Σάμαλι απλό και γρήγορο…από την Αλεξάνδρα Σουλαδάκη

456

Απίθανο γλυκό, γευστικό, σιροπιαστό, ταιριάζει απίστευτα με παγωτό και μας ξυπνάει μνήμες των παιδικών μας χρόνων.

Ας δούμε τι θα χρειαστούμε και πάμε να το φτιάξουμε…

Θα χρειαστούμε μισό κιλό σιμιγδάλι, μισό ψιλό και μισό χοντρό, δυο γεμάτα φλυτζάνια  ζάχαρη άχνη, 700 γρ. γιαούρτι στραγγιστό 2%, ένα κουταλάκι του γλυκού σόδα, χυμό από μισό λεμόνι, ένα  φακελάκι μπέκιν πάουντερ, ξύσμα πορτοκαλιού, λίγο βιτάμ για το άλειμμα του ταψιού λιωμένο, μια βανίλια, αμύγδαλα ασπρισμένα και χωρισμένα στη μέση

Για το σιρόπι θα χρειαστούμε, τέσσερα φλυτζάνια  ζάχαρη, άλλο τόσο  νερό, φλούδα από ένα λεμόνι, χυμό από μισό λεμόνι, δυο βανίλιες και ένα ξύλο κανέλλας.

Πάμε να το φτιάξουμε…

Σε μια λεκανίτσα, βάζουμε το σιμιγδάλι με τη ζάχαρη, τη βανίλια, το μπέκιν πάουντερ, το ξύσμα πορτοκαλιού και τ᾿ ανακατεύουμε.

Σε μια άλλη τώρα βάζουμε το γιαούρτι, ρίχνουμε τη σόδα στο λεμόνι, ανακατεύουμε από πάνω γιατί φουσκώνει τα ανακατεύουμε με το γιαούρτι καλά και ρίχνουμε το μείγμα στην λεκανίτσα με το σιμιγδάλι.

Με το μίξερ χειρός ανακατεύουμε  τα υλικά, ώσπου όλα να ομογενοποιηθούν, το αδειάζουμε  σε καλά βουτυρωμένο ταψάκι και στρώνουμε την επιφάνεια με υγρά χέρια για να μην κολλάει.

Αφήνουμε το γλυκό μια δυο ώρες στο ψυγείο, για να φουσκώσει το σιμιγδάλι, μετά στολίζουμε από πάνω τα αμύγδαλα και  το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς πάνω κάτω, για μια ώρα περίπου, μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα η επιφάνεια.

Έχουμε ετοιμάσει  το σιρόπι, βάζοντας όλα τα υλικά στην κατσαρόλα να βράσουν για δέκα λεπτά περίπου.

Ρίχνουμε το σιρόπι που έχει ήδη κρυώσει στο ζεστό Σάμαλι και το αφήνουμε να το πιει όλο.

Όταν κρυώσει γι τα καλά το βάζουμε στο ψυγείο, το Σάμαλι θεωρώ πως τρώγεται καλύτερα παγωμένο…

Για θυμηθείτε λίγο τα καλοκαιρινά σινεμά στα διαλείματα… Σάμαλι, παστέλι, κώκ……

 

Αυτή και άλλες συνταγές της καθημερινότητάς μας θα βρείτε στο βιβλίο μου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ με τίτλο «Τι μαγειρεύουν πάλι αύριο μου λέτε ; θα σας πω εγώ»…

 

FB            #timageirevounpaliavrio

Twitter   #timageirevounpaliavrio

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ