Λικέρ κούμ κουάτ…από την Αλεξάνδρα Σουλαδάκη

578

Τα μικρά αυτά μοσχοβολιστά φρούτα με το κατακίτρινο χρώμα, μπορούμε να τα κάνουμε πολύ ωραίο λικέρ, αλλά και γλυκό του κουταλιού, σήμερα θα πούμε πως θα φτιάξουμε το λικέρ.

Κάποιοι μπορεί να τα έχετε στους κήπους η τις βεράντες σας, μπορείτε όμως να τα βρείτε και στις λαϊκές αγορές.

Θα χρειαστούμε για ένα κιλό κουμ κουάτ ένα λίτρο ρακή, η βότκα, ή λευκό ρούμι.

Για το σιρόπι θα χρειαστούμε οκτακόσια γραμμάρια ζάχαρη, εξακόσια γραμμάρια νερό και αν θέλετε να του δώσετε χρώμα περισσότερο, τρία με τέσσερα ανθάκια από κρόκο Κοζάνης.

Πάμε τώρα να το φτιάξουμε, αφού πλύνουμε καλά πρώτα τα φρούτα, μ ένα πιρούνι η και μαχαιριές με το μαχαίρι τα τρυπάμε σε όλη την επιφάνειά τους για να βγάλουν τ αρώματά τους.

Τα βάζουμε σε βάζο που σφραγίζει καλά, συμπληρώνουμε με το αλκοόλ που θα χρησιμοποιήσουμε και κλείνουμε καλά το βάζο, το αφήνουμε έτσι για ένα μήνα, σε δροσερό και ήσυχο σημείο.

Όταν περάσει ο μήνας και πριν το ανοίξουμε, ετοιμάζουμε το σιρόπι.

Βάζουμε σε κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη και τον κρόκο Κοζάνης και αφήνουμε να βράσει το σιρόπι για πέντε λεπτά περίπου από την ώρα που θα πάρει βράση, το αφήνουμε να κρυώσει καλά και ενσωματώνουμε το σιρόπι με όλα τα υπόλοιπα, γι αυτό το δοχείο που θα χρησιμοποιήσετε ναναι μεγαλύτερο για να χωρέσει και το σιρόπι που θα βάλουμε μετά και όλα μαζί πλέον τα ξανακλείνουμε και αφήνουμε για άλλη μια εβδομάδα.

Σουρώνουμε το λικέρ με ένα τουλπάνι η και με το  φίλτρο που κάνουμε τον γαλλικό καφέ, αφού έχουμε βγάλει τα φρούτα από μέσα, το βάζουμε σε γυάλινο μπουκάλι και το διατηρούμε παγωμένο.

Λένε πως είναι πολύ καλό χωνευτικό η γεύση του είναι δυνατή και διαρκεί για πολλή ώρα και μετά από γιορτινά γεύματα η δείπνα είναι ότι πρέπει.

Σημείωση: Τα φρούτα που θα βγάλετε από μέσα μην τα πετάξετε, να τους βγάλετε τα κουκούτσια και να τα φυλάξετε στην κατάψυξη, αν κάνετε μαρμελάδα πορτοκάλι η εσπεριδοειδών μπορείτε να τα βάλετε μέσα, είναι υπέροχα.

Αν δεν βρείτε κούμ κουάτ, μπορείτε να κάνετε το λικέρ με μανταρίνια, που θα τα διαλέξετε να είναι μικρά και θα τα τρυπήσετε με τον ίδιο τρόπο.

 

 

Αυτή και άλλες συνταγές της καθημερινότητάς μας θα βρείτε στο βιβλίο μου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ με τίτλο «Τι μαγειρεύουν πάλι αύριο μου λέτε ; θα σας πω εγώ»…

 

FB            #timageirevounpaliavrio

Twitter   #timageirevounpaliavrio

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ