίρουμε με φρέσκο ψωμάκι λευκά τυριά και ένα ποτήρι λευκό κρασί…

οι φωτογραφίες είναι απο την Ανθή Σπίθα

 

Αυτή και άλλες συνταγές της καθημερινότητάς μας θα βρείτε στο βιβλίο μου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ με τίτλο «Τι μαγειρεύουν πάλι αύριο μου λέτε ; θα σας πω εγώ»…

 

FB            #timageirevounpaliavrio

Twitter   #timageirevounpaliavrio

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ