Αγκινάρες με χλωροκούκια και αρακά… αγκιναροκούκια

452

Ένα πολύ ωραίο και ελαφρύ φαγητό, είναι οι αγκινάρες με αρακά και φρέσκα κουκιά, που στο χωριό μου το έλεγαν αγκιναροκούκια, το συμπλήρωμα είναι ότι τους βάζω αλευρολέμονο, όπως έμαθα στην Κρήτη, έτσι είναι πιο ελαφρύ.

Η αγκινάρα έχουμε ξαναπεί, είναι πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, έχει πολύ χαμηλά λιπαρά και εκτός από πολύ νόστιμη είναι και πολύτιμη για τον οργανισμό μας.

Ας το φτιάξουμε….

Θα χρειαστούμε αγκινάρες, χλωρά κουκιά που είναι στην εποχή τους, αρακά, πατάτες, καρότα, άνηθο και μάραθο αν έχετε, κρεμμυδάκια φρέσκα, αλάτι και πιπέρι.

Τώρα που η αγκινάρα και τα χλωρά κουκιά είναι στην εποχή τους, αγοράζω από την λαϊκή, τα καθαρίζω και τα βάζω σε σακουλάκια στον καταψύκτη και έχω όποτε χρειαστώ.

Βάζουμε λοιπόν μέσα στην κατσαρόλα λίγο λάδι, και τσιγαρίζουμε για λίγο το φρέσκο κρεμμυδάκι και τον άνηθο, αμέσως μετά ρίχνουμε μέσα όλα μας τα υλικά, τα καρότα κομμένα ροδέλες και τις πατάτες χοντροκομμένες αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε λίγο νεράκι, εδώ θα σας πω, ότι πρέπει να υπολογίσετε, ότι θα χρειαστούμε λίγο ζουμάκι για να κάνουμε το αλευρολέμονο, άρα να το υπολογίσετε σωστά.

Πάντως θα πρέπει να ξέρετε, ότι τα λαχανικά βγάζουν νερό από μόνα τους, οπότε καλύτερα να συμπληρώσουμε σε λίγο αν χρειαστεί νεράκι, πάρα να το πλημμυρίσουμε και μετά να μας βγει… σούπα και όχι λαδερό!!

Αφού λοιπόν τα έχουμε όλα μέσα στην κατσαρόλα μας, ανακατεύουμε καλά, χαμηλώνουμε λίγο την φωτιά και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν περίπου τρία τέταρτα της ώρας.

Όταν είναι έτοιμα, μαλακά, αλλά όχι να λιώνουν, ετοιμάζουμε το αλευρολέμονο.

Το αλευρολέμονο που θα σας πω, γίνεται πολύ εύκολα, βάζουμε λοιπόν μέσα στο μούλτι χυμό από τρία μικρά λεμόνια η δυο μεγάλα μαζί με ζουμί από το φαγητό μας, επίσης τρεις κουταλιές αλεύρι και τα χτυπώ μέχρι ν ασπρίσουν. Βγάζω το φαγητό από την φωτιά, το ρίχνω μέσα στο φαγητό μας και κουνώ την κατσαρόλα κυκλικά για να πάει παντού.

Αν σας αρέσει το πιπέρι, μπορείτε να ρίξετε λίγο από πάνω, με το μύλο του πιπεριού.

Το φαγητό μας συνοδεύεται πολύ ωραία με τυρί φέτα η ανθότυρο και φρέσκο ψωμί.

Απλά… οικονομικά… υγιεινά και με χρώμα…

Καλή επιτυχία…

Αυτή και άλλες συνταγές της καθημερινότητάς μας θα βρείτε στο βιβλίο μου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ με τίτλο «Τι μαγειρεύουν πάλι αύριο μου λέτε ; θα σας πω εγώ»…

 

FB            #timageirevounpaliavrio

Twitter   #timageirevounpaliavrio

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ